Bygd och natur nr 3 2016

Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift skapar debatt om hembygden och kulturarvet.

Säg vad du tycker om innehållet på BnDebatt.

Ur innehållet nr 3/2016

Leva med traditionerna. Temat för numret är Leva med traditionerna. Möt dalkullan som lockar tusentals besökare till ­Karl-­Tövåsens fäbod i Dalarna och Djura hembygdsförening som kämpat för att få hem bygdens dotter, ”vackra Karin”, i form av en staty. Se bilder från Hembygdens helg på Skansen, ett evenemang som lockade 16 000 besökare. Läs om Årets Hembygdsbok från Uppland som fick pris vid Bokmässan i Göteborg och om hur SHF arbetar med frågan om hur gravvårdar ska bevarar och skyddas.

Vår krönikör Maja Hagerman skriver om gammal kunskap om vilda växter och vad man förr tog till vara. Om sinnligheten i gamla tiders matlagning men också om den närhet till naturen som ofta uttrycks inom litteratur, konst och musik. Kan dessa perspektiv vara vägar för att få in yngre i hembygdsrörelsen?

Läs också om Årets Hembygdsföreningar som tog emot pris på Skansen, en fiskehistoria från gotländska Djaupdy och hembygdsföreningen ­som vill få folk att upptäcka ­hembygden av egen kraft genom att vandra, cykla eller åka skidor – och ännu mer.

Citera oss gärna – och ange källan!

Trevlig läsning!

Prenumerera på tidningen