Essingeöarnas Hembygdsförening

Stig Larsson gör bok om sin ö

Stig Larsson framför matbutiken ICAEssingen. Foto: Sacharias Källdén

Stig Larsson flyttade till ön när 1988 blev 1989. Lilla Essingen, alltså. Efter snart 30 år är han en av inventarierna i den gamla arbetarstadsdelen. Nu samlar han människor han mött i en ny bok.
Publicerad i StockholmDirekt 24 okt 2017

”Det är speciellt att bo på en sådan här liten plats, man blir så avgränsad mot världen”

”Folk på ön” kretsar kring personer, tillika öbor, som han författaren under fyra års tid träffat, samtalat med och fångat i varsitt kapitel. Tillsammans med fotografen Ulla Montans bilder skapar Stig Larsson porträtten av liven som levs på Lillan. Det är alltifrån krogägare och småkriminella till mannen som Stig Larsson handlar hos på apoteket.Hans eget liv på Lilla Essingen utgår allt som oftast från restaurang Rosa Drömmar, en kvarterskrog av traditionellt snitt. Det är också vår mötesplats för intervjun.

Ön har blivit mitt hem. Jag har lärt känna så mycket människor genom åren här. Det är speciellt att bo på en sådan här liten plats, man blir så avgränsad mot världen. Jag känner att jag vill berätta om den här platsen, säger han.

Fattig stadsdel

Lilla Essingen var på den tiden som Stig flyttade hit en, med hans ord, nedgången stadsdel och befolkades främst av arbetare. Många jobbade på Electrolux-fabriken på ön. Arbetarstämpeln finns delvis kvar, och en hel del hyresettor finns det fortfarande. Stig Larssons lägenhet var tidigare en sådan, men numer är den omvandlad till bostadsrätt.

Det var fattigt här förr i tiden. Och det finns delvis kvar. Att det är mycket arbetarklassmänniskor som bor här. Som intellektuell har jag alltid uppskattat att umgås med arbetare. Mina intellektuella vänner vågar inte prata om vissa saker, säger Stig Larsson.

Det är inte som på Söder än?

Nej, alltså. Den gentrifieringen man talat om sedan 90-talet upplever jag inte riktigt hänt här. Men visst är det mer medelklass idag, många unga människor vars föräldrar köper deras första lägenhet och sådant, säger han innan vi avbryts av att en man knackar på fönstret.

Stig Larsson försvinner ut en stund och tar en cigg.

Lustigt, han är en av dem jag skriver om i boken. Vi har känt varandra i 40 år. En speciell man, han är portad överallt här. Till och med på Ica, säger Stig Larsson.

Varför det?

Det kan du inte skriva i tidningen, säger han och skrattar till.

Johann Bernövall