Bygd och natur nr 4 2015

Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift skapar debatt om hembygden och kulturarvet.

Säg vad du tycker om innehållet på BnDebatt.

Ur innehållet nr 4/2015

Berättande. Temat för numret är Berättande. Följ med till ”demokratiska” berättarkaféer på Söder i Stockholm och ruskiga berättarkvällar i Roslagen. Låt dig inspireras av berättarlänet Västerbotten och sägenprojektet i Bohuslän. Under Hembygdens år 2016 hoppas SHF att det ska berättas ännu mer i hembygdsrörelsen. En studiehandledning till föreningarna är på gång, liksom en insamling av berättelser om mötesplatser i samarbete med Nordiska museet.

Porträtt. Vi intervjuar landets enda berättarantikvarie, ­Marianne ­Folkedotter, på Västerbottens ­museum. Hon har hela länet som sin arbetsplats och tycker att muntlig berättartradition är lika viktig som föremål, konst och arkivhandlingar. I Bygd och natur tipsar hon om hur man bygger upp en bra historia.

Vår krönikör Maja Hagerman ger värdefulla råd till dig som skriver berättelser. Efter sex böcker om Sveriges historia, senast den Augustprisnominerade Käraste Herman, kan hon mycket om arbetsprocessen.

Läs också om sockenkontoret som räddades av en hembygdsförening, föremålstjuven som fick fem års fängelse och kvinnors hårda arbete i Björketorp. Möt juryn för Årets Hembygdsbok, läs om profilprodukter inför Hembygdens år – och mycket mer.

Citera oss gärna – och ange källan!

Trevlig läsning!

Prenumerera på tidningen