Om oss

Dannäs hembygdsförening ligger i Värnamo kommun i Forshedabygdens församling. Vår lilla by ligger naturskönt vid sjön Bolmens norra ände och har ca 300 invånare. Vår hembygdspark får mest liv under sommaren, när vi har våffelkvällar där, men föreningen är aktiv även resten av året med t ex studiecirkelverksamhet och torpvandringar....

Läs mer >

Årsmöte och ny byaskrift

Årsmötet hölls den 3 mars, alltså den fössta tossdan i mass. Vi inledde med fika och massipantååta. 

Under hösten och vintern har en ny byaskrift sammanställts. Precis lagom till årsmötet, faktiskt samma dag, levererades den från tryckeriet. Den finns till försäljning på våffelcafeet, pris 100 kr. 

Dannäs förr och nu, Byaskrift 2021
Creative Commons-licens

Grötfest i studiecirkeln

Höstterminen avslutades med en grötfest.

Grötfest i studiecirkeln

Höstutflykt 2021

När äntligen pandemirestriktionerna lättat och vaccinationerna utdelats, tyckte vi att det passade med en höstutflykt. Den 24 oktober for vi med buss från Dannäs mot Huskvarna och Jönköping. Målet var Husqvarna fabriksmuseum och Jönköpings museum, där en av utställningarna hette Vår tid med jorden. Drygt 30 personer anmälde sig.
Det blev...

Läs mer >

Höstutflykt i oktober 2021
Husqvarna fabriksmuseum

Hösttrimning i hb-parken

Skönt att få bort det vissna gräset.

Hösttrimning 2021

Studiecirkeln om Dannäs

Återseendets glädje gick inte att ta fel på när vi nystartade studiecirkeln om Dannäs förr i tiden. 17 personer infann sig, ett par stycken var nya i sällskapet.  
De första gångerna ägnar vi åt repetition. Fler minnen och historier som behöver dokumenteras kan ha dykt upp.
Träffarna kommer att äga...

Läs mer >

Bolmendagen 2021

Enligt traditionen passar vi på att visa vårt arkiv denna dag, när många är i rörelse i byn. Vi håller till i församlingshemmet, där vi lägger upp de populära pärmarna med Astrid Lindbloms tidningsurklipp från bygden. Dessutom vill många titta i pärmarna med bröllopsfoton, samlade och daterade av Anders i...

Läs mer >

Årsmöte 2021 och våffelkvällar i juli

Pandemin begränsade under våren starkt möjligheten att samlas i grupp. Därför fick årsmötet skjutas upp tills lättnader införts. Den 1 juli kunde det äntligen genomföras och då skedde det för säkerhets skull utomhus, i hembygdsparken. Bortåt 20 personer hade hörsammat inbjudan. 
Efter inte mindre än 39 år i styrelsen var det dags för Britt Johansson att bli...

Läs mer >

Torpvandring 2021

Den 20 juni var det dags för årets torpvandring.   Vid Kuddebo stannade vi vid dämmet till den gamla kvarnen i Kuddebo. Vattnet till kvarnbäcken kommer från Ystebosjön och rinner vidare till Kvarnasjön(Kuddebosjön) Från dämmet leddes vattnet via den i kanterna stensatta bäcken vidare ned mot den plats där själva kvarnen...

Läs mer >

Årsmöte 2021 och våffelkvällar i juli

Vi håller årets försenade årsmöte torsdagen den 1 juli kl 18 i hembygdsparken.

Därefter, kl 19, underhåller Hanna och Andreas Eriksson med sång och musik och som avslutning blir det våffelservering.

Ytterligare två torsdagskvällar blir det våfflor i parken, den 8 och den 15 juli. Då roar vi oss själva efter bästa förmåga!

Vår byaskrift är klar!

Under hösten och vintern har en liten redaktionsgrupp arbetat med att sammanställa en byaskrift, Dannäs förr och nu. Den bygger bland annat på material som dokumenterats i vår studiecirkel.
Projektet har möjliggjorts genom sponsring av lokala företag och genom layouthjälp av Jan-Åke Rydström, tidigare bosatt i Dannäs.

Kontakta någon i styrelsen om...

Läs mer >

Byaskrift 2020 nu utgiven

Höstfint

En solig septemberkväll skaffade röjsågar och räfsor undan det långa, vissna gräset. Korvgrillning efteråt.

Friluftsgudstjänst

Ett av de få planerade evenemang som kunde genomföras i år var friluftsgudstjänsten den 16 augusti. Det var riktigt varmt, så vi drog bord och bänkar till det skuggigaste stället. Komminister Åsa Jockisch ledde gudstjänsten och efteråt plockade vi fram våra medhavda kaffekorgar och fick en trevlig samspråkstund tillsammans.

Torpvandring 2020

Torpvandringsdagen var varm och solig. Omkring 25 personer mötte upp och vi färdades på cykel eller i bil ut bland torpställena på säteriet. Gunlög mötte upp vid Gullkroken och berättade utförligt och med inlevelse om gångna tider på flera av torpplatserna.

Årets torpvandring

Lördagen den 8 augusti samlas vi kl 14 vid kyrkan. Gunlög Josefsson kommer därefter att berätta om säteriets torp och visa oss runt bland dessa.

På grund av rådande restriktioner runt smittspridning av coronavirus, åker vi i egna bilar eller använder cykel.

Medtag kaffekorg!

Vinnare i utlottningen av presentkort

Tack alla som deltog i projektet Kom i form!
41 personer anmälde sig och av dessa var det bara fem stycken som på grund av skador eller sjukdom (inte corona!) var förhindrade att fullfölja. De flesta motionerade mycket mera än den timma i veckan som behövdes.
Se deltagarnas egna bilder under Våra...

Läs mer >

Projekt fysisk aktivitet

Kom i form!

Under tiden som coronasmittan riskerar att spridas, är de flesta föreningsaktiviteter inställda och många kanske blir mer sittande hemma och inomhus. Utomhus är dock risken mindre att bli smittad, förutsatt att man respekterar föreskrifter från folkhälsomyndigheten om avstånd till andra. En god kondition ger oss också större möjligheter...

Läs mer >

Lite vårfixande

Nu är vindskivorna målade och det gamla staketet rivet och ersatt med ett nytt.

Tack till Nils-Bertil Josefsson, Lars Andersson, Torbjörn Ohlsson och Ulf Alexanderson.

Vårstädning

Utrustade med krattor och korgar kom 16 entusiastiska städare (och en hund) till hembygdsparken för att göra vårfint. Traktor med vagn och lastarskopa körde bort löv och nedfallna grenar. Vid fikat följde vi strikt coronatidens regel om att hålla avstånd.

(klicka på bilderna så blir de lite större)

Julavslut studiecirkeln 2019

Höstterminen avslutades med julgröt och skinksmörgås.

(klicka på bilderna så blir de lite större)

 

Föreningen har fyllt 70 år

I oktober 2019 firade föreningen sin 70 födelsedag. Det skedde med en söndagsmiddag  och omkring 60 personer kom för att träffas och prata om gamla tider.

Ordförande Saga Alexanderson hälsade alla välkomna och  gjorde i en kort resumé nedslag i det som hänt under åren som gått. Här nämndes  bl a...

Läs mer >

Visa fler

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]