Fotoarkiv

En uppbyggnad av vårt fotoarkiv pågår ständigt.

I ett samarbete med Stockholms länsmuseum har vi nu påbörjat ett projekt som skall leda till att vårt fotoarkiv skall skannas in och arkiveras. Målet är att fotografier och annat historiskt intressant material kommer att kunna ses av allmänheten i länsmuseets databas Kollektivt kulturarv.

Men vi är också ständigt på jakt efter fotografier från det gamla Danderyd som kan vara av intresse. Om Du har några intressanta foton från förr – eller något annat som kan vara av intresse – får du gärna kontakta någon av oss som håller på med fotoarkivet.

Vad som kan vara av intresse kan vara annat än foton också, t.ex. gamla broschyrer, reklam från förr, vykort, kartor, klasskataloger från skolan, klassfoton m.m.

Vi som jobbar med detta är:

Ingegerd Borg
073-8002346
[email protected]
Franciska Sieurin-Lönnqvist
073-9843731
[email protected]

Vad gör vi?

Vi har nu börjat skanna in gamla glasplåtar som har funnits i Hembygdsföreningens arkiv. De är fotograferade runt 1900, och de flesta är tagna runt Sätra Äng. Vem tog då fotografierna? Vi vet inte riktigt, men troligen är det en Axel Pehrson, en ung man som var fotointresserad. Det kan ju inte ha varit så vanligt att folk hade tillgång till en kamera på den här tiden. Han har fotograferat när höet bärgades på Sätra ängar, när man målade båten, när man åkte ut på Edsviken med båtarna osv.
Den unge mannen verkar har haft sitt sommarnöje vid Sätra äng, då s.k. ”Sjöstugan”.

Båten ”Brunnsviken” anländer till bryggan vid Sätra äng i Danderyd den 9 juli 1899.

”Sjöstugan från sjösidan. Den 7 juli 1899”.

Insamlingsarbetet

Vi håller ständigt på med ett insamlingsarbete. Vi vågar inte tänka på hur många gamla fotoalbum från kommunen som har försvunnit pga. att någon inte har varit intresserad. Vi träffar hela tiden kommuninvånare som har värdefull information om tiderna förr, och som också har foton som vi kan få låna och som vi skannar in. Eller så har vi fått till skänks.

Utställningar

Vi försöker ha fotoutställningar med jämna mellanrum. Om nästa utställning kan du läsa här.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter