Essingeöarnas Hembygdsförening

Protesterna räddade Essinge bibliotek 2013

Ur Vårt Kungsholmen:

I stället för nedläggning blir det extra satsning. Stora Essingens bibliotek kommer även i fortsättningen vara öppet för allmänheten.

Hundratals person skrev under en protest mot kulturförvaltningens tanke om att ta bort de tider på Stora Essingens bibliotek då allmänheten är välkommen. Nu har man vänt om helt och vill i stället prova om man kan få fler att komma till biblioteket med utökade öppettider med start den 19 augusti. Bland annat kommer man ha öppet under fyra timmar varje söndag i lokalen som ligger i Essingeskolan.
– Utredningen är inte avslutad än men vi vill vidta de här återgärderna med ökade öppettider och se om biblioteket kan få fler besökare, säger Anna Wåglund, kommunikationschef på Stockholms stadsbibliotek.

”Kolossalt bra”
En av de Stora Essinge-bor som starkt vände sig emot att stänga dörren för allmänheten är Ulvi Paff Eriksson. Hon är förstås nöjd med beslutet.
– Alldeles kolossalt bra. Jag skrev till borgarrådet Madeleine Sjöstedt hur viktigt det är med biblioteket för pensionärerna på ön som inte har månadskort och som får det krångligt när de ska låna böcker på S:t Eriksgatan, det blir en extrakostnad för dem. Så det här är mycket glädjande, säger Ulvi Paff Eriksson, som är säker på att hon kommer låna böcker även på helgen.
– Det är alltid bra med större tillgång till biblioteket.
Enligt Anna Wåglund har man inte satt några tidsbegräsningar för de nya öppettiderna, utan detta gäller tillsvidare. Förhoppningen, enligt Wåglund, är att fler Essingebor upplever biblioteket som angeläget

Tomasz Pozar