Måndagsklubben

Måndagsklubben är igång även denna höst, se våra aktiviteter till höger på sidan för mer information.

Välkomna

Resa

Söndagen den 27 augusti åkte ett glatt gäng från Essunga och Nossebro Hembygdsföreningar på resa. Första anhalten var Södra Råda gamla Kyrka. Här mötte guiden Agne Nicklasson upp och innan han började sin guidning så fick vi kaffe och smörgås, som smakade utmärkt i förmiddagssolen. Agne började med att berätta historien kring den unika kyrkan, en av få då bevarade träkyrkor med medeltida målade tak och väggar, samt hur man efter branden 2001började arbetet för en återuppbyggnad. Idag byggs en fullskalig rekonstruktion av kyrkan på platsen. Man använder samma metoder som användes när kyrkan en gång byggdes med medeltida trähantverk och verktyg. Arbetet är också ett forskningsprojekt.
I kyrkan fanns fantastiska målningar som genom fotografier bevarats för eftervärlden. Målningar som berättade om Kristi lidande, Mäster Amunds svit från 1491, mytiska målningar från 1323 mm. Allt detta berätta Agne om på ett fantastiskt intressant sätt och med stort kunnande och engagemang. Arbetet fortgår så kyrkan är väl värd flera besök framöver.
Efter denna intressanta historieupplevelse fortsatte vår färd till Sjötorp. Här avnjöt vi vår lunch och fick lite tid att strosa i det vackra vädret utmed kanalen och slussarna. Detta var sista dagen man hade öppet så det var ganska lugnt i Sjötorp.
Vi fortsatte vår resa mot Mariestad och tog en kopp kaffe i den vilsamma trädgården vid Vandrarhemmet. Här fanns också möjlighet att vandra utmed kajen i Mariestad. Efter att vi njutit i solen en stund kom Elisabeth Göthberg för att ta oss med på en spännande vandring i Gamla Stan och Domkyrkan.
Mariestad grundades 1583 av Gustav Wasas son Hertig Karl (Karls IX). Han ville hedra sin hustru Maria genom att ge staden hennes namn. Precis som andra trästäder har den härjats av bränder men har byggts upp igen och det finns många vackra hus med spännande och intressant historia tex Vandrarhemmet som tidigare varit en av stadens många garvaregårdar. Husets knuttimrade loftbod med svalgång uppfördes efter den första branden 1693. Hertig Karl byggde också Mariestads Domkyrka 1593-1625 efter samma ritningar som använts till Santa Clara Kyrka i Stockholm. Vi fick många intressanta historiska berättelser av en mycket kunnig guide i Elisabeth.
Mätta och nöjda av både intryck och mat återvänder vi till Essunga och Nossebro framåt kvällen.

Årets västgötaträff

20170729_105647

Utställning på Västgötaträffen

I samband med årets Västgötaträff söndag 6/8 kommer utställningen Folkskolan 175 år finnas att beskåda i skolmuseet i hembygdsparken. Här visas en dokumentation med bilder och fakta från skolorna i Essunga.

Välkomna till Essunga!

Västgötaträffen

Snart  är det dags för årets Västgötaträff. Årets höjdpunkt är trumpetare Magnus Johansson som gästar Essunga denna dag.

För program se under aktiviteter till höger på vår hemsida.

För att läsa mer om Magnus se www.trumpetmagnus.com

Välkomna till Essunga kyrkby!

Essunga kyrka i höstskrud. Hembygdsgården Stommen ligger alldeles intill kyrkan i Essunga by.

20161016_121032

Här syns resultatet när taket blev klart. Bilden är tagen under årets Västgötaträff.

34

Taket på Lotte-Majas stuga renoverades under sommaren som gått. 

1

Västgötaträffen

Snart dags för årets Västgötaträff

Snart dags för årets Västgötaträff

Glimtar från Essunga 2015

Årets glimthäfte har kommit och finns till försäljning på Stommen i Essunga kyrkby, Krokstorps Lanthandel, Ainas och Färghandeln i Nossebro. Häftet är en dokumentation av såväl gammalt som nytt som hänt i Essunga med omnejd. Ett häfte kostar 60kr. Årets glimt beskriver bland annat kyrkliga syföreningen 100år, Furet, Göran Kulins verksamhet m.m.

På stationshuset i Nossebro finns såväl Essunga-glimten som Nossebro hembygdsförenings häfte ”Bilder från Nossebro förr och nu” att köpa.

Om någon önskar häftet tillsänt sig per post så ring eller maila Linda Essunger Tallberg ur Glimtkommitten. 072-302 11 10 eller [email protected]

/ Glimtkommitten