Bygd och natur nr 1 2014

Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift skapar debatt om hembygden och kulturarvet.

Säg vad du tycker om innehållet på BnDebatt.

Ur innehållet nr 1/2014

Gruvmotstånd. Det provborras efter mineraler i hela landet. Protesterna mot järnbrytningen i Gallók (Kallak) utanför Jokkmokk symboliserar det växande motståndet mot att multinationella gruvbolag bjuds in att exploatera svenska naturtillgångar. Med stora dagbrott och förgiftat grundvatten i ett tusenårigt kulturlandskap får rennäring och naturturism svårt att överleva. Möt ordföranden i Norrbottens hembygdsförbund och olika representanter för lokalbefolkningen som kräver fast mark, rent vatten och ett levande kulturarv!

Porträtt: Mats Berg. Vi besöker Mats Berg som är renägare och entreprenören inom naturturism i fjällvärlden. Gruvboomen ­handlar bara om pengar, politik och makt, säger han. Istället bör vi satsa på hållbara näringar som fungerar för ­människor, djur och natur.

Kulturpolitiken under förstoringsglaset. Större statsstöd till kulturarvsarbetet, som hembygdskonsulenter i alla län och mer inflytande i kultursamverkansmodellen, säger hembygdsföreträdare och SHF:s generalsekreterare när vi frågar om önskemålen valåret 2014. Men riksdagspartierna ger vaga besked om sina ambitioner för civilsamhället och hembygdsrörelsen. Ladda ned som pdf.

Läs också om regeringens treårssatsning Kultur för äldre som nu är slut och SHF-projektet Ung hembygds­ambassadör som fortsätter. Var god ange källan när ni citerar oss!

Trevlig läsning!

Ladda ned och skriv ut sidorna om kulturpolitiken (pdf)
Ladda ned och skriv ut pressmeddelande/löpsedel (pdf)