Årets Fagerstabo Clary Pettersson

Under Nationaldagsfirandet på hembygdsgården presenterades årets Fagerstabor!

Av de 18 nominerade var den ena Leif “Wesslan” Westberg som leder Fagersta Flyers, ett fotbollslag för barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar. Den andra var inte mindre än hembygdsföreningens Clary Pettersson, “mamma” till väldigt mycket här på hembygdsgården. Clary och jag, Kattis Unemar, satte oss ner och pratade om utmärkelsen och vad Clary själv upplever dagen efter den fina utmärkelsen.

Det är hos Clary våra kycklingar föds innan dom flyttar in i Handelsboden till Påsken och när dom senare flyttar ut i hönsgården återgår dom till Clarys omsorg. Ibland går därför Clary under namnet “kyckling- eller hönsmamman” beroende på säsong. Hon har också loppis, brevduvor, medlemsblad, gåvoholkar och mycket mer under sina vingar. Listan är lång och Clary själv understryker i vårt samtal att det alltid har varit saker som hon tycker är kul som hon engagerat sig i. Det är det som är kärnan i att arbeta ideellt för hembygdsföreningen, alla kan hitta något som de tycker är roligt att göra och på så sätt bidra till helheten. Uttrycket att “Ingen kan göra allt men alla kan göra något” har fastnat hos Clary och hon har alltid försökt att hitta uppgifter som passar olika individer som vill vara med i gemenskapen och den värme som Clary känner i hembygdsföreningen. Clary poängterar också att hembygdsgården är en fin mötesplats och att det skapats och skapar många nya vänskapsband och bekantskaper.

Vi pratar en stund om Clarys tankar kring ålderstrappan på hembygdsgården. I vanliga fall tänker man att livet är på topp när man är ungefär i 30- årsåldern för att sedan gå mer eller mindre utför. På hembygdsgården börjar toppen vid 65 år, som nybliven pensionär är det många som engagerar sig. Sedan fortsätter kurvan att stiga och det är först när man är över 80 år som den viker nedåt.

Clary har varit engagerad i många år och ett av de roligaste minnena var att guida i Skolmuséet i rollen som lärarinna. Det var en roll i bokstavlig mening och Clary skrattar gott åt minnet när en grupp 70 åringar fick ställa sig i flick- och pojkled utanför skolan och hon behandlade dem som den barngrupp hon menade hade varit inbokade. Många skratt blev det när dom skulle knöla sig ner och ur skolbänkarna. För att få barngrupperna att lyssna hade hon tekniken att först vara supersträng och påpeka att aga minsann var tillåtet på den här tiden. När hon sedan märkte att hon hade gruppens fulla uppmärksamhet, släppte hon på strängheten. Till slut fick barnen hjälpa till att plocka loppor på lärarinnan. Något säger mig att den skytldocka som Rita gjort och som agerar lärare i vårt nya skolmuseum stämmer väl överens med sin förebild som dessutom bär Clarys guidekläder.

Det har varit många nya idéer som förverkligats genom Clary under årens lopp. Våra blomsterlådor nedanför Handelsboden är något som Clary var med och startade. Bakom Kaffestugan finns kryddlådor som Stig, Clarys make som tyvärr inte lever längre, hjälpte till att bygga upp och som Clary än idag sköter om. Stig var också mycket engagerad och har snickrat och fixat mycket på hembygdsgården och en fin sista önskan som gick i uppfyllelse var när bagarstugan, den gamla tvättstugan som stått ute på Brukshundsklubben, skulle byggas upp. Till Stigs minne önskade Clarys familj bidrag till uppbyggnaden istället för blommor eller andra fonder. En rejäl slant inkom och i bagarstugan kan vi nu baka tunnbröd vilket är uppskattat av många.

Det finns mycket att berätta om vad Clary har gjort och det hon gör ännu idag. Numera säger hon att det är mer bilen som kör henne ner till hönsen, loppisen eller vad det nu är på dagens agenda. Under vintern och våren har Clary tyvärr både brutit handled och opererat ögonen och vi som jobbar här har saknat henne. Clary har en härlig humor och är rak och ärlig och jag får mycket hjälp i bollande med texter och andra frågor. När vi sitter och pratar ringer det i Clarys telefon, vi sitter intill Stora Logens vägg och det fina vädret har lockat ut flera fikagäster som sitter intill. Medans jag skriver lite i mina anteckningar hör jag plötsligt hur Clary ryter i högt och säger:

- Men det fattar du väl, jag kan väl inte ens berätta för dig!

Jag hoppar till och gästerna intill, mor och dotter,  ser förskräckta ut. Vad är hon så arg på? Snabbt fattar jag att det är någon som ifrågasätter varför hon inte har berättat om utmärkelsen som var en hemlighet. Jag förklarar för mor och dotter att Clary har blivit “Årets Fagerstabo” vilket är mycket välförtjänt. När Clary lagt på och skrattat åt situationen berättar hon för mor och dotter att hon fortfarande är lite omtumlad inte minst över prissumman. Den generösa och jättestora checken, som vi spekulerar lite i hur hon ska lösa in, från Stiftelsen Gösta Olsson är på välförtjänta 35000:- . Clary som tänkt köpa nya glasögon för pengarna inser att hon kan köpa många par för den summan. Mor och dotter och den man som också sitter bredvid som nu anslutit sig till samtalet pratar en liten stund om föreningslivet och det är viktigt för många. Det är också typiskt Clary att, oblyg som hon är, prata på med våra besökare och berätta om föreningen och platsen. Det blev ännu ett spontant möte med härligt skrattande, ett sånt som så ofta sker på hembygdsgården.

När vi rundar av vår lilla pratstund och pratar lite om mor och dotter, som nu har avsutat sin fika, så säger Clary att det är många genom åren som sagt att: Ni där nere på hembygdsgården och då har Clary alltid korrigerat och sagt att nej, det är inte Ni utan Vi på hembygdsgården. För hembygdsgården är en plats som är öppen för alla, och alla är välkomna hit och den som vill får mer än gärna vara med som medlem för fler medlemmar behöver vi bli. Clary sköter om medlemsregistret och det har hon stenkoll på!

Som sagt, Clary gör fantastiskt mycket på hembygdsgården och det är väldigt kul att detta uppmärksammats. Stort grattis Clary och nya solglasögon behöver du inte, dom du har är supersnygga!

//Katarina Unemar 

Mer om utmärkelsen och motiveringen kan du läsa på Fagersta.se


Editerad av: Katarina Unemar (2019-06-11 08:09:01)