Carolinerna på besök

En av sommarens varmaste dagar kom Kulturföreningen Carolinerna på besök från Norrtälje. Trots värmen hade ”soldaterna” tidsenliga 1700-talsuniformer när de visade sina musköter för intresserade åskådare. Det serverades våfflor och strömming, våfflorna tillagades på modern kokplatta, ingen öppen eld på grund av brandfaran. Labyrint-och jengaspel samt tipspromenad om rysshärjningarna i skärgården 1719 kunde besökarna också roa sig med.

En riktig levande historielektion blev det! Och mer kommer nästa år, när det är exakt 300 år sedan ryssarna härjade och brände i skärgården. Då finns det chans att lära sig mer om denna dramatiska period i historien.

Succé igen för Antikrundan

2018 års Antikrunda blev en ny succé. 73 personer fick sina föremål värderade av årets Bukowskiexperter Maria Ribeiro och Lars Gundberg. Tavlor, vaser, japanska samurajsvärd, ”sparur”, stolar, skåp, speglar – det var mycket som passerade värderarnas granskande ögon. Inget jättefynd i år, men besökarna var glada för att de fick veta mer om sina föremål. Och det finns uppenbarligen mycket kvar i gömmorna, för flera besökare hoppades redan på ännu en Antikrunda nästa år.

Maria Ribeiro nedan t v värderar en tavla och Lars Gundberg t h tittar på Inga-Lill Normans kombinerade sparbössa och klocka, ett unikt ”sparur” som dock var svårt att värdera.

 

 

 

 

 

 

 

 

Premiärlördag på torpet

30 juni var det dags för första sommarprogrammet vid Båtsmanstorpet. Birgitta Angeberg-Edlund visade kryddlandet och talade om läkeörter och kryddväxter. Kerstin Lind berättade om ätbara vilda blommor. Solen sken, himlen var blå, salvian, lavendeln och digitalisen blommade och allt var som det ska vara en lördag vid torpet!

Birgitta Angeberg-Edlund visar kryddlandet.

Kryddlandet blommar, lavendeln har klarat torkan bra!

 

Sommarprogrammet 2018

Nu är hembygdsföreningens sommarprogram klart. Flera favoriter i repris, men också en del nyheter.  Kom, träffas och trivs med oss vid Båtsmanstorpet på Bromskärsvägen mittemot Ica. Kaffeservering varje programlördag.

30 juni 11.00 – 15.00 Läkeörter och kryddväxter
Birgitta Angeberg-Edlund berättar och visar kryddträdgården vid Båtsmanstorpet. Dessutom kommer Kerstin Lind att komplettera med vilda blommor.

7 juli 12.00 – 15.00 (obs tiden!) Blidös egen Antikrunda med experter från Bukowskis
Ta med max två egna föremål och få veta mer om deras ursprung, samt få dem värderade.

14 juli 11.00 – 15.00  Tänt var det här
Kulturföreningen Carolinen från Norrtälje visar 1700-tals soldater med sina musköter. Barn och vuxna får också möjlighet att prova på lekar från förr.

21 juli 11.00 – 15.00 Tova och spinna med ull från Blidöfår
Gör din egen grytlapp, underlägg, ullägg eller något annat mysigt. Bertil Karlssons Roslagsfår övervakar det hela.

28 juli 11.00 – 15.00 Fotoutställningar
Sven Österman visar gamla bilder från sitt glasplåtarkiv. Furusunds kulturförening visar bilder från förra sekelskiftet: Furusund – Sekelskiftets eftertraktade semesteridyll. Deltagare från Blidös fotokurs ställer ut sina bilder tagna under vårterminen.

4 augusti 11.00 – 15.00 Traktormöte
Gamla traktorer från Blidö socken ställs upp vid torpet. Järfälla spelmän underhåller.

Våra utställningar visas i torpet och fähuset samma tider som programmen: Den siste båtsmannen och hans familj, Äkta barn eller oäkta, Kvinnorna revolterar, Bomberna över Blidö 1944, Äldre jordbruksredskap.

Detaljerat program kan du ladda ner som pdf här: Program sommaren 2018

Välbesökt årsmöte

Ordförande Göte Lagerkvist kunde den 17 mars hälsa ett fyrtiotal medlemmar välkomna till fören ingens årsmöte på Yxlö bygdegård. Alla lät sig först väl smaka av kaffe, bulle och bakelse, och sedan vidtog årsmötesförhandlingarna. Inga sensationer på dagordningen, allt flöt på snabbt och effektivt under mötesordförandens Bengt Ellers ledning. Lars Jacobsson läste upp verksamhetsberättelsen, och styrelsen fick mycket beröm för sitt arbete.

Göte Lagerkvist omvaldes som ordförande. Anders Sundberg avgick ur styrelsen, och avtackades efter sitt mångåriga arbete. Ny i styrelsen blir Venche Larsson.

 

Efter förhandlingarna höll naturfotografen Leif Gustavsson ett uppskattat föredrag och visade bilder av lodjur, rådjur, uttrar, olika fåglar och fiskar. Leif har tillbringat många tålmodiga timmar i sina gömslen för att fånga Roslagens djur på bild. Dessa har han samlat i boken Närkontakt – bilder från det vilda Roslagen.

 

Landskapsbilder på höstmötet

Föreningens höstmöte gästades av redaktör Charlotte Brusewitz som talade om det uppländska landskapets förändringar sedan istiden. Uppland har bokstavligt talat rest sig ur havet, det var en gång täckt av 3 km tjock is.

När isen dragit sig tillbaka blev vattenvägarna de viktiga färdvägarna, och längs dem byggdes kyrkor och samhällen upp.

Charlotte Brusewitz far, konstnären Gunnar Brusewitz har tecknat och målat det föränderliga landskapet, och Charlotte Brusewitz visade ett antal av hans vackra akvareller och blyertsteckningar.

Delar av föreningens styrelse, Göte Lagerkvist, Lars Jacobsson, Margareta Sandahl och Sten-Åke Rygh, inledde med att informera om föreningens aktiviteter under året, samt vad som kommer under 2018. Den populära antikrundan återkommer, liksom flera andra programlördagar vid Båtsmanstorpet. Föreningen har också arbetat med att bevaka Norrtälje kommuns planer för ett landsbygds- och skärgårdsprogram och lämnat ett remissvar, se nedan.

Men fler medhjälpare behövs i föreningen. Kan du ställa upp en sommarlördag och koka kaffe, baka bullar eller hjälpa till att resa partytälten är du mer än välkommen! Hör av dig till [email protected]

BSHF:s remissvar på Norrtäljes utvecklingsplan

Klicka här för att läsa BSHF:s remissvar. Ett av föreningens viktigaste förslag är att Norrtälje inrättar en kommunal fond, som kan användas för att underlätta föreningars tillgång till bidrag från till exempel Landsbygdsstödet, som kräver kompletterande offentliga medel.

Släktforskare samlades

Släktforskning intresserar många. Det kunde vi konstatera när 18 personer kom till mötet i den nya lokalen på Joels backe 2 på Blidö.

Ordförande Göte Lagerkvist inledde med att presentera tre möjligheter för de blivande släktforskarna; att de börjar forska på egen hand, att hembygdsföreningen startar en studiecirkel eller att Blidöbygdens egen släktforskare Palle Lindkvist hjälper till att forska kring en släkt.

Palle Lindkvist presenterade sin blogg om Blidö, där det finns mycket information om bygden och människorna där. Han visade också hur man hemma vid datorn kan sitta och läsa kyrkböcker och leta i olika databaser och program som Arkiv Digital, Disgen, Ancestry, MyHeritage och Min släkt.

Blidö sockens hembygdsförening informerade mer om detta på höstmötet 4 november, samt via ett mejlutskick till medlemmarna.

Bomber över Blidö

För det mesta är det lugnt i Blidö socken, men det har hänt dramatiska saker. Många har undrat över bomberna som fälldes vid ett tillfälle 1944. Lars Jacobsson i hembygdsföreningens styrelse har skrivit en artikel om händelserna, som vi publicerar här.  Öppna pdf:en nedan för att läsa, och var glad att det inte blev några allvarliga följder av bombfällningen. Det blev inga personskador, tack och lov.

Bomber över Blidö