Essingeöarnas Hembygdsförening

Ny spårvagn till öarna?

Ur Vårt Kungsholmen.se

Publicerad 2011-04-29
VILL DU HA SPÅRVÄG HÄR? På SL diskuterar man just nu att förlänga Spårväg city till Stora Essingen. Spårvagnssträckningen till Lindhagen verkar inte längre vara lika aktuell. 

Spårväg till Stora Essingen nya planen

NYHETER Den 24 maj väntas SL presentera ett helt nytt spårvagnsförslag för Kungsholmen. Planerna på spårväg till Lindhagen väntas skrotas. I stället vill man se spårvagnar från Stora Essingen via Fridhemsplan till Centralen.

Allt tyder på att du kan åka spårvagn på Kungsholmen i framtiden. För nu visar det sig nämligen att alla partier är positiva till en förlängning av Spårväg City på Kungsholmen. Den stora stridsfrågan är bara hur sträckan ska gå.
I ett nytt förslag överväger SL att dra spårvagnen från Centralen till Fridhemsplan och sluta på Stora Essingen. Det nya förslaget gillas av Socialdemokraterna som plötsligt är positiva till spårvagnar på Kungsholmen. Men den styrande majoriteten har fortfarande förhoppningar om en spårvagn till Lindhagen.

Omstridda planer
De tidigare planerna på spårvagnssträckning splittrade den rödgröna alliansen. Socialdemokraten Jan Valeskog sa till och med att de vill stoppa byggplanerna om de skulle komma till makten. Men med en sträckning som går till Stora Essingen i stället för till Hornsberg tycks partiet ha ändrat sig.
– Det är bättre att dra sträckan till en knutpunkt som Stora Essingen och tvärbanan i stället för till Hornsberg. Men då krävs det att reseunderlaget är bättre längs den nya sträckan, säger op positionsborgarrådet Helena Hellmark Knutsson (S).

SL har tänkt om
Anledningen till att SL nu överväger Stora Essingen i stället för Lindhagen som slutpunkt för spårvagnarna är att för får människor väntades åka den sträckan. I stället förelår tjänstemännen bussar till Lindhagen. Men trots rapporter om ett lågt reseunderlag hoppas fortfarande den styrande majoriteten där Christer G Wennerholm (M) har varit en driven spårvagnsförespråkare, att Spårväg City ska fortsätta till Lindhagen.
Han vill inte kommentera SL:s nya planer men hälsar via pressekretare att ”vi har inget annat tänk än att bygga ut så att den går till Hornsberg i väster och kopplas ihop med Lidingöbanan i öster”.

Välkomnar båda
Kristdemokraten Erik Slottner tycker fortfarande att en spårvagn vore det bästa för Lindhagensborna:
– Det behövs bra kommunikationer där och när det gäller reseunderlaget har man räknat fel förr. Man trodde inte att så många skulle åka tvärbanan i början heller, säger han.
Karl Bern (FP) välkomnar i sin tur båda spårvagnssträckningarna:
– Vi är i princip positiva till spårvagnar, det är ett bra alternativ till bussar. Stora Essingen låter inte fel men det beror på hur man löser logistikmässigt. Vi kan tänka oss att man gör både en sträckning till Stora Essingen och till Hornsberg.
Gunilla Glantz är chef för trafikplanering på SL och väljer att inte kommentera det senaste förslaget förrän det har presenterats för trafiknämnden i landstinget den 24 maj:
– Än så länge är det bara arbetsmaterial, säger hon.

Anna-Karin Grenninger

[email protected]
direktpress.se

08-545 870 86

SÅ TYCKER POLITIKERNA

Kommunfullmäktiges partier om en spårvagn till Stora Essingen:

Jan Valeskog (S):
– Det ställer saken i annat läge, om det finns ett reseunderlag till Stora Essingen är jag positiv. Men en
spårvagn till 
Lindhagen är orimlig.
Ingegerd Akselsson Le Douaron (MP):
– Vi är allmänt sett postiva till spårvagnar och jag tycker att 
Essingen låter som en
 bra idé, om det
 funkar utan att bli
alldeles för dyrt.
Per Ankersjö (C):
– Det kan vara intressant. Jag kan tänka mig andra lösningar, som trådbussar också, det viktigaste är att vi får en
kollektivtrafik som
är anpassad efter folks
behov.
Tina Ghasemi (M):
– Eftersom det inte finns något konkret förslag från SL om Stora Essingen finns det heller inget som vi
kan kommentera. Men en spårväg till
Lindhagen är vi
fortfarande positiva till.
Erik Slottner (KD):
– Vi är fortfarande positiva till Lindhagen, det vore bra för dem som bor där.
Men en spårvagn
till Stora Essingen
har vi inte tagit ställning till.
Maria Hannäs (V):
– Vi har hittills sagt ja till Lindhagen, Stora Essingen har vi inte tagit ställning till.