Vårutflykt till Gammelgården

Torsdag den 3 maj var Ingrid Pettersson ansvarig för ett program för bygdens seniorer. Det kom många gäster och man kunde med lust och glädje delta i allsången. Det var Stenbosångarna från Lillåträffen som ledde sången och Torsten Sundström var ackompanjatör på pianot. Kerstin och Karl-Erik hade satt ihop ett varierat sångprogram och Kerstin kunde berätta något om varje schlager. I pausen kunde vi njuta av gott kaffe med hembakat och goda tårtor vid de vackert dukade borden med vårens nyutslagna blommor.

Kuriosa kuriositeter 25/4

Trots många konkurrerande aktiviteter denna afton var vi ett antal åhörare som fick ta del av Carl Anders Lindstens berättelser och bilder. Några intressanta iakttagelser från länet och Sverige i övrigt visade flera speciella och ovanliga företeelser, ibland svårförklarliga rent av magiska. Ibland bara tidstypiska. Många av dessa kuriositeter kom säkert att locka till någon trevlig sommarutflykt framöver. Dessutom kaffe och kvällsmacka plus godbit gav oss en trevlig vårkväll på Gammelgården.

60-talsnostalgi kring korvkiosken

Onsdag den 4 april fick vi i ett fullsatt Gammelgården lyssna till en underhållande ”korvgubbe”, nämligen Morgan Deile. Han kåserade kring 60-talet i Örebro och livet runt hans korvkiosker. I hans sammanfattning av 60-talet kände många igen sig och uppskattningen av hans skådespelartalang visade sig i många applåder och glada skratt. Den trevliga kvällen avslutades förstås med servering av varmkorv med bröd i gemytlig samvaro.

Morgan Deile kåserar

Morgan Deile kåserar

Deiles Special

Deiles Special

Kö till "korvkiosken"

Kö till ”korvkiosken”

Utspisning

Föreläsning 12/2

Dimma och snöslaskiga vägar denna afton.Trots detta ville många se och höra journalisten Sven-Erik Ardhage berätta och visa sina filmer Regementet I3 och Året i Rynningeviken. Intressant om gammalt och nybyggnation på I3-området med omnejd. Vackra bilder på det rika fågellivet vid Hjälmaren som vi nu har möjlighet komma nära.

Årsmöte 23/2

Mötet inleddes med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Till mötesordf valdes Lars Elmqvist och sekr. Ingrid Pettersson.Som ny representant i styrelsen invaldes Sven Olof Jansson. Barbro Emilsson och Anita Åkerberg Carlsson avtackades. Musikanterna Ulf Helmer och Daniel Wester underhöll med visor och gitarrspel.
Landgång och kaka till kaffet bjöds de nära 70-talet medlemmarna, som deltog i mötet.

Naturreservatet Rynningeviken/Oset

Den 7 februari gästades vi av kommunbiologen Mats Rosenberg. Han berättade för drygt 60 intresserade medlemmar om det enorma arbetet med att förvandla ett område som tidigare varit militärt övningsområde, industrimark med oljehamn och inte minst soptipp, till Örebroarnas populäraste utflyktsmål och stolthet, naturreservatet Oset/ Rynningeviken.
Under ett 20-tal år genomfördes en stor restaurering av landskapet. Våtmarker, betesmarker och ängar skapades och fina raststugor uppfördes vid Hjälmarens strand m.m.
Utvecklingen och utvidgningen av området fortsätter, nu åt öster mot Myrö och Kvismaren. Mats Rosenberg, som har varit ansvarig och drivande i detta arbete, går nu i pension. Vi önskar honom lycka till med pensionärslivet och tackar för allt som han gjort för oss Örebroare.

Program för Vår och Sommar 2018

IMG_0001

IMG

Kungens lilla piga 17 /1 2018

Tillsammans bjöd vi säkert över 700 kakor i kvällens kakbuffé, vilket ändå var en smula jämfört med vad kvällens underhållare Mirjam Andersson hade bakat som Husfru på Örebro slott under sina år där. Mirjam berättade om sin uppväxt i Ludvika-trakten och om arbeten och utbildningar som så småningom ledde henne till flytt till Örebro och giftermål och bostad i Garphyttan. Hon beskrev trovärdigt om hur hon på ett otroligt sätt hade blivit erbjuden arbetet som husfru på slottet hos landshövding Sigvard Marjasin. Hon var duktig på att baka….men lärde sig efterhand många tunga arbetsuppgifter och trivdes varje dag med sitt arbete. Landshövdingarna Marjasin, Gerd Engman, Sören Gunnarsson, Rose-Marie Frebran och Maria Larsson avlöste varandra och många kända gäster och kungligheter fick sitta vid hennes vackert dukade bord. Alla har hon hälsat lika välkomna på sitt charmerande sätt och fått mycket uppskattning. Förutom Mirjams husliga talanger visade hon oss prov sin konstnärliga ådra i form av oljemålningar och tryckta alster och vykort. De 70-talet gäster, som trotsat det snöiga vädret, lät sig sen väl smaka av alla goda bakverk och hade trevliga pratstunder i stugvärmen.

Vi lär känna våra vårfåglar

Fotografen Torbjörn Arvidson fick oss, ett 40-tal åhörare, att börja längta efter våren, trots att vi under dagen hade den första snön på marken. Hans underbara bilder och information om fåglarna gjorde att vi fick ytterligare kunskaper om dessa härliga glädjespridare i vår närmiljö. Efteråt en trevlig samvaro till kaffet.

OBS! Ändrat program på måndag 20/11.

Fotografen Torbjörn Arvidson visar oss sitt program ”Lär känna våra vårfåglar”. Plats: Församlingshemmet i Lillån måndag den 20 /11 kl. 19.00. Se Aktivitetsrutan!