Museet Gamla Kosta


Välkomna till Museet Gamla Kosta

Öppet alla dagar från den 19 juni, juli t.o.m. den 27 augusti

Kl. 12,00-17,00

Stängt Midsommarafton och Midsommadagen.

Museet drivs av Ekeberga hembygdsförening, som har ett gott samarbete med Kosta Glasbruk i vars lokaler museet är inrättat. Här presenterar vi blandad historik om bygden och om näringar som finns och har funnit inom socknen. På två plan möter Du historia som Du känner igen och minns, men också saker som är unika för Ekeberga Socken, eftersom denna är en bygd med gamla anor och rik på kultur.

Undervåningen

Kiselrummet

Kisel bröts kring Kosta ända fram till mitten av 1800-talet, då sanden ersatte kisel i klart glas, Här visas lite om hur änkor och barn bröt kisel. Även små modeller av såväl glasugn som ångsågverk finns att beskåda.

Glassamlingen

Här visas glas från flera sekel sedan hyttan grundades 1742 De flesta äldre glasformgivarna äfinns representerade. Här finns många rariteter.

Musikrummet

Kosta musikkår är Sveriges älsta och ännu aktiva musikkår, grundad 1873. På väggarna finns fotografier, fanor och standar. Lägg märke till glastrumpeten tillverkad av glasblåsarmästaren Bengt Heintze.

Järnvägsepoken

Målerås-Kosta-Lessebo Järnväg (KLJ) är utförligt dokumenterad i två rum.

Tillbyggnaden

Finns till höger om éntren och innehåller hantverksredskap. Även Kostas första motordrivna brandspruta som tillhört glasbruket finns att beskåda här.

Övervåningen

Ett hem och en skolsal

Så skulle det kunnat sett ut vid sekelskiftet i en glasarbetarbostad och i en skolsal i början av 1900-talet.

Glasrummet

Glas från socknens mindre glasbruk finns representerade i ett av rummen och då till större delen från Transjö glasbruk åren 1870 till 1947. Även lite kuriosa om Kostas egen globetrotter finns här. Titta gärna i hans fotoalbum eller var nöjd med att se på kartan som med garntrådar visar alla hans resor.

Sven Pihlström

En konstnär som kunde både teckna och måla, dock mest känd för sina arbeten med mosaik, som tillverkades i Kosta under 1950- och 60-talen. Sven Pilström var äen en begåvad musiker.

Hantverksrummet

Här finns utrustingar från dåtida skomakare, fotograf och skräddare.

I trädgården

Finns musikpaviljongen och ett tågset. I musikpaviljongen hålls olika musikevenemang under sommaren. Kosta Musikkår håller konsert på den årliga Ekebergadagen.

Ta det lugnt

Slå dig ner vid en trädgådsmöbel i parken framför museet och duka upp Din kaffekorg. Njut och känn stämningen och atmosfären.

Ekeberga hembygdsarkiv

Här finns dokumentationer om Ekeberga, Kosta glasbruk, Eric "Byggarens" arkiv och inte minst Nils Hammerbys gedigna samling om Kosta och Ekeberga socken. Är du intresserad boka tid för forskning i arkivet på:

berne.kosta @gmail.com

Välkomna!

Förening:

Ekeberga Hembygdsförening

Skapad av: (2012-10-03 12:17:03) Kontakta föreningen
Ändrad av: Ekeberga Hembygdsförening (2023-05-18 11:12:30) Kontakta föreningen