Bygdedräkt

Brännkyrkadräkten

Dräkten invigdes 1951 den 3 söndagen i advent i Brännkyrka kyrka av kyrkoherde Gustaf Collini.

Dräkten har komponerats på initiativ av Anna Löfdahl och kyrkoherdefru Collini. De fick hjälp av Anne-Marie Elfvius från Hemslöjdsföreningen med att välja material och färger som är inspirerade av gamla dräkter i Mälardalen och gamla Brännkyrka socken.

Kjolen av halvylletyg, är randig i två blå nyanser. Förklädet är av oblekt bomull med invävd bård nedtill, som består av gula, gröna, rosa, klarblå och marinblå ränder. Skjortan kan sys av vitt bomullstyg, halvlinne eller linnetyg och är broderad med en bård i kedjesöm på krage, framtill vid knäppningen och på manschetterna. Västen sys av rosarandigt halvylletyg och snöres med blått bomullsband genom 6 par silvermärlor. Hättan är av blått siden och broderas med humleblomster. Broderiet är komponerat av Mary Karlsson från hemslöjden. Den förses med tyllspets broderat i vitt och kantas med knypplad spets ”udd och stad”. Hättan kan ersättas med ett blått hårband. Samma band som västen snörs ihop med.

Till dräkten bärs vita bomullsstrumpor och svarta skor.

Det ursprungliga halssmycket var en silvermodell av Brännkyrka kyrktupp. Den har komponerats av silversmed Evert Karlsson, som då var verksam i socknen.

Den manliga dräkten komponerades senare. Den består av långbyxor av mellanblått ylletyg. Väst av det rosarandiga ylletyget. Vit skjorta med kedjesömsbroderier och en kalott av blått ylletyg med röda paspoaler.