Om oss

Välkommen till Enhörna Hembygdsförenings hemsida. Vi är verksamma i Enhörna, en vacker halvö i Mälaren mellan Södertälje och Mariefred. På vår hemsida samlar vi information om våra aktiviteter och annat smått och gott om Enhörnabygden. Är du inte redan medlem i vår förening hoppas vi att du vill bli det – klicka till vänster för detaljer kring medlemskap. Bilden ovan visar Storskolan och Småskolan med Klockargården skymtande emellan. Uppe på Gillberga kulle står en ”runsten” som har ristats av Paul Weigl. Texten som är författad av Amadeus Bianchini lyder: Ytterenhörna med sina berg och dalar påminner på sina ställen om Norrland. Från vissa högt belägna punkter ter de sig storslaget, allvarligt högstämt. Vad jag dock räknar som dess största charme, är de blommande bärträden. Just den tiden när de blommar, bör man besöka Enhörna. Då äro byarne inbäddade i vitt och rosa, hela nejden lysa, dofta, myser.. Tuna, Fågelsången, Väsby, Stjärna! Det är ett stycke Japan. Det är något alldeles enastående. Hela skogar av bärträd sprida tjusning och glans. Det är ett snölandskap mitt i vårsprickningen, men luften är ljum och välluktsmättad. Jag kan inte erinra mig, att jag någon annanstans har sett något motstycke. Jag kan inte erinra mig att jag någon annanstans sett ett sådant hav av blommor som just här. Hela Ytterenhörna är en blommande trädgård. Måtte alla dessa gamla träd få stå kvar, ty som jag sade, bärträden är Ytterenhörnas största tjusning.

Läs mer >

Nyheter

15 december - Julmarknad, Gammaldags Jul och Julsånger i kyrkan

JULMARKNAD
Kl 11-16 i Enhörna Bygdegård med allehanda marknadsstånd som säljer allt från viltkött till hemvävda mattor.

JULSÅNGER I KYRKAN
Kl 15-16 Sånggudstjänst i Överenhörna kyrka där vi tillsammans sjunger välkända julsånger.

GAMMALDAGS JUL
Kl 11-16 i Enhörna Hembygdsmuseum med utställningar i jultema, försäljning, adventskaffe, pyssel för barnen och utomhus julgransförsäljning.

Gammaldags Jul
Julmarknad
Julmarknad

Enhörna Mopperally

Den 15 sept 2019
Samling och anmälan vid Hembygdsmuseet i Överenhörna klockan 10:00, ingen startavgift.
Arrangörerna bjuder på kaffe/macka innan start.
Vi startar kl. 11:00 med en tur på ca: 3 mil.
Det blir några stopp utmed banan.
Målgång vid museet kl. 13:00 – 13:30. Museet är öppet till 16.00.

Läs mer >

Enhörna Höstmarknad

ÅRETS HÖSTMARKNAD
Söndagen den 25 augusti, kl 13-16
Hembygdsföreningens årliga höstmarknad vid museet, ”hemvändardagen”, går som vanligt av stapeln sista söndagen i augusti.
Marknaden bjuder på en inbjudande marknadsgata med mycket att handla och sedan några år även en avdelning med bakluckekoppis! I år försäljes där delar av Barbro E...

Läs mer >

Visa fler

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]