Landskapsbilder på höstmötet

Föreningens höstmöte gästades av redaktör Charlotte Brusewitz som talade om det uppländska landskapets förändringar sedan istiden. Uppland har bokstavligt talat rest sig ur havet, det var en gång täckt av 3 km tjock is.

När isen dragit sig tillbaka blev vattenvägarna de viktiga färdvägarna, och längs dem byggdes kyrkor och samhällen upp.

Charlotte Brusewitz far, konstnären Gunnar Brusewitz har tecknat och målat det föränderliga landskapet, och Charlotte Brusewitz visade ett antal av hans vackra akvareller och blyertsteckningar.

Delar av föreningens styrelse, Göte Lagerkvist, Lars Jacobsson, Margareta Sandahl och Sten-Åke Rygh, inledde med att informera om föreningens aktiviteter under året, samt vad som kommer under 2018. Den populära antikrundan återkommer, liksom flera andra programlördagar vid Båtsmanstorpet. Föreningen har också arbetat med att bevaka Norrtälje kommuns planer för ett landsbygds- och skärgårdsprogram och lämnat ett remissvar, se nedan.

Men fler medhjälpare behövs i föreningen. Kan du ställa upp en sommarlördag och koka kaffe, baka bullar eller hjälpa till att resa partytälten är du mer än välkommen! Hör av dig till [email protected]

BSHF:s remissvar på Norrtäljes utvecklingsplan

Klicka här för att läsa BSHF:s remissvar. Ett av föreningens viktigaste förslag är att Norrtälje inrättar en kommunal fond, som kan användas för att underlätta föreningars tillgång till bidrag från till exempel Landsbygdsstödet, som kräver kompletterande offentliga medel.

Släktforskare samlades

Släktforskning intresserar många. Det kunde vi konstatera när 18 personer kom till mötet i den nya lokalen på Joels backe 2 på Blidö.

Ordförande Göte Lagerkvist inledde med att presentera tre möjligheter för de blivande släktforskarna; att de börjar forska på egen hand, att hembygdsföreningen startar en studiecirkel eller att Blidöbygdens egen släktforskare Palle Lindkvist hjälper till att forska kring en släkt.

Palle Lindkvist presenterade sin blogg om Blidö, där det finns mycket information om bygden och människorna där. Han visade också hur man hemma vid datorn kan sitta och läsa kyrkböcker och leta i olika databaser och program som Arkiv Digital, Disgen, Ancestry, MyHeritage och Min släkt.

Blidö sockens hembygdsförening kommer att informera mer om detta på höstmötet 4 november, och via ett mejlutskick till medlemmarna.

Nu är hösten här

Sommarprogrammet vid Båtsmanstorpet samlade många intresserade besökare. Invigningen av fähuset med utställningen av gamla jordbruksredskap var en nyhet för året. I övrigt var det många favoriter i repris: antikrundan, Carolinerna, tova och spinna,  blommor och bin samt traktordagen.

Nu laddar vi inför hösten, där det bland annat blir besök i Svartnö byskola , släktforskningstips med Palle Lindkvist och årsmöte, där vi gästas av tecknaren Gunnar Brusewitz’ dotter Charlotte Brusewitz (läs mer under ”Hitta aktiviteter” till höger på sidan).

I Svartnö skola har tiden stått still.

Skolan är unik,eftersom den är i original från skolstarten 1879 och sedan sista eleven gick ut 1939 i princip stått helt orörd.

Byskolans intresseförening bevarar och vårdar skolan, och de visar den nu för oss den 22 september. Vi inleder dagen med ett besök i Köpmanholms skola, för att kunna jämföra gammalt och nytt.

 

Bomber över Blidö

För det mesta är det lugnt i Blidö socken, men det har hänt dramatiska saker. Många har undrat över bomberna som fälldes vid ett tillfälle 1944. Lars Jacobsson i hembygdsföreningens styrelse har skrivit en artikel om händelserna, som vi publicerar här.  Öppna pdf:en nedan för att läsa, och var glad att det inte blev några allvarliga följder av bombfällningen. Inga personskador, tack och lov.

Bomber över Blidö