Essingeöarnas Hembygdsförening

Aktiviteter 2009

Program våren 2009

Måndag 26 januari kl 18.00
Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund
Styrmansgatan 19
Vi besöker Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund, SSR – i folkets och rikets tjänst sedan 1528. Vi får lära oss om sotare, sotningens betydelse för värmen, ventilation och brandsäkerhet genom seklen i Sverige. Tekniske konsulenten Petri Tuomela berättar om sotarnas historia och betydelse sedan 1500-talet och i framtiden.
Redaktör Jahn Charleville ger oss en kort presentation av föreningens nya bok om Stora Essingen.
Vi får vara högst 20 deltagare och kaffe med bröd till självkostnadspris finns.

Tisdag 17 februari kl 18.00
Armémuseum
Riddargatan 13
Vi besöker Armémuseum där vi får veta mer om Sveriges armé genom historien och får en bra och spännande visning av Armémuséum och dess rika samlingar som speglar svensk historia.
Vi får vara högst 25 deltagare och 25 kronor kostar visningen som varmt rekommenderas. (Armémuseums hemsida.)

Onsdag 4 mars kl 18.00
IOGT-NTO
Gammelgårdsvägen 38
Vi besöker IOGT-NTO-huset för att få veta mer om IOGT-NTO, som jämte hembygdsrörelsen är en av de få folkrörelser som 2008 fick fler medlemmar. IOGT-NTO:s historia, verksamhet och visioner skildras.
Kaffe med bröd till självkostnadspris erbjuds jämte en visning av det gamla f.d. DAGEN-huset. (IOGT-NTO:s hemsida.)

Tisdag 24 mars kl 18.00
Andrum
Strålgatan 3
Lennart Rydberg, ångbåtsexpert och specialist på Mälartrafiken, berättar om den livliga ångbåtstrafiken på Mälaren med speciell fokus på sjötrafiken genom tiderna till och från Essingeöarna under förra och förrförra seklet.
Lättare förtäring till självkostnadspris gives och högst 30 deltagare får vi vara.
(Stiftelsen Skärgårdsbåtens hemsida.)

Måndag 20 april kl 19.00.
Brommarummet
Essinge församlingsgård
Kallelse till Årsmöte för Essingeöarnas hembygdsförening. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna får vi möta John Chrispinsson som berättar om sin nya bok G A Reuterholm – Den gråtande diktatorn. När Gustaf Adolf Reuterholm några månader efter Gustav III:s död återvänder till Sverige inleds en av svensk historias märkligaste regentperioder. En man utan någon som helst form av formell legitimitet styr landet med diktatorisk hand under fyra år, 1792 -1796.
Chrispinsson började arbeta för Expressen och Sveriges Radio. Hans stora publika genombrott kom med aktualitetsprogrammet Svepet som hade TV-premiär i november 1988. Chrispinsson har även bl a arbetat med bevakningen av Nobelfesten. Chrispinsson, som är utbildad journalist, har även akademiska poäng i historia och har tidigare skrivit böckerna Sekelskiften och Stormaktstid om Sveriges historia.
John Chrispinsson har även några tankar om detta att vara essingebo.
Lätt förtäring till självkostnadspris. Välkomna!

Tisdag 5 maj kl 18.00
Essinge IP
Vi möts på Essinge IP där Mats Uddare, en av Essinge IKs många duktiga och engagerade ledare kommer att visa Essinge IKs nya fina klubbhus, berätta om Essinge IKs snart 90-åriga historia och ge oss klubbens visioner för framtiden, inför att Essinge IK den 6 juni firar sin 90-årsdag.
Kaffe med dopp kommer att finnas till. (Essinge IK:s hemsida.)

Torsdag 14 maj kl 18.30
Restaurang Löwenbräu vid Frihemsplan.
Vi möts på ”Löwet” som en gång i tiden hörde till de klassiska Klararestaurangerna där dåtidens journalister, poeter och bohemer möttes. (Allt om Stockholm om Löwenbräu.) 19.00 sätter vi oss till bords där vi sedan själva vad vi vill äta av det tyska köket och där hovmästaren förtäljer om Löwenbräus historia och kök.
Anmäl ditt deltagande senast onsdag 13 maj till Per-Åke Unaeus.

Söndag 17 maj kl 11.00 vid Essinge kyrka
Vi möts för att vara med i församlingens traditionella vårfest med en festlig gudstjänst klockan 11.00 därefter danslekar, korvgrillning, fika, lotterier, tornuppstigning, underhållning och överraskningar (Essinge församling.)

Lördag 6 juni
Essinge IP
Om eftermiddagen firar Essinge IK sitt 90-årsjubileum på Essinge Idrottsplats. Mer information om tidpunkt och firandet kommer inom kort. (Essinge IK:s hemsida.)

Söndag 7 juni
Val till EU-parlamentet. Vallokalerna på Stora Essingen är Essinge församlingsgård och vallokal på Lilla Essingen är förskolan vid Luxbacken. (Valmyndigheten.)

Söndag 21 juni kl 11.00 vid Essinge kyrka
Vi möts för församlingens trevliga midsommarfest med nästan samma program som vid vårfesten. Välkomna !

 

Program hösten 2009

Torsdag 3 september kl 17.30
Primusgatan 85
Luxområdet på Lilla Essingen
Vi möts hos Blom och Balkong för att av Linda Blomkvist veta mera om visionerna bakom och för, denna uppskattade och lkända blomsteraffär på Lilla Essingen som funnits i två år och under dessa år fått positiva recensioner i media. Vi får bl a veta mer om växters vård och tips om vad vi kan göra får våra växter nu på hösten. Förfriskningar i form av juice och frukt kommer att finnas. (Blom och Balkongs hemsida.)
Anmäl dig till ordf Per-Åke Unaeus per tel 0704-68 05 29.

Tisdag 15 september kl 19.00
Andrum
Strålgatan 3
Vi möts dels för hylla att det är 26 år sedan föreningen grundades och dels för att höra om Lilla Essingen: motiv i konsten. Caroline Sepp, fil kand i konstvetenskap berättar med utgångspunkt från sin uppsats – ”Motiv: Lilla Essingen. En kontextuell studie om hur öns utveckling har skildrats i konsten” – om hur Lilla Essingen och dess bebyggelse har skildrats genom seklen i konsten. Bildvisning med exempel på kända och okända konstnärers skildringar av Lilla Essingen från 1700-tal till 1960-tal.
Förfriskningar finns i pausen av föredraget som tar cirka 80 minuter och avslutas med frågor och diskussion. Överraskningar gives. Välkomna till en givande konstresa genom seklen. (Konstvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitets hemsida.)
Anmäl dig till Per-Åke Unaeus, tel 0704-68 05 29.

Onsdag 30 september kl 20.00
Essinge Idrottsplats
Stora Essingen
Vi möts för att se och stötta Essinge IK:s A-lag i deras sista match för säsongen i serie H6 C. Essinge IK möter IK Maccabi. Välkomna att följa våra gulsvarta gossars kamp för seger. (Essinge IK:s hemsida.)

Lördag 10 oktober kl 13.00
Stickelbärsvägen 7
Östermalm
Vi möts för att se den museilägenhet som Stockholms Stadsmuseum har i det s k barnrikehuset, byggt 1937. Lägenheterna planerades för familjer med minst fyra barn och den vi får se är återskapad så att den ser ut som när familjen Jonasson bodde där på slutet av 1930-talet. Visningen tar cirka en timme och kostar 25 kr. Vi får vara högst 20 personer så först till kvarn gäller. Anmäl dig till Per-Åke Unaeus 0704-68 05 29.
Stickelbärsvägen ligger mellan Östra Station och Roslagstull. Gå från Valhallavägen in på Körsbärsvägen. (Mer info hos Stockholms Stadsmuseum.)

Lördag 10 oktober kl 15.00 och söndag 11 oktober
Essinge församlingsgård och Essinge kyrka
Essinge Kyrkväg 13
På lördagen är det en festmåltid kl 15.00 med historik och minnen, med anledning av att Essinge kyrka invigdes för 50 år sedan – 1959. På söndag är det jubileumshögmässa i Cyrillus Johanssons vackra tegelkyrka. Mer information om detta i Essinge kyrkoblad. (Essinge församlings hemsida.)

Torsdag 12 november kl 18.00
Restaurang Bysis, gamla bysättningshäktet
Hornsgatan 82B
Södermalm
I år träffas vi för höstens krogbesök på Bysis. Efter sedvanlig fördrink som föreningen står för samlas vi vid bordet för en god måltid som var och en själv betalar för. Under kvällen kommer vi att få höra mer om Bysis som restaurang nu och om det gamla Bysättningshäktet 1781-1872. Anmälan senast tisdag 10 november – men helst tidigare – och berätta samtidigt vad du/ni vill äta. Bysis har en hemsida där matsedeln finns. Varmt välkomna att delta och anmäl dig till Per-Åke Unaeus på tel 0704-68 05 29. (Bysis hemsida.)

Varmt välkomna till höstens spännande och givande program.

Programmen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Kungsholmen.