Sveriges Hembygdsförbunds tidning Bygd och natur

bon-rubbeFotograf: bon-rubbe

Ur innehållet nr 4/2016:

Skolan och hembygden. Temat för numret är Skolan och hembygden. Läs om framväxten av en jämlik skola i Sverige, Folkskolans 175-årsjubileum 2017 och den utställning som kommer synas runt om i landet, tre exempel på skolsamarbeten från hembygdsföreningar i Fors, Nyköping och Svedvi Berg, samt Birgitta Biesheuvel som försöker inspirera föreningar i Stockholmsområdet att samarbeta med skolorna.

Vår krönikör Maja Hagerman skriver om det faktum att många en gång i tiden faktiskt var skeptiska till skolundervisning. Barnen behövdes hemma för att arbeta från 8, 9, 10 års ålder.

Läs också om nyheter i Hembygdsförsäkringen, SHF:s insamlingsverksamhet och vår första Hembygdsvän Lotta Bylander, Finska folkdräkter och mycket mer.

Citera oss gärna – och ange källan!

Trevlig läsning!

Prenumerera på tidningen

Säg din åsikt om hembygds- och kulturarvsfrågor Bygd och natur Debatt.

Sveriges Hembygdsförbunds tidning
Bygd och natur

 
Ur innehållet nr 3/2016.

Leva med traditionerna. Temat för numret är Leva med traditionerna. Möt dalkullan som lockar tusentals besökare till ­Karl-­Tövåsens fäbod i Dalarna och Djura hembygdsförening som kämpat för att få hem bygdens dotter, ”vackra Karin”, i form av en staty. Se bilder från Hembygdens helg på Skansen, ett evenemang som lockade 16 000 besökare. Läs om Årets Hembygdsbok från Uppland som fick pris vid Bokmässan i Göteborg och om hur SHF arbetar med frågan om hur gravvårdar ska bevarar och skyddas.

Vår krönikör Maja Hagerman skriver om gammal kunskap om vilda växter och vad man förr tog till vara. Om sinnligheten i gamla tiders matlagning men också om den närhet till naturen som ofta uttrycks inom litteratur, konst och musik. Kan dessa perspektiv vara vägar för att få in yngre i hembygdsrörelsen?

Läs också om Årets Hembygdsföreningar som tog emot pris på Skansen, en fiskehistoria från gotländska Djaupdy och hembygdsföreningen ­som vill få folk att upptäcka ­hembygden av egen kraft genom att vandra, cykla eller åka skidor – och ännu mer.

Citera oss gärna – och ange källan!

Trevlig läsning!

 

Prenumerera på tidningen

Säg din åsikt om hembygds- och kulturarvsfrågor Bygd och natur Debatt.