Essingeöarnas Hembygdsförening

Aktiviteter 2006

Program hösten 2006

Tisdagen den 12 september kl. 18.00
Statens ljud- och bildarkiv (SLBA)
Karlavägen 100
Vi möts på Statens ljud- och bildarkiv för att se en version av filmen om Essingen. Av de 60 platserna i filmsalen står 30 till vårt förfogande.

Fredagen den 15 september kl. 18.00
Williamsro, Stora Essingen
Den 15 september 1983 grundades Essingeöarnas Hembygdsförening.
Vi möts på Williamsro på Stora Essingen för att högtidhålla vår 23-årsdag. Välkomna till en bra afton.

Tisdagen den 17 oktober kl. 18.00
Stockholms Borgargille
Nybrogatan 60
Vi möts på Stockholms Borgargille. Stockholms Borgargille har en fin samling av Stockholmiana samt av minnen från Essingeöarna. Vi får en visning av Borgargillet och får höra om dess verksamhet och får se dess bibliotek och arkiv med Essingeiana. Buss nr 1 stannar nära Nybrogatan. Varmt välkomna till en intressant afton om Stockholms historia.

Onsdag den 25 oktober kl. 19.00
Den Gyldene Freden
Österlånggatan 51
En historisk krog från 1722 lika förknippad med frihetstidens skeppsbroadel, Svenska Akademien och Visans vänner som med Anders Zorn och Evert Taube. Som tidigare så samlas vi vid 19.00 för en drink som Föreningen bjuder Dig som medlem på, varefter vi går till bords vid 19.30. Var och en beställer själv det som faller i smaken ur menyn. På matsedeln brukar, vid sidan av ”vanliga” rätter, även finnas några goda och prisvärda husmansalternativ för den som så önskar. Varmt välkommen med Din anmälan, senast den 5 oktober.

Lördagen den 11 november kl. 13.00
Dieselverkstaden i Nacka
Hållplats Stora Essingen, tvärbanan
Vi åker tvärbanan från Stora Essingens hållplats till slutstation Sickla och därefter en promenad till Stockholms läns museum nya lokaler i gamla Dieselverkstaden i Nacka och ser deras senaste utställning om ”Kläder” och även museets övriga verksamheter. En trevlig och vacker spårvagnsresa till ett nytt område Sickla och ett nytt museum.

Måndagen den 4 december kl. 18.00
Essinge kyrka
Kyrkoherde Gunnel Wigg-Bergquist visar för både gamla och nya medlemmar Cyrillus Johanssons vackra kyrka, försoningens kyrka – Essinge kyrka som även var Cyrillus Johanssons näst sista byggnadsverk. Vi kommer att få en bra och engagerad visning av Essinge kyrka och om kyrkorummets symbolik.