Essingeöarnas Hembygdsförening

Aktiviteter 2007

Program Våren 2007

Tisdag den 23 januari klockan 18.00 möts vi på K.A. Almgrens sidenväveri på Repslagargatan 15 A.
Sidenväveriet är en fascinerande industrilokal som fortfarande finns kvar som ett minne av den sjudande industristad Stockholm en gång var. Vi får en exklusiv visning av museet. Föreningen sponsrar besöket. Du betalar endast 30 kronor och vi får vara högst 30 deltagare på vårt besök på detta intressanta museum.

Torsdag den 22 februari klockan 19.00 möts vi på Östra stations järnvägsrestaurang på Valhallavägen 77 för att lära känna denna klassiska restaurang i hembygdsföreningens serie om besök på kända stockholmsrestauranger. Sedan 1932 har resande till och från Östra station jämte andra gäster kunnat njuta av svensk husmanskost i en restaurang där inredningen fortfarande är den ursprungliga från NK. Samma familj har skött restaurangen sedan 1935 och vi får lära oss mer om detta när vi satt oss till bords med en drink/en öl som föreningen bjuder på. OBS Vi är ”matgäster” så var och en beställer fritt ur menyn efter egen smak.

Tisdag 20 mars klockan 18.00 möts vi på Stockholms Länsstyrelse på Hantverkargatan 29 för att få veta mera om vad Länsstyrelsen i Stockholms län arbetar med och då speciellt inom kultur och miljöområdet. Ett givande besök i en för många okänd byggnad på Kungsholmen utlovas. Lätt förtäring erbjuds.

Tisdagen den 10 april kl. 18.00 möts vi i STADSHUSET, där Jan Hult från valnämnden kommer att berätta om valnämndens arbete mellan, före och under de allmänna valen vart fjärde år. En kortare visning av Stadshuset avslutar denna givande kväll.

Tisdagen den 24 april kl. 19.00
KALLELSE TILL ÅRSMÖTE FÖR ESSINGEÖARNAS HEMBYGDSFÖRENING.
Lätt förtäring till självkostnadspris. Välkomna!
Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna får vi möta Benny ”Guldfot” Söderling som växte upp på Stora Essingen på 1940-talet, varom Benny kan ge besked. Benny spelade i allsvenskan i tre (!) lagidrotter och företrädde Sverige i två. Benny har goda minnen från idrottslivet och från Essingeöarna. Kom till en minnenas afton.

Onsdagen den 9 maj kl. 16.00 möts vi för att höra byggnadsantikvarie Anna-Karin Ericson, från Stockholms stadsmuseum, beskriva ”Stockholms ytterstad -kulturhistoriskt värdefull”. Ett bra program om Stockholms tillväxt och byggnadshistoria.

Torsdagen den 31 maj kl. 18.00 möts vi vid Axelbergs tunnelbanestation för att gå med på en Bellmansvandring i Hägersten. Bellmans syster bodde på Hägerstens gård. Bellman har i flera av sina sånger och dikter skrivit om Hägersten och det finns mycket som ännu minner om poeten och hans tid i Hägersten.
Vårvandringen anordnas av Hägerstens Hembygdsförening.

Juni
Tis- och torsdagskvällar är det regelbundna kulturvandringar på Lilla och Stora Essingen.

 

Program hösten 2007

Lördagen den 1 september kl. 11.00
Trekanten
Vi gör en kulturvandring i samarbete med Hägerstens Hembygdsförening från Liljeholmen längs sjön Trekanten till Mälarhöjden. Vandringen börjar 11.00 och beräknas vara klar 14.00. Vi möts vid Liljeholmens T-banestation vid trapporna ner till Trekanten.
Kontakta Birgitta Biesheuvel, telefon 646 90 57 för mer information.

8 september – 14 oktober
Essinge kyrkas församlingsgård
Från 8 september till den 14 oktober visas i Essinge kyrkas församlingsgård en utställning över Cyrillus Johansson 1884 – 1959, Essinge kyrkas arkitekt.
Förutom Årstabron, Centrumhuset vid Kungsgatan ritade han fler villor, fabriker och institutionsbyggnader. En bra utställning som ger en god bild av en av det tidiga 1900-talets mest betydande svenska arkitekters inflytande, liv och framgångsrika verksamhet i Sverige. Läs även Essingebladet nr 3-2007.

Lördagen den 15 september
Stockholms Läns Hembygdsförening anordnar den årliga Hembygdskavlen och vi beräknar att delta med ett lag. Om Du vill delta i detta trevliga arrangemang kontakta Per-Åke Unaeus per telefon 08-656 27 98 eller 070-468 05 29

Onsdagen den 10 oktober kl. 18.00
Sjöstugugränd 3
Stora Essingen
Vi möts 139 steg ner från Stenkullavägen , där föreningen, genom vänligt tillmötesgående av familjen Ruth och Yngve Andersson, får en unik möjlighet att se ett av Stora Essingens äldsta hus, byggt 1888 av Sven Carlsson som var arbetare på Ekensbergs varv. Lättare förtäring finns och högst 15 deltagare får vi vara så anmäl ditt deltagande till Per-Åke Unaeus per telefon, se ovan. Välkomna!

Torsdagen den 25 oktober kl. 19.00
Zum Franziskaner
Skeppsbron
Vi möts på den klassiska stockholmskrogen på Skeppsbron i Gamla Stan. Detta för att fortsätta vår kulinariska hembygdsresa efter restaurangerna Pelikan, Tennstopet, Den Gyldene Freden och Östra station. Anmäl ditt deltagande till sekreterare Sören Westberg på telefon 08-645 90 65 eller 070-409 89 31. Välkomna!

Söndagen den 11 november kl. 11.00
Liberala katolska domkyrkan
Flottbrovägen 5
Stora Essingen
Vi besöker domkyrkan där biskop Evert Sundien efter gudstjänsten kommer att berätta om den Liberala katolska kyrkans historia och verksamhet i världen och på Essingeöarna. Gudstjänsten som vi är välkomna till börjar kl. 11.00 och är avslutad ungefär 12.30. Söndagen den 9 september är det öppet hus på Domkyrkan från 11.00.

Onsdagen den 5 december kl. 18.00
Observatoriemuseet
Drottninggatan 120
Vi blir visade det fascinerande museet som varit på samma plats sedan invigningen 1753 av Stockholms observatorium. Efter visningen får vi se kupolen med de astronomiska instrumenten och får njuta av en kortare astronomilektion. Vi får använda instrumenten och se stjärnhimlen. En lägre avgift på 25 kronor tas upp vid museet. Anmäl ditt deltagande till Per-Åke Unaeus, telefon se ovan.