Om oss

Dannäs hembygdsförening ligger i Värnamo kommun i Forshedabygdens församling. Vår lilla by ligger naturskönt vid sjön Bolmens norra ände och har ca 300 invånare. Vår hembygdspark får mest liv under sommaren, när vi har våffelkvällar där, men föreningen är aktiv även resten av året med t ex studiecirkelverksamhet och torpvandringar....

Läs mer >

Vår byaskrift är klar!

Under hösten och vintern har en liten redaktionsgrupp arbetat med att sammanställa en byaskrift, Dannäs förr och nu. Den bygger bland annat på material som dokumenterats i vår studiecirkel.
Projektet har möjliggjorts genom sponsring av lokala företag och genom layouthjälp av Jan-Åke Rydström, tidigare bosatt i Dannäs.

Kontakta någon i styrelsen om...

Läs mer >

Höstfint

En solig septemberkväll skaffade röjsågar och räfsor undan det långa, vissna gräset. Korvgrillning efteråt.

Friluftsgudstjänst

Ett av de få planerade evenemang som kunde genomföras i år var friluftsgudstjänsten den 16 augusti. Det var riktigt varmt, så vi drog bord och bänkar till det skuggigaste stället. Komminister Åsa Jockisch ledde gudstjänsten och efteråt plockade vi fram våra medhavda kaffekorgar och fick en trevlig samspråkstund tillsammans.

Torpvandring 2020

Torpvandringsdagen var varm och solig. Omkring 25 personer mötte upp och vi färdades på cykel eller i bil ut bland torpställena på säteriet. Gunlög mötte upp vid Gullkroken och berättade utförligt och med inlevelse om gångna tider på flera av torpplatserna.

Årets torpvandring

Lördagen den 8 augusti samlas vi kl 14 vid kyrkan. Gunlög Josefsson kommer därefter att berätta om säteriets torp och visa oss runt bland dessa.

På grund av rådande restriktioner runt smittspridning av coronavirus, åker vi i egna bilar eller använder cykel.

Medtag kaffekorg!

Vinnare i utlottningen av presentkort

Tack alla som deltog i projektet Kom i form!
41 personer anmälde sig och av dessa var det bara fem stycken som på grund av skador eller sjukdom (inte corona!) var förhindrade att fullfölja. De flesta motionerade mycket mera än den timma i veckan som behövdes.
Se deltagarnas egna bilder under Våra...

Läs mer >

Projekt fysisk aktivitet

Kom i form!

Under tiden som coronasmittan riskerar att spridas, är de flesta föreningsaktiviteter inställda och många kanske blir mer sittande hemma och inomhus. Utomhus är dock risken mindre att bli smittad, förutsatt att man respekterar föreskrifter från folkhälsomyndigheten om avstånd till andra. En god kondition ger oss också större möjligheter...

Läs mer >

Lite vårfixande

Nu är vindskivorna målade och det gamla staketet rivet och ersatt med ett nytt.

Tack till Nils-Bertil Josefsson, Lars Andersson, Torbjörn Ohlsson och Ulf Alexanderson.

Vårstädning

Utrustade med krattor och korgar kom 16 entusiastiska städare (och en hund) till hembygdsparken för att göra vårfint. Traktor med vagn och lastarskopa körde bort löv och nedfallna grenar. Vid fikat följde vi strikt coronatidens regel om att hålla avstånd.

(klicka på bilderna så blir de lite större)

Julavslut studiecirkeln 2019

Höstterminen avslutades med julgröt och skinksmörgås.

(klicka på bilderna så blir de lite större)

 

Föreningen har fyllt 70 år

I oktober 2019 firade föreningen sin 70 födelsedag. Det skedde med en söndagsmiddag  och omkring 60 personer kom för att träffas och prata om gamla tider.

Ordförande Saga Alexanderson hälsade alla välkomna och  gjorde i en kort resumé nedslag i det som hänt under åren som gått. Här nämndes  bl a...

Läs mer >

Familjekväll

Andra våffelkvällen för året kallade vi för en familjekväll. Vi fick besök av trollkarlen Fredrik Karlsson / Comedy Magic, som höll en bejublad föreställning för en stor publik, lika rolig för små som för stora. Som tur var hade vi flyttat evenemanget till församlingshemmet. Det var tur, det både regnade...

Läs mer >

Årets våffelkvällar har inletts!

 

Den 27 juni var det premiärkväll för kvällarna med underhållning och våffelfika i hb-parken. En stilla kväll med sol och skön värme. Ett 60-tal personer hade mött upp för att träffas och fika.

Årsmöte

Årets årsmöte har hållits. Som gästföreläsare hade vi Bosse Krantz som visade bilder från gångna tiders Värnamo, mycket trevligt.

Som sedvanligt visade vi i samband med årsberättelsen bilder från 2018 års torpvandring .
Nu riktar vi blicken framåt. Kalendariet kommer att kunna ses här på sidan.

Studiecirkeln Dannäs förr i tiden fortsätter. Vill du vara...

Läs mer >

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]