Där Framme-Västre

Bebyggelselämning i Strand i Brunskog.
Nr 308 på Brunskogskartan.

Framgården är den äldsta benämningen på gården Västre, även Där Framme.

b) En tvåvåningsbyggnad om kök, kove och ett stort rum på nedre våningen och kammare samt en stor ”nattstuga” på övre

c) Den var byggd troligen någon gång på 1820-1830-talet. Den märktes, revs och flyttades pr 1953 till Skutboudden, nuvarande Brunskogs Hembygdsgård.

d) Tidigare ägare till gården Västre i Strand, Anders född 1779 och hans hustru Britta Olsdotter hade tre barn, Nils, Anders och Jan.

Nils född 1800 var gift med Kajsa Andersdotter från Skärmnäs, bodde i Västre och hade sex barn, Anders, Johannes, Nils Anna, Olof och Magnus.

Nils född 1826 blev ägare av faderns gård Västre, Han var gift med Kajsa Olsdotter från Sörtomta och hade sju barn.

Detta var den sista privata ägaren till gården. Den blev såld någon gång på 1880-talet till Borgviks bolag, som omkring år 1920 förvärvades av Billeruds AB. Någon gång på 1940-talet skänktes bostaden av Billeruds AB genom dess dåvarande ägare direktör Dysteraas.

En historia från Västre på 1890-talet.

Det var ju bruk på den tiden att skräddare gick i stugorna och sydde kläder. Till Västre kom det en känd skräddare och skulle sy vadmalskläder. Efter måttagning, tillskärning och provsyning skulle den första rocken provas. Det blev nog en besvikelse för båda parter eftersom rockkragen gick nära nog över huvudet. När så skräddaren frågade hur han tyckte om rocken. Ja får tacke så möe, men jag trodde inte jag skulle få mösse tå samme slage.

e) Johan A. Johansson, Strand


Förening:

Brunskogs hembygdsförening

Skapad av: Brunskogs hembygdsförening (2014-06-22 12:36:30) Kontakta föreningen
Ändrad av: Brunskogs hembygdsförening (2014-06-22 12:36:30) Kontakta föreningen