Julgransplundring

Sista chansen att bli medlem och få boken!

Nu är det sista chansen att få boken när man blir medlem! Nästa år kommer den att kosta 250:- för alla! Så passa på nu och bli medlem för 150 kronor och få boken!
Stöd Hembygdsföreningen, kom på våra caféträffar, få tidningen Danderydiana två gånger om året, gå på Valborg- och midsommarfirandet!

Den 18 och 19 december 2017 står vi i Mörby Centrum. Då säljer vi också den nya almanackan för 2018 med bilder från det gamla Danderyd. Den kostar 100:-. Om du inte har möjlighet att komma dit och köpa den, hör av dig till oss så skickar vi den mot postförskott.

En GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR
önskar vi alla medlemmar och danderydsbor

Styrelsen, Danderyds Hembygdsförening

 

 

Lucia den 13 december i Mörby centrum

Den 13 december firas Lucia i Mörby centrum.

Då kommer Danderyds Hembygdsförening att sälja den nya almanackan för 2018 samt också boken Den lilla Trädgårdsstaden Danderyd.
Fram till jul kan du fortfarande bli medlem i Danderyds Hembygdsförening för 150 kr, och samtidigt få boken utan extra kostnad! Almanackan kostar 100 kr att köpa på plats. Väljer du att få den hemskickad kostar portot extra. Se instruktioner här.

Vilket härligt café!

Lördagen den 2 december hade vi besök av Ebba Drugge, född Landfeldt. Hon berättade livfullt om sitt arbete som arkeolog, och även om Danderyds historia. Ett mycket trevligt och intressant föredrag!
Som pricken över i drack vi kaffe och glögg efteråt med lussebullar och pepparkakor. En väldigt lyckad dag!

2 december – Hembygdscafé med föredrag av Ebba Drugge, arkeolog från Danderyd

Den 2 december har vi nästa hembygdscafé i hembygdsgården mellan 13.00–16.00. Den här gången har vi adventsfika!

13.00 – Ebba Drugge, arkeolog och uppvuxen i Danderyd, berättar om uppkomsten av gårdarna Ekeby, Rinkeby, Berga och Nora. Hon berättar också om sitt arbete som arkeolog och osteolog.

Välkommen!

OBS! Hembygdscaféet den 4 november är inställt! OBS!

Hembygdscaféet den 4 november är inställt! 

Vi siktar in oss på nästa café som blir den 2 december istället. Välkomna då!

 

Kulturbiennalen 2017

Kulturbiennalen i Danderyd öppnar lördagen den 14 oktober och håller på till söndagen den 22 oktober. Under denna vecka arrangeras olika kulturella evenemang av Danderyds kommun tillsammans med olika föreningar i Danderyd. En länk till evenemanget hittar du här: Kulturbiennalen, och en länk till hela veckans evenemang här: Kulturbiennalen Program.

Danderyds Hembygdsförening kommer att ha ett extrainsatt Hembygdscafé i hembygdsgården lördagen den 21 oktober mellan klockan 13.00–16.00.

Vi kommer att ha en utställning om järnåldern (ca 550 f.Kr.–ca 1050 e.Kr.). Var finns egentligen fornlämningarna i västra Danderyd? Var låg de gravfält som är bortgrävda? Vad lämnade människorna efter sig och hur såg det ut då? Öppet hus och café.

Välkomna!

Norahällen i Kvarnparken, Danderyd. Fotograf: Bengt A. Lundberg.

 

 

Hembygdscafé lördagen den 7 oktober

 

Hembygdcafét har den här gången äran att presentera Siv Orrhanse, född 1927, som berättar om hur det var att vara ung i Danderyd på 1940-talet. Kom och lyssna på hennes fantastiska berättelser! Vi börjar strax efter klockan 13.00.

Utöver detta visar vi som vanligt gamla bilder som vi har hittat i våra gömmor och bjuder på hembakat till självkostnadspris.

Välkommen!

 

Kulturarvsdagen söndagen den 10 september

Kulturarvsdagen ordnas i år av Samfundet Djursholms Forntid och Framtid (och inte av Danderyds Hembygdsförening som det står i DanderydsAktuellt). Här nedan hittar ni all information om det:

(OBS! Att man måste anmäla sig snarast om man vill vara med på vandringen)

 

Kulturarvsdagen – kring Ekebysjön

Vandring i trädgårdsstaden tillsammans med Villaägarna

Söndagen den 3 september har vi en vandring i trädgårdsstaden, ett arrangemang vi gör tillsammans med Villaägarna. Det går bra att haka på eller hoppa av när man vill.
Välkomna!

Vandring affisch_3 septFotograf: Vandring affisch_3 sept