Den 21 maj åkte vi några mil norrut till "Lursta" eller som det stavas Lyrestad. I Hamnmagasinet togs vi emot av representanter för Lyrestads  sockens hembygdsförening. Medan vi inmundigade goda smörgåsar och kakor fick vi en presentation av föreningen och det innehållsrika hembygdsmuseet som kallas för Hamnmagasinet. Det ligger intill Göta Kanal och är en gammal magasinsbyggnad som nu tjänar som museum. Samlingarna är omfattande. En unik samling av telefoner finns där liksom interiörer och föremål av de mest skiftande slag. I grannsocknen Amnehärad levde den man som ägnade en stor del av sitt liv åt att försöka konstruera en evighetsmaskin. Det som återstår av hans ansträngningar finns nu bevarat i Hamnmagasinet. 

Nästa mål för vår utflykt var den välfyllda Mercedesladan. Ägaren Mats Harrysson berättade med inlevelse om sina bilar och historien bakom många av dem. Förutom bilar finns där en hel del annat som fångade våt intresse såsom kläder, amerikaklockor, mynt med mera, med mera. Om man vill göra ett besök i Mercedesladan får man avtala tid med Mats.  

Vi åkte hemåt fyllda med intryck och nostalgiska upplevelser. Det finns sannerligen mycket intressant att titta på inom gamla Skaraborgs gränser. 

Mercedesladan

Förening:

Binnebergsortens Hembygdsförening

Skapad av: Berit Axelsson (2022-05-24 21:35:14) Kontakta föreningen
Ändrad av: Berit Axelsson (2024-03-13 11:56:04) Kontakta föreningen