Essingeöarnas Hembygdsförening

1920-talet – trähus kvar

Lillan på 1920-talet 2 – en liten ö med många trähus som ännu stod kvar – Märta minns.

Historien från Lillan på 1920-talet med familjen Malmquist som bodde i den kommande Luxparken får en fortsättning genom minnen av Märta Svensson som var boende 1924-1935 i det närbelägna Föreningshuset med adress Montebellogatan/Luxgatan 2-4.

G Hillbos släktarkivFotograf: G Hillbos släktarkiv

Utsikt från Fredhäll mot Lillan. Det stora stenhuset – Föreningshuset, byggt 1909 – står ännu i ensamt majestät vid den gamla infarten till ön. Några av de kvarvarande trähusen skymtar i bergen – till höger nära Föreningshuset står Idasro, längst bort på tvären Disponenthuset och längst till höger Lekstugan (”teaterladan”). Damen på fotot heter Alice och är sommargäst. Foto från omkr 1918

Märta föddes 1924 som Märta Johansson och växte upp i Föreningshuset med sin storasyster Signe Maria och sina två bröder Gustaf Adolf och Karl Johan. Familjen bodde i 1 rum och kök i det barnrika huset. Pappa och ena brodern arbetade på Lux, den andra brodern på Primus.
I Föreningshuset fanns det gott om barn och för att inte behöva gå ut gick man ibland över vinden mellan husets två adresser – en spännande och samtidigt lite ruskig väg minns Märta.

Märta blev så småningom lekkamrat med de yngsta flickorna Malmquist i den rödmålade Vaktstugan vid Tippen i dagens Luxpark. Malmquist var en härlig familj med roliga barn och med god sammanhållning – Märta minns inga bråk – bara ljusa minnen av familjen. Förutom lekar runt Tippen och uppe på Klockarberget roade familjen sig med musik på dragspel och dans. Pojkarna byggde egna ”kanoter”. Malmquist hade hund och egna höns vid sitt hus. Höns hade även fru Wallström, damen som sommartid bodde uppe i lusthuset på Klockarberget.

Foto från M Svensson.Fotograf: Foto från M Svensson.

Signe med lillasystern Märta vid Arla coldinukorset uppe på Klockarberget 1936. Idag finns bara den nedre delen av korset (med årtalet 1797) kvar.

Ivar Ericson, 1924.Fotograf: Ivar Ericson, 1924.

Korset utan Märta och Signe men i stället med lusthuset där fru Axell bodde sommartid i flera år. Bakom syns husgaveln av Sans Souci, ett av Lillans äldsta trähus.

Postadressen till husen på Lillan var förr ganska enkla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En bit från Vaktstugan närmare betongbron låg Färjstugan/Brostugan. Det huset kallar Märta för Tvätten. Det var där man lämnade in sina lakan, handukar mm. Tvättvattnet rann efter tvättningen med sitt lutvatten ut i ett rör på utsidan av huset rätt ner i Mälaren. Det förklarar den rörkonstruktion som syns på foton med utbyggnaden vid husets sjösida.

okändFotograf: okänd

Till vänster Vaktstugan/Tippen med redskapsbod för båtgrejor, boningshus och hönshus. Minifästningen Chartago är riven. Det stora trähuset är Tvätten (Färjstugan(Brostugan). Det vita vid husets högra gavel är en skylt om kabeldragning under vattnet till Marieberg – Lillan har fått elektricitet. Överst på Klockarberget syns lusthuset som skulle stå kvar i ytterligare fyra år. Foto från 1932.

Av öns många trähus fanns bl a Skogshyddan länge kvar, men av den närliggande Lekstugan återstod bara grunden där barnen ibland lekte.
Branden av det intilliggande Idasro (eller var det Fridberg som brann?) minns Märta med vemod – där bodde en gammal dam som älskade sitt gamla trähus.

Det fantasifulla Idasro var ett trähus delvis i nybarockstil med ett hörntorn. Framför huset stod en pelare med en glänsande kula på toppen. Idasro får representera ett av Lillans alla trähus som en gång fanns på ön – nu obevekligen utplånade allesammans – 20-talet blev deras sista tid innan höghus av sten tog över hela ön på det kommande 30-talet.
Framför entrén till Essinge Brogata 3 – mitt i dagens trottoar och gata – låg en gång Idasro.

G Hillbos släktarkiv.Fotograf: G Hillbos släktarkiv.

Idasro omkr 1910.

Sammanställt av John-Olov Sidén