Vinnaren av Stocksundsbroschen,
Djursholmsbroschens uppdatering samt
herrdräktens nya dräktdelar

Danderydsdräkten fyller 70 år i år 2024 och målet är att hitta alla dräktdelar för att göra dräkten komplett. Stocksundsbroschen är ännu inte återfunnen. Därför utlystes en tävling i Mitt i Danderyd med uppmuntran om att inkomma med förslag från läsarna och lokalborna. Sista ansökningsdag passerade 1 maj och då hade 8 förslag inkommit. På Norges nationaldag den 17 maj kunde Suzanne Åkerhielms ihopsatta sockendräktskommittés jury äntligen träffas för att rösta på broschförslagen. 25 personer ingår i kommittén och närvaron, en fantastisk sommardag på Stallet, Danderyds hembygdsförening, var 22 st.

Image
 
 
 


Personer raden längst bak och näst längst bak från vänster, i ordning där huvudena kommer:
1. Helena Bergström, dotterdotter till Brita Idar som var aktiv i Röda korset Stocksund och grundare av Lekstugan i Stocksund
2. Ewa Bergquist, dräktrådet Danderyds folkdanslag
3. Monica Uggla, styrelsen Röda korset Stocksund, dotter till Birgit Uggla (-2008) som var aktiv på sin tid i Stocksunds husmodersförening
4. Monica Frumerie, ordf Danderyds arkivförening
5. Brittmari Sörnell, fd Gullfaxe
6. Charlotte Alexandersson, dotter till Carola-Randall Edström (-2008) ordf sockendräktskommittén 1953-1966 aktiv på sin tid i Röda korset, Djursholm
7. Maud Hoffstedt, fd Danderyds Lotta kår, dotter till Clary Hoffstedt (-2008) aktiv i Röda korset Djursholm
8. Marika Lönnroth, styrelsen Amorina
9. Berit Nordahl, båtsmanstorpet, Danderyds hembygdsförening
10. Monica Hultin, sydde och broderade Danderydsdräkt som 20-åring på 1980-talet
11. Franciska Sieurin-Lönnqvist, kultur, styrelsen Danderyds hembygdsförening
12. Pia de Wahl, styrelsen Djursholms forntid och framtid
13. Ninna Birkhoff, bitr kyrkoherde Danderyds församling
14. Anders Boström, ordf Danderyds folkdanslag
15. Anna Brennwald, sondotter till sockendräktskommittén, 1950-1966 Selma Brozén (1900–1990)
 
 
 
 
 

Raden längst fram på fotot:
1. Christer Alm, Delsbo högtidsdräkt – fil kand i etnologi, läkare, styrelsen Enebybergs gårdsförening, ättling till grundaren av Djursholms stad Henrik Palme
2. Anne-Marie Bratt, ordf Danderyds hembygdsförening
3. Ebba Hermelin, Skansens klädkammare, styrelsen Enebybergs gårdsförening, fd ”Ebba&Cissi Dressmakers” som moderniserad hovdräkten på 1980-talet.
4. Suzanne Åkerhielm, Danderydsdräkt – syr och forskar om dräkten
5. Ingegerd Borg, Danderydsdräkt – Danderyds hembygdsförening
6. Elisabeth Andrén, Skedevi skjorta, livstycke och väska. Egna röda byxor – Silversmed och textillärare

Ej med på fotot:
1. Vera Håkansson, Stocksundsbo och uppvuxen i Stocksund

Röstat innan 17 maj 2024:
1. Ewa Kraus, dotterdotter till sockendräktskommittén, 1950-1966 Selma Brozén (1900–1990)
2. Marie-Louise Rygaard dotter till sockendräktskommittén, 1950–1966, fd ordf Danderyds
slöjdgille 1947–1954 och formgivaren till Danderydslöparen 1983 samt skjortan till damdräkten -
Britta Wingqvist (–1995).

Frånvarande, uteblivna röster:
1. Hanna Bocander, ordf Danderyds kommunstyrelse
2. Ebon Kramnäs, dotter till Agda Lundin som var en av grundarna till Danderyds slöjdgille 1940
3. Maria Lindvall, 3-årig utbildning Hantarbetets vänner, väv Danderyds slöjdgille


Vinnaren av Stocksundsbroschen

Vinnaren av Stocksundsbroschen blev förslag nummer 7 med 7 röster, tätt följt av systerbroschens förslag nummer 8 med fiskarna, med 5 röster. Båda förslagen är en idé från Brittmari Sörnell, fd Gullfaxe (tillika tidigare dräktsilver-leverantör till danderydsdräkten). Formgivningen av Brittmaris förslag är Jesper Blomqvist, silversmedsmästare på EJB metallformgivning tillika arvtagare av gjutformen för silverknapparna efter Gullfaxe. Den vinnande broschen består av stockar och flänsar hämtade ur Stocksunds köpings vapen omsluten i en oval ring hämtat från Danderydsbroschen.

 
 
Image


Djursholmsbroschens förändringar

Sörnell inkom även med ett ytterligare förslag om att harmonisera Djursholmsbroschen med Stocksundsbroschen och Danderydsbroschen. Juryn röstade även igenom hennes förslag att omsluta Djursholmsbroschens heraldiska tudorrosor med en ring likt Danderydsbroschen och det vinnande Stocksunsbroschförslaget. Förslaget antogs med 12 JA och 7 NEJ. Sörnells förslag om att hänga fiskar på Djursholmsbroschens ovala ring likt Danderydsbroschen antogs inte med 14 NEJ och 6 JA.

 
 
Image


Gemensam brosch för samtliga kommundelar i Danderyd

Det hade även inkommit ett förslag från Marie-Louise Rygaard, Linköping, dotter till medlem i sockendräktskommittén, 1950-1966, fd ordf Danderyds slöjdgille 1947-1954 och formgivaren till Danderydslöparen 1983 samt skjortan till damdräkten - Britta Wingqvist (-1995). Rygaards förslag var att det inte skulle tas fram någon lokal Stocksundsbrosch utan en brosch för samtliga kommundelar i Danderyd. Förslaget var Danderyds nya flagga, dvs Danderyds kommuns vapen idag och tidigare Djursholms stads vapen. Rygaard kontaktade Åkerhielm flera gånger och var väldigt angelägen om hennes förslag. Därför kontaktade Åkerhielm den lokala silversmeden Elisabeth Andrén för att ta fram ett skissförslag som sedan blev en fysisk silverbrosch. Rosorna i vapnet är inspirerade av Birgit Ugglas brosch som hon bar till danderydsdräkten i brist på en heraldisk ros stämpel. Förslaget röstades ner med 13 NEJ och 9 JA.

 
 
Image

Alla förslag kommer presenteras i boken

Åkerhielm är ingen dräktpolis och självklart (som någon i sockendräktskommitténs jury föreslog) kan man låta tillverka alla förslagen och välja den brosch man trivs bäst med. Idén med tävlingen var att förankra beslutet med en jury och dokumentera den till boken och framtida generationer. Men alla förslag kommer nog att dokumenteras till boken inser Åkerhielm nu eftersom de var så pass fina och alla broschförslag fick minst en röst.

 

 


Herrdräktens tillägg och justeringar

Image

 

Herrarna i kommunen ville också vara med i uppdateringen av danderydsdräkten. Då kläckte Åkerhielm och Christer Alm idén om att ta fram en ny dräktdel – en hatt med brätte – där man kan arrangera strumpebandet med bolltofsar på och fästa en sk. sölja. Söljan utgörs av broscherna för de olika kommundelarna. Hattförslagen var frackhatt, hatt med utfällt brätte och hatt med 3 uppspända brätten likt Karolinerhatt eftersom långrocken är inspirerad av militäruniformerna. Bäraren av hatten får fritt välja hattmodell och inget beslut om modell antogs.

En annan förändring som antogs var den 6-delade kalotten som tidigare var 4-delad. Huvudet är nämligen ovalt och en 6-delad kalott sitter bättre när man dansar. Dessutom antogs för herrar en klackring med sockentecknet på.


Presentation av vinnaren och Stocksundsbroschen

Nu väntar bara presentation av vinnaren av Stocksundsbroschen på nationaldagsfirandet den 6 juni. Åkerhielm är på borggården med ett bord för att visa broschförslagen, efterlysning av saknade dräktdelar och sprida information om danderydsdräkten och dess 70-års jubileum i år.

Kul att vi har en vinnare! Grattis till Brittmari Sörnell och Jesper Blomqvist och tack alla andra för otroligt fina broschförslag! Tack för visat engagemang.

Täby, 2024-05-21 /Suzanne Åkerhielm


Förening:

Danderyds Hembygdsförening

Skapad av: Franciska Sieurin-Lönnqvist (2024-05-21 17:17:30) Kontakta föreningen
Ändrad av: Franciska Sieurin-Lönnqvist (2024-05-22 14:34:56) Kontakta föreningen