Bygd och natur nr 3 2015

Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift skapar debatt om hembygden och kulturarvet.

Säg vad du tycker om innehållet på BnDebatt.

Ur innehållet nr 3/2015

Hembygdsrörelsens identitet. Temat för numret är Hembygdsrörelsens identitet. På 100 år har hembygdsrörelsen förvandlats från motståndsrörelse till en förvaltare av mötesplatser, säger historikern Anna Eskilsson. Visserligen finns ett underifrånperspektiv i det lokalhistoriska engagemanget, och många lägger ner ett fantastiskt arbete på dokumentation. Men eftersom ett större sammanhang, en samhällskontext, ofta saknas har berättelserna om hembygden en tendens att bli förenklade och konserverande. Det tycker också två lärarstudenter som ser hur myten om ”den strävsamme bonden” odlas på skånska hembygdsgårdar. Det ­skymmer andra perspektiv, säger de, och vill att hembygdsrörelsen även ska beskriva villkoren för kvinnor, statare, backstugusittare och andra grupper – och dagsaktuella hembygdsfrågor om miljöproblematik och förortsliv som kan intressera nya, yngre besökare.
Ladda ned och läs artikeln ”Rötter på fötter mot nästa sekel” (pdf) av Yvonne Nenander. Ladda ned och läs artikeln ”Strävsam bonde skymmer andra perspektiv” (pdf) av Jonas Jönsson.

Porträtt. Maria Björkroth, hembygdsveteran och antikvarie i Falun, anser att hembygdsrörelsen måste vara tydligare med att definierar sig själv – och inte överlåta det åt andra. Hembygdsrörelsen kan till exempel spela en viktig roll för att ta emot flyktingar, säger Maria Björkroth.
Ladda ned och läs artikeln ”Definiera er själva, annars gör någon annan det”(pdf) av Yvonne Nenander.

Vår krönikör Maja Hagerman skriver om hur tekniken förändrat människors vardag. Först kom elektriciteten till varje hem. Nu finns hela världen i din smartphone.

Läs också om Vanån och konflikten mellan natur- och kulturvärden, som aktualiserats nu när ån återställs efter flottningen. Se hur den nya logotypen för Hembygdens år 2016 ser ut, läs Bergshammars hbf:s Bygdebands-berättelse om en spännande skidtävling – och mycket mer.

Var god ange källan när ni citerar oss!

Trevlig läsning!

Prenumerera på tidningen

”Definiera er själva, annars gör någon annan det”
Text: Yvonne Nenander.
Ladda ned (pdf)

”Rötter på fötter mot nästa sekel”
Text: Yvonne Nenander.
Ladda ned (pdf)

”Strävsam bonde skymmer andra perspektiv”
Text: Jonas Jönsson
Ladda ned (pdf)