Bygd och natur nr 1 2016

Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift skapar debatt om hembygden och kulturarvet.

Säg vad du tycker om innehållet på BnDebatt.

Ur innehållet nr 1/2016

Ny i hembygden. Temat för numret är Ny i  hembygden. Möt några ensamkommande flyktingungdomar i Härnösand som utforskar sin nya hembygd med hjälp av hembygdsföreningen. Läs om olika ekonomiska stöd som kan göra landsbygden mer attraktiv för flyktingar, och om hur föreningar kan samarbeta kring att ta emot nyanlända.

Porträtt. Vi intervjuar Calle Eklund som fick Riksantikvarieämbetets ­förtjänstmedalj 2015 för sitt arbete med Wikipedia och QR-koder. Han är aktiv i Hedemora Gammelgård och har inspirerat Hedemora kommun att uppdatera skyltarna vid sina kulturbyggnader. Utmärkelsen är ”ett erkännande av alla som ­ideellt bevarar och utvecklar sin hembygd”, säger Calle Eklund. Inte bara turister får glädje av att information om platser och byggnader kan läggas in på flera språk, det kan till exempel också bli en del i SFI:s språk­undervisning.

Vår krönikör Maja Hagerman skriver om hur historia skapas. Det nya flätas in i det gamla, men vi väljer att berätta om vissa saker och utelämnar annat. Vad kommer morgondagens ­människor att veta om oss?

Läs också om protesterna mot det kontantlösa samhället, om hur ängsslåtter med lie behövs för biologisk mångfald och möt en blomsterflicka från ett svunnet Hallstahammar. Dessutom: projektet Mötesplatser, hembygdsrörelsens visionsarbete och uppropet kring följder av biologisk återställning av vattendrag – och ännu mer.

Citera oss gärna – och ange källan!

Trevlig läsning!

Prenumerera på tidningen