Om oss

Föreningens verksamhet omfattar Blidö socken, dvs det som tidigare var Blidö kommun. Blidö socken ligger sydost om Norrtälje i skärgården vid Svartlögafjärden. Socknen bildades före 1650 och omfattar, förutom huvudöarna Blidö och Yxlan; Furusund, Granö, Själbottna, Svartlöga, Söderöra, Norröra, Gräskö, Kudoxa, Kallskär, Stora Ängskär, Rödlöga, Gillöga, Svenska Högarna, Ut-Fredel, In-Fredel, Söderskärgården, Röder samt Svenska Björns naturvårdsområde. 1862 övergick socknen till att kallas Blidö kommun. 1971 uppgick den i Norrtälje kommun. Blidö sockens hembygdsförenings ändamål är att värna om och vårda hembygdens miljö och dess kulturarv och föra det vidare till kommande generationer. BSHF har också, genom avtal med Oxhalsö byalag, ansvar för att sköta om Båtsmanstorpet, Oxhalsö S:32. Torpet ska utnyttjas som en levande samlingsplats för föreningens verksamhet enligt nyttjanderättsavtal med byalaget. Föreningen skall också vara aktiv i aktuella frågor som rör utveckling av bygden för kommande generationer. Detta gör man bland annat genom att befrämja kunskapen om och känslan för hembygden och dess ur historisk och kulturell synpunkt värdefulla traditioner. BSHF dokumenterar också intressanta föremål, handlingar och skeende med anknytning till bygden i nutid och i gången tid. BSHF samarbetar med kommunala organ, föreningar och kulturorganisationer inom verksamhetsområdet samt stimulerar till initiativ som gagnar bygden och dess utveckling. Allt för att öka kunskapen om bygden, dess natur och kultur samt dess historia, nutid och framtid.

Läs mer >

Nyheter

Ta bilder till vår almanacka

Hans Mirsch, Yxlan, som är ledamot i hembygdsföreningens styrelse, har en stor samling vykort med motiv från Blidö socken. Ett antal av dem har ställts ut i ladan vid Slöjdboden på Blidö, och kommer också att publiceras i föreningens almanacka 2020.

Men vi vill också ha nytagna bilder i almanackan som...

Läs mer >

Lyckad Budkavledag

Lördag 14 september bjöd på strålande väder när Blidö sockens hembygdsförening var värdar för årets Länsbudkavle. 53 hembygdsvänner från 16 föreningar deltog. De hämtades med buss i Norrtälje, fick frukost på Furusunds värdshus, bussades sedan till Blidös Sockenstuga där de fick lyssna till Gunnar Lind, författaren till Brända hemman, som berättade...

Läs mer >

Medlemsdag och länsbudkavle

Blidö sockens hembygdsförening bjuder in sina medlemmar till en heldag med rysshärjningarna som tema 7 september. Vi bjuder också in föreningarna i Stockholms läns hembygdsförbund till en budkavledag med samma tema 14 september. Men information hittar du om du gå in på Aktiviteter i Menyn uppe till vänster.

Visa fler aktiviteter