Essingeöarnas Hembygdsförening

Bio på Essingeöarna

Essinge-bio på Lilla Essingen.
Biografen låg intill Lilla Essingebron, nuvarande Mariebergsbron. Fasaden var klädd med träpanel och smyckad med neonljus. Foajén hade väggpanel i vitbok och var utrustad med indirekt belysning. Golvet var belagt med grön marmor.
Salongen var ”päronformad”. Väggarna gick i guldgult. De var kromoplastbehandlade och tonsatta med lerfärg. Taket var ljusbrunt och under detta låg sju bjälkar, som bar upp den indirekta belysningen. Ridån var av ljusröd sammet. De 404 stolarna var klädda i terrakotta och mattorna hade samma färg. Träinredningen var av teak och rosenträ.
Salongen hade tre stora fönster på ena långsidan och särskilda anordningar för ett podium, för att kunna användas som föreläsningssal under dagtid.

Essinge bio runt 1950. Vykort Pressbyrån – beskuret.

Essinge-Bio blev Sandrews femtonde stockholmsbiograf. Den var en renodlad kvartersbio. Essinge-Bio fanns kvar fram till juni 1960. Lokalen omvandlades därefter till reklamateljé.

 

 

 

 

 

 

 

Adress: Essinge Brogata 3.
Öppnad 24.9.1938.
Nedlagd 5.6.1960

 

 

 

 


Orkanen på Stora Essingen.
Orkanen inrymdes i ett nybyggt bostadshus på Stora Essingen. Det var en elegant biograf. Entrén kröntes av en stor baldakin med avrundade former. Biografnamnet lyste i stora neonbokstäver från baldakinens överkant.
Väggarna i salongen var klädda med mossgrön sammet. De 317 fåtöljerna hade tegelröd klädsel. För inredningen svarade arkitekten Tore Fridell vid arkitektfirman Hagstrand och Lindberg.
Orkanen startades av Nils G Andersson, som även drev biografen Facklan vid Östgötagatan på Söder. Vid invigningen av Orkanen lästes den traditionella prologen av skådespelaren Rolf Botvid.
Orkanen blev Essingeöarnas andra biograf. Några månader tidigare hade Anders Sandrew öppnat Essinge-Bio på Lilla Essingen. Orkanen var liksom Essinge-Bio en renodlad kvartersbiograf.

Orkanen till vänster i bild, tidigt 1940-tal. Vykort

De regelbundna filmvisningarna upphörde redan 1961. Därefter förekom filmförevisningar då och då. Den sista annonsen, som kunnat spåras i dagstidningarna förekom den 1 september 1968. Lokalen fungerar numera som inspelningsstudio för TV-film.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adress: Vänskapsvägen 33. Öppnad 18.11.1938.
Nedlagd under slutet av 1960-talet.


 

 

 

 

 

 

Ur Kurt Berglunds bok: Stockholms alla biografer