Välkommen att titta på hembygdsföreningens nya hemsida!

Länk till nya hemsidan: Nya hemsidan

Denna gamla hemsida uppdateras inte längre och kommer att tas bort vid årsskiftet 2019, och då kommer adressen att återgå till den gamla, så stryk inte bokmärket du har.

 

Ruben Segers minnen från uppväxten i Ramnåsa

Ruben Segers minnen från uppväxten i Ramnåsa under glasbrukets tid, finns nu tryckt tillsamman med Britta Jakobssons bilder från samma tid.
Skriften kostar 50 kr plus eventuellt porto.

Se alla publikationer från hembygdsföreningen i Dädesjö

Årets slåtter i Asby

Stort deltagande var det vid Dädesjö hembygdsförenings slåttergille i Asby i lördags den 5 augusti. Först slogs gräset på Lunnabacke och därefter serverade kvinnorna i byn en stadig och mycket god måltid inne på Alrik Nyléns fina loge. Åldersspridningen bland de 40 deltagarna var stor,  från 4år ,Meret Carleklev, till 96 år.,nestorn Alrik Nylén.

Gräset var vått och därmed lättslaget eftersom det kommit en regnskur på morgonen. Gräset räfsades samman och lastades i en vagn dragen med en grålletraktor av fin årgång.

Måltiden inramades med Evert Taube´s Serenaden i Prästgatan som Göran Engqvist sjöng under ackompanjemang av Herbert Hofer på klarinett. Därefter ett stycke fäbovallsmusik från Österrike framförd av klarinettisten Herbert Hofer.

Fanfarer blåstes för Ingrid Pettersson och Astrid Jerkstål som varit med och kokat risgrynsgröt för 30-onde respektive 32-andra gången till det återkommande slåttergillet.

Lars-Göran Abrahamsson har tagit ett antal bilder som finns på bildsidan

Torstamåla torvmuseum 11 juni

Vi besökte Torstamåla torvmuseum nordost om Eriksmåla. Läs vidare.

Vårutflykt 28 maj

Söndagen den 28 maj samlades ett tjugotal medlemmar i Målajord hos Margareta och Kjell Bergquist. De berättade då om byn Målajord och vad som skett de senaste åren.

I familjen Bergqvists trädgård

I familjen Bergqvists trädgård

Läs vidare

 

Dädesjö Hembygdsförenings 90 års firande

I september 1926 startade Dädesjö Hembygdsförening med målsättningen att bevara den gamla prästgården och loftboden. Söndagen den fjärde september firade vi 90-års jubileum. Se 90-Jubileum

Dädesjödagen 1991

En vacker sommardag 1991 genomfördes Dädesjödagen med aktiviteter i hela byn. Många människor kom för att se och ta del av en utställning och demonstration av äldre maskiner av olika slag. Utställning av bilar, traktorer och motorcyklar. Tävlingar i kunskapsämnen, bakning mm. Sång och musik. Aktiviteterna filmades på ett förtjänstfullt sätt av Karl-Erik Gustavsson, Näsby. Filmen ligger på en DVD-skiva, speltid c:a 40 minuter.
Vill du se glimtar ur filmen peka och klicka här.
DVD-skivan finns att köpa för 100:- i Hembygdsgården, om du vill se hela filmen som kan anses vara ett tidsdokument från 1990-talet.

 

Östra Värends Järnväg – ÖVJ.

Östra Werends Jernväg bygdes 1917-1922.       
Trafik på järnvägen upphörde 1963.
Vi har fått några bilder från tiden då
järnvägen byggdes.
Kanske känner du igen några personer
på bilderna?  Hör då gärna av dig till oss och berätta.

 

 

 

 

Monica Johansson har meddelat att mannen i övre raden, längst till höger i vit hatt är hennes morfar Gustav Jonasson som levde  från 1891-11-07–1965-03-14 och var  från Nottebäck , född på Glosäng Östregård.
Av Gunn Eriksson har vi fått nedanstående tre fotografier från bygget av
järnvägen genom våra trakter.