Essingeöarnas Hembygdsförening

Tre butiksdamer

Tre butiksdamer på Essinge Brogata 6-8.

J-O SidénFotograf: J-O Sidén

Tre butiker 1969

På Essinge Brogata 6-8 låg på 1950- och 60-talet Modeaffär, Bosättningsbutik samt en Tobaksaffär. Min mor, Aina Ölmefors, övertog år 1952 Nellerts Manufakturaffär på Essinge Brogata 8.

Den inregistrerades som firma ”Ainas Manufaktur” men hon, inspirerad av då nystartade klädimperiet ”Hennes” kallade den enbart för ”Ainas”. Det blev hon ju förstås lite retad för i vänkretsen. Ganska snabbt övergick hon från att sälja manufaktur dvs tyger och sybehör till damkonfektion, underkläder och strumpor, det senare även för herrar. Kunderna var ju naturligtvis framför allt essingebor, både från Lillan och Storan, ”Luxarna” och efter att tidningshusen i Marieberg byggdes på 60-talet även personal därifrån. Hon hade sina trogna stamkunder och tänkte naturligtvis ofta på en speciell kund när hon köpte in kläder.
Hon försåg även under många år chefredaktören på DN Olof Lagerkrantz med strumpor och underkläder.

Hyresvärden, som bodde på Norr Mälarstrand, var uppenbarligen konstant pank och kom ofta in till mor för att få förskott på hyran. Det fick han självklart, för naturligtvis hade hon en baktanke om att få hyra en lägenhet i huset. Så blev det också, hyresvärden var en gentleman, så något år senare kunde vi flytta från Lidingö till Essinge Brogata 8.

J-O SidénFotograf: J-O Sidén

Det var en god gemenskap mellan affärsidkarna i nummer 6-8. I nummer 6 fanns en Bosättningsaffären ägd av Greta Eriksson. Nästa butik var en Tobaksaffär med fru Engman anställd. Gamla essingebor minns säkert dessa tre damer som satt på trottoaren och drack förmiddagskaffe vackra sommardagar.

J-O SidénFotograf: J-O Sidén

Bosättningsaffären och Tobaksaffären - även kallad Cigarraffären, 1969

Aina och Greta blev mycket nära vänner och umgicks ända till Greta avled 2000.

Vd för Elektrolux, Hans Werthén, kom in i Bosättningsaffären en dag. ”Varje gång det är någon uppvaktning på Lux och jag frågar var presenten kommer ifrån får jag alltid samma svar: – från fru Eriksson. Så nu måste jag se hur den här fru Eriksson ser ut”. ”Så här ser hon ur” sa Greta som sällan blev imponerad. Sedan hade hon även Werthén som kund.

Mellan ”Ainas” och ”Erikssons bosättning” fanns G O, som sålde mjölk och grädde i lösvikt. Iskarlen kom varje dag och bar in stora isblock, det fanns inga kylskåp än. Till mjölkaffären hörde även ett bageri i källaren där vi barn gärna stod och tittade in och suktade, men jag kan inte minnas att vi någonsin fick något.

J-O SidénFotograf: J-O Sidén

Essinge Brogata år 1969. Mellan Ainas och Bosättningen låg Mjölkaffären - här försvunnen sedan många år.

Vid andra sidan 8:ans port fanns fru Anna Zälles tvättinrättning. Hon bodde även i huset. Bredvid hade Signe Westergren sin fiskaffär, där även hennes syster och svåger Rut och Roffe arbetade. Där köpte man hemsaltad sill ur en stor tunna och hemlutad lutfisk. Fiskaffären upphörde i mitten på 60-talet och en filial till Wendels trafikskola fanns i lokalen under några år. Där tog jag mitt körkort några år senare.

Mor var ensamstående med mig de första åren så jag fick gå på dagis på Luxgatan, jag var väl i 5-årsåldern när jag började. Jag fick gå hem själv, mor stängde inte affären förrän kl. 18. Jag skyndade mig alltid, för kl. 17 ljöd fabriksvisslan och den gjorde mig vettskrämd. Hann jag inte iväg före visslan så gömde jag mig i ett skåp. När jag började i Lilla Essingens folkskola, (numera riven) gick jag på Stockholms första eftermiddagshem, ”Abbe”, i korsningen Disponentgatan/Luxgatan.

Jag var där och hälsade på 1985 och blev visad runt. Det var den tredje föreståndaren sedan starten 1946 som tog hand om mig, hon hade efterträtt fröken Karpe som var där på min tid. Det var mycket väl bevarat, bara lite moderniserat med torkskåp för barnens kläder bl a. Jag kände väl igen mig, även bonaden vi gjorde på ett regnigt påsklov 1955 fanns kvar!

1956 gifte mor om sig och vi flyttade till Storan. Affären sålde hon 1974 då de flyttade från Stockholm.

Av Lisbeth Halth