Bygd och natur nr 2 2014

Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift skapar debatt om hembygden och kulturarvet.

Säg vad du tycker om innehållet på BnDebatt.

Ur innehållet nr 2/2014

Påverkan. I Stockholm protesteras mot rivningar av kulturbyggnader, parker och torg när bostadskomplex och trafikleder byggs. När dricksvattentäkten Vättern hotas av gruvdrift vill många i hembygdsrörelsen ändra lagen så att miljöintresset ska väga tyngst. Hembygdsrörelsen blir en allt viktigare part i samrådsprocesser när hembygden förändras, till exempel i plan- och byggfrågor, och vi skriver om hur det kan gå till.

Porträtt: Ebbe Schön. Han växte upp på en riktig spökplats. Efter många år som museiman, expert på folktro och muntligt berättande – och författare till ett 30-tal böcker – är Ebbe Schön lika fascinerad av folktrons andliga värld. Folktron är en existentiell nödvändighet för människan, säger Ebbe Schön i vår intervju. Idag ser han den framför allt i föreställningarna om ödet och livet efter döden.

Samlingarna stängda för dräktforskare. Dräktexperterna i Rättviks hembygdsförening fick inte komma till Nordiska museet och titta på folkdräkterna från hembygden. Samlingarna skulle flyttas, var bara till för akademiska forskare, låg nerpackade i magasin och ingen personal fanns som kunde hjälpa till. Tio år har gått. Läget är oförändrat. Den inställningen förvånar en övrig museivärld, som allt oftare öppnar sina samlingar för intresserade.

Läs också Maja Hagermans krönika om kyrkan som enade landet, om samarbetet mellan hembygdsföreningar och biodlare, rysslägren i Sverige under kriget och mycket mer.

Var god ange källan när ni citerar oss!

Trevlig läsning!
Ladda ned och skriv ut pressmeddelande/löpsedel (pdf)

Prenumerera på tidningen