Bygd och natur nr 3 2013

Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift skapar debatt om hembygden och kulturarvet.

Ur innehållet nr 3/2013

bon_nr3Samarbete och stadsodling förnyar. Hembygdsrörelsen i Skåne är synonymt med den ideella kulturmiljövården i sitt län. Styrkan är förmågan till samarbete och de öppna dörrarna mellan ideella och professionella krafter. Idag har man projekt om allt från utanförskap till digitala guider för smarta telefoner. I ett annat reportage berättar vi om stadsodling, en ny och stark trend i alla svenska städer. ”Folk längtar efter att göra något bra och vill bidra till något större”.

Anna Ulfstrand om att dokumentera samtiden. Möt Anna Ulfstrand som är chef för avdelningen för samtidsdokumentation på Stadsmuseet i Stockholm. ­­­­­­­”­­Det ingår i museernas demokratiska uppdrag att inbjuda till diskussion om vår egen tid”, säger hon i vår intervju, och hon välkomnar samarbete med hembygdsrörelsen.

Ny krönikör: MAJA HAGERMAN. Den prisbelönade författaren och vetenskapsjournalisten Maja Hagerman skriver om historia så att den ­berör. Nu också i Bygd och natur. Här handlar det om värderingar som förändras och att det ”typiskt” svenska ­egentligen inte finns.

Läs också om retrobygden Nossebro, synen på landskapet och om fäbodarna som bidrar till biologisk mångfald och kultur­arv men saknar tilläckligt stöd. Var god ange källan när ni citerar oss.

Trevlig läsning!

Ladda ned och skriv ut pressmeddelande/löpsedel.