Strålande Nationaldagsfirande

Solen strålande, himlen var blå, hundratalet besökare vid Båtsmanstorpet på Blidö njöt av danslaget Auroras dans, Harald Petterssons och Agneta Hellströms sång och musik och gott kaffe med dopp.

Firandet avslutades med allsång, Calle Schevens vals, som Harald Pettersson kallar ”Blidös nationalsång”, samt den riktiga nationalsången, Du gamla du fria.

Sommarprogrammet klart

Nu är sommarprogrammet vid Båtsmanstorpet spikat.

Många favoriter i repris, men även en del nytt.

Välkommen till torpet!

Tisdag 6 juni: 12.00 – 15.00
Nationaldagsfirande – Danslaget Aurora uppträder 13.00. Harald Pettersson spelar och sjunger 13.00-14.00.

Lördag 1 juli: 12.00 – 15.00
Blidös egen Antikrunda med experter. Ta med två egna föremål och få veta mer om deras ursprung, samt få dem värderade.

Lördag 8 juli: 11.00 -15.00
Blommor och bin. Birgitta Angeberg-Edlund berättar om läkeörter och kryddväxter. Bertil Karlsson berättar om biodling.

Lördag 15 juli: 11.00 – 15.00
Tänt var det här. Kulturföreningen Carolinen från Norrtälje visar 1700-tals soldater med sina musköter. Barn och vuxna får också möjlighet att prova på lekar från förr.

Lördag 22 juli: 11.00 -15.00
Tova och spinn med ull från Blidös egna får. Bertil Karlssons Roslagsfår övervakar det hela.

Lördag 29 juli: 12.00 -15.00
Invigning av utställning om jordbruket förr i Blidöbygden. Utställningen kommer att finnas i
fähuset (det lilla huset på andra sidan Bromskärvägen, bakom torpet).

Lördag 5 augusti: 11:00 -15.00
Traktormöte. Gamla traktorer från Blidö socken ställs upp vid torpet. Järfälla spelmän underhåller.

Våra tre utställningar om Båtsmannen August Sjöblom Skog, om hans hustru Josefina och de åtta barnen samt om Blidö Husmodersförening visas varje lördag.

Du kan ladda ner hela programmet som pdf här: Program Båtsmanstorpet 2017

Vi fyllde Yxlö bygdegård

Yxlö bygdegård fylldes den 18 mars av nära femtio medlemmar när föreningen hade årsmöte. Här lyssnar alla uppmärksamt när vice ordförande Lars Jacobsson redogjorde för året som varit, och planerna inför det kommande.

Göte Lagerkvist omvaldes till ordförande. Ewa Broberg hade avsagt sig omval, ny i styrelsen blev Sten-Åke Rygh, Furusund. Margareta Sandahl och Jan Engström omvaldes för två år. Birgitta Angeberg Edlund, Anders Sundberg och Lars Jacobsson hade ett år kvar på sina mandat.

Efter årsmötesförhandlingarna, och diskussion om föreningens arbete det kommande året, passade många på att fylla på sina kaffekoppar, och sedan fick mötesdeltagarna lyssna till Bengt Rinaldo, som kåserade om sin pappa, skärgårdsskildraren Sten Rinaldo. Bengt visade bilder på många av Stens teckningar, samt privata bilder ur familjealbumen. Vi fick också lyssna till korta avsnitt ur radioprogram med Sten Rinaldo.

Bomber över Blidö

För det mesta är det lugnt i Blidö socken, men det har hänt dramatiska saker. Många har undrat över bomberna som fälldes vid ett tillfälle 1944. Lars Jacobsson i hembygdsföreningens styrelse har skrivit en artikel om händelserna, som vi publicerar här.  Öppna pdf:en nedan för att läsa, och var glad att det inte blev några allvarliga följder av bombfällningen. Inga personskador, tack och lov.

Bomber över Blidö