Stadgar



Stadgar för Essingeöarnas Hembygdsförening

 

Antagna 3 april 1984.

Reviderade 1 december 2011 med utsträckt tid för styrelsen att lämna underlag till revisorerna samt 10 december 2012 med flexiblare regler för antalet styrelseledamöter.Ändrade senast 20 april 2021 med några uppdateringar samt anpassningar till de stadgar som rekommenderats av Hembygdsförbundet.

§1

Namn och verksamhetsområde

Essingeöarnas Hembygdsförening, nedan kallad föreningen, är en allmännyttig ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningens verksamhetsområde utgörs av öarna Stora och Lilla Essingen – Essingeöarna – i Stockholms stad. Föreningen organiserar människor och organisationer med intressen som sammanfaller med vad som anges i §2 och §3 i dessa stadgar. Essingeöarnas Hembygdsförening är Sveriges hembygdsförbunds lokala organ.

§2

Hembygdsrörelsens grundsyn

Hembygdsrörelsen är en del av det levande samhället. Den skapar broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden. Hembygdsrörelsen har ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Den är öppen för alla, oavsett bakgrund. Den respekterar kulturarvets skiftande former i tid och rum. Hembygdsarbetet skapar gemenskap, trygghet och identitet. Intresset för kulturarvet är drivkraften i engagemanget för hembygden. Här möts alla generationer.

§3

Hembygdsrörelsens ändamål

Hembygdsrörelsens ändamål är att vårda och synliggöra hembygdens kultur och miljö så att den blir en naturlig grund för ett gott liv.

Hembygdsföreningen ska i detta syfte arbeta för:

  att kunskapen om och känslan för hembygdens kultur- och naturarv fördjupas och förs vidare till kommande generationer

  att kultur- och naturhistoriska minnen tas tillvara och görs tillgängliga för alla

  att kulturarv, miljö, tradition och hävdvunnen sed skyddas vid planering och förändring av samhället

  att med kunskap om kultur- och naturarvet aktivt delta i formandet av framtidens hembygd.


Essingeöarnas Hembygdsförenings ändamål

Föreningen vill nå dessa syften genom

  att hos invånarna på Essingeöarna främja känslan för Stora och Lilla Essingen som gemensam hembygd med ett livskraftigt lokalsamhälle med egna minnen och traditioner som en del av Stockholm

  att aktivt medverka vid vård av Essingeöarnas miljö och egenart samt söka påverka hur dessa värden förs vidare in i framtiden

  att dokumentera och tillgängliggöra öarnas historia med avseende på bebyggelse, kommunikationer, verksamheter, föreningsliv och andra områden med anknytning till Essingeöarnas utveckling och innevånare

  att organisera sammankomster inom ramen för föreningens stadgar såsom seminarier, studiebesök, vandringar, medlemsmiddagar och andra aktiviteter för medlemmarnas information, gemenskap och trivsel

  att samarbeta med andra föreningar, företag, institutioner och andra verksamma på Essingeöarna samt med Länsförbundet och närliggande hembygdsföreningar.

§4

Föreningens organisation

4:1 Föreningen består av röstberättigade medlemmar, högst två per familjemedlemskap, och av stödjande medlemmar som är intresserade av att på olika sätt stödja föreningens arbete och främja hembygdsarbetet.

4:2 Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet, som utser styrelse för föreningen. Mellan årsmötena är styrelsen högsta beslutande organ.

4:3 Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår sammanfaller med kalenderår.

§5

Medlemsmöten

Som ett inslag i föreningens verksamhet kan anordnas medlemsmöten som behandlar angelägna frågor och som kan vara vägledande för styrelsen.

§6

Medlemskap

6:1 Person som delar de under §2 angivna värderingarna och vill bli medlem registreras utan särskild ansökan efter det att medlemsavgiften betalats. Föreningens styrelse kan besluta att vägra medlemskap i fall där person inte delar föreningens grundsyn.

6:2 Fysisk eller juridisk person som vill stödja hembygdsarbetet genom ekonomiskt bidrag eller på annat sätt kan av styrelsen anslutas som stödjande medlem.

6:3 Medlem som agerar på sätt som skadar föreningen kan uteslutas av föreningens styrelse.

6:4 Person som på ett synnerligen förtjänstfullt sätt främjat föreningens ändamål, kan av styrelsen kallas till hedersmedlem. Hedersmedlem är ständig medlem i föreningen och betalar inte årsavgift.


Avgifter

§7

Avgifter för medlemmar beslutas av ordinarie årsmöte. För stödjande medlemmar utgår ingen avgift.

§8

Lokalt samarbete

Föreningen kan efter styrelsens beslut inträda i sådana lokala sammanslutningar vars ändamål sammanfaller med föreningens eller gagnar dess sak.

§9

9:1 Årsmöte med föreningen ska hållas senast under april månad på tid och plats som styrelsen beslutar.

9:2 Årsmötet består av föreningens medlemmar. Alla medlemmar och styrelseledamöter äger förslags- och yttranderätt. Ledamöterna i föreningens styrelse äger ej rösträtt vid beslut i fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.

9:3 Stödjande medlem har yttranderätt men ej rösträtt.

9:4 Rösträtt kan ej utövas genom fullmakt.

9:5 Kallelse till årsmöte ska delges medlemmarna senast två veckor före mötet.

9:6 Medlem, som så begär, ska senast två veckor före årsmötet få tillgång till årsmöteshandlingarna.

9:7 Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas:

  Fråga om årsmötets stadgeenliga utlysande

  Val av årsmötesfunktionärer:

• mötesordförande
• mötessekreterare
• två protokolljusterare/rösträknare

  Fastställande av dagordning

  Förvaltning och ekonomi

• verksamhetsberättelse
• årsredovisning och bokslut
• fastställande av resultat- och balansräkning
• revisionsberättelse
• fråga om ansvarsfrihet för styrelsens medlemmar

  Val av:• ordförande för tiden fram till nästa årsmöte• styrelseledamöter för en tid av två år i ett sådant antal att styrelsen uppfyller vad som stipuleras i stadgarna under §11, Föreningens styrelse• en revisor och en suppleant för en tid av ett år• tre ledamöter i valberedningen, varav en sammankallande

  Behandling av inkomna motioner och styrelsens förslag

  Fastställande av avgifter till föreningen

  Fastställande av eventuell budget och verksamhetsplan för det framförliggande verksamhetsåret.


9:8 Motion till föreningens årsmöte kan väckas av varje medlem i föreningen. Sådan motion ska vara föreningens styrelse tillhanda senast 1 mars. Styrelsen kan yttra sig över motionen. I yttrandet ska i så fall återfinnas till- eller avstyrkan av motionen och motivet för ställningstagandet.

9:9 Årsmötets beslut fattas med enkel majoritet, utom då dessa stadgar föreskriver annat. Vid lika röstetal avgör lotten. Begärs votering vid personval ska denna ske genom sluten omröstning.

§10

Extra årsmöte

10:1 Extra årsmöte ska hållas när föreningens styrelse eller revisorer finner det angeläget eller när
minst 10 procent av föreningens medlemmar begär det i skrivelse till föreningens ordförande. 10:2 Kallelse till extra årsmöte ska ske minst två veckor före mötets hållande.

10:3 Extra årsmöte kan endast besluta i de ärenden som upptagits i den dagordning som tillställts medlemmarna i samband med kallelsen.

10:4 Vid extra årsmöte gäller i övrigt vad som stadgas för ordinarie årsmöte.

§11

Föreningens styrelse

11:1 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen bestående av ordförande och fyra till åtta
övriga ledamöter. Styrelsen är beslutsmässig när minst hälften av ledamöterna är närvarande.
11:2 Styrelsen utser bland ordinarie ledamöter vice ordförande, kassör och sekreterare.
11:3 Styrelsens säte är Stockholm.
11:4 Föreningens firma tecknas enskilt av två av styrelsen utsedda personer.
11:5 Styrelsen sammanträder vid behov, dock minst fyra gånger per verksamhetsår. Sammanträde ska hållas när hälften av antalet ordinarie ledamöter så begär. Vid sammanträde förs protokoll som justeras på sätt som styrelsen beslutar.
11:6 Styrelsen leder verksamheten i enlighet med ändamålet i §3 och årsmötets beslut.
11:7 Vidare åligger det styrelsen:

  att förvalta föreningens tillgångar och sköta löpande ärenden

  att inom två månader från verksamhetsårets slut till revisorerna överlämna verksamhets-
berättelse, protokoll, räkenskaper och bokslut.

  att till årsmötet avge verksamhetsberättelse, bokslut samt sådana förslag som är av betydelse
för föreningens verksamhet.

11:8 För av föreningen tryckt eller digitalt publicerat material som faller under tryckfrihetsförordningen är utgivaren ensam ansvarig. Utgivaren utses av föreningens styrelse.

§12

Stadgeändring

Ändring av dessa stadgar kan ske genom beslut vid årsmöte, varvid förslag om ändring ska ha kungjorts i samband med kallelsen. Sådant beslut måste fattas med minst två tredjedelar av avgivna röster.


Upplösning

§13

13:1 Beslut om upplösning av föreningen ska fattas av två på varandra följande årsmöten, varav ett kan vara extra årsmöte, med minst fyra månaders mellanrum och ska vid båda tillfällena biträdas av minst två tredjedelar av avgivna röster.

13:2 Är föreningens upplösning beslutad ska dess tillgångar överlämnas till Stockholms läns hembygdsförbund eller annan organisation som årsmötet beslutar om och som förbinder sig att förvara och förvalta tillgångarna till dess föreningen kan rekonstrueras.

13:3 Föreningens arkivalier överlämnas till Stockholms stadsarkivs föreningsarkiv

 

 

 

Förening:

Essingeöarnas Hembygdsförening

Skapad av: (2012-02-28 15:34:40) Kontakta föreningen
Ändrad av: Essingeöarnas Hembygdsförening (2021-04-23 00:08:54) Kontakta föreningen