Inför julen på Gammelgården 7/12

Mycket folk och god stämning! Risgrynsgröt med skinksmörgås, traditionsenligt! Stämningsfull musik och julsånger framförda av Ulla Werge, piano och Helene Wallin, fiol och sång! Visning av filmen med Julevangeliet och Tomten med Gunnar Olsson. Lotteri med fina vinster. Lägg därtill levande ljus och juldukning i rött och grönt ….då är vi julen nära!

 
 
å

Besök på Sveriges Radio 21 nov.

Ekströms – inte bara blåbärssoppa och marsán

En trevlig höstkväll med Håkan Henriksson från Arkivcentrum. Som vanligt fick vi oss till livs en underhållande föreläsning av Håkan. Vi fick veta många detaljer om det kända Örebro-företaget Ekströms. Om apotekaren som flyttade till stan från Arvika och började i liten skala med kemiska produkter, bläck, smörjolja m.m. Om hur företaget sedan har utvecklat olika varumärken under ett och ett halvt sekel främst inom livsmedelsområdet. Jästpulvret blev en succé och pulverlivsmedel fick sen framgång i hushållen under 50-talet. T.ex. chokladpuddingen, nyponsoppan, marsánsåsen, som var bekväma och lättillagade rätter, där man t.o.m. i reklamen uppmuntrade hushållets manliga hälft att ta på sig förklädet. En annan reklammässig framgång gjorde man vid lanseringen av blåbärssoppan i Vasaloppet. Detta hände ett år när tillgången på blåbär var dålig i Dalaskogarna. År 1995 ingick Ekströms i Procordia Food AB och 2014 i Orkla Foods Sverige AB. Efteråt fick vi smaka dagens färdigproducerade nyponsoppa, som gjorde sig fint på borden som var smyckade med höstliga paradisäpplen.

 
 

Afternoon tea med musikunderhållning på Gammelgården

Lennart Wiklund anordnade en trevlig musikstund onsdagen den 10 oktober med Anders Bergström på flöjt och Christina Henriksson, piano. Framåt 16-tiden var över 50-talet åhörare bänkade runt borden och te och kaffe med scones och tillbehör kunde intas till den fina musiken. Anders och Christina bjöd på lättlyssnat av kompositörerna Friedrich Mendelssohn, Stefan Nilsson, Maria-Theresia von Paradis och Benny Andersson. Det blev en njutbar stund i stugvärmen, när höstkvällen utanför mörknade.

 
 

JUBILEUMSFEST – Vi firar 40 år!

Ordf. Solweig Magnusson hälsade 90-talet medlemmar välkomna till fest i Lillåns församlingshem fredagen den 14 september. Efter mingel med tillbehör kunde man njuta av trevlig musikunderhållning med lokal anknytning av kvartetten Tröstlösa kapell.
Därefter dukades fram en buffé med god mat, kaffe och kladdkaka, som intogs under trivsamt samspråk.
Efter maten höll förra ordföranden tillika hedersgästen Anita Holmström ett inspirerat tack och framhöll samtidigt betydelsen av det roliga arbetet med ett gott samarbete i styrelse och förening. Ett arbete som under åren lett till många fina kontakter, aktiviteter och program med många deltagare. Parollen Dåtid-Nutid-Framtid har under många år varit ledorden för arbetet i föreningen.
Detta kunde även Lars Elmqvist bekräfta, när han med bildspel presenterade Jubileumsskriften GAMMELGÅRDEN VI med detta tema. Lars Elmqvist började med en tillbakablick och nämnde Lars-Olof Egefalks gedigna arbete med bl.a. tidigare skrifter. Jubileumsskriften delades under kvällen ut till samtliga närvarande.
Redaktionsgruppen, som bestått av Karl-Erik Johansson, redaktör, Solweig Magnusson, Ingrid Pettersson, Ingrid Elmqvist, Bengt Lundberg och Barbro Jansson, tackades för arbetet med skriften, vilket pågått i två år.
Hedersnålar utdelades till Karl-Erik Johansson för arbetet i många år med skrifterna om Gammelgården och till Ingrid Jansson för arbetet under tjugo år med serveringsgruppen.
Marianne Wikström tackade ordf. Solweig Magnusson för värdefullt arbete i föreningen och därefter avslutade ordföranden festligheterna.

 
 
 
 
 
 

Klockarängsleden 2/9

Vi var 18 glada deltagare, som hade en fantastiskt fin dag, då vi promenerade den drygt 12 km långa Klockarängsleden denna soliga septembersöndag. Skogen var full av svamp och i Götavi kunde vi köpa färska grönsaker. Hälsningar Margareta Wiklund

Hembygdsgårdarnas dag 5/8 – Öppet hus

Denna varma söndag besöktes Gammelgården av ett 50-tal personer. Utställningen ”Kvinnokraft” visar utsökta textila arbeten. DET FINNS ÄVEN MÖJLIGHET I KOMMANDE VECKA (6-10/8) MELLAN KL 14 OCH 16 ATT KOMMA OCH TITTA!!
Det är en spännande mix av gammalt och nytt. Karin Carlsson, 24 år, visar egendesignade kläder i hållbara material, även broderade kuddar. Barbro Emilsson kunde visa ett vackert gammalt brudtäcke, som tillverkades till Anna och Emanuel Rylander 1896, och Vadstenaspets i broderad kudde gjord av Rut Emilsson, Vadstena. Kerstin Gustafsson hade dukat med en vacker duk tillverkad av hennes mormor Elsa Berling. Det är många vackra handarbeten som vittnar om kvinnors arbete vid sidan av de dagliga sysslorna som skulle skötas. En lust och skönhetslängtan som fick sitt uttryck på detta sätt i många hem.
Vi fick också se den gamla svarven i aktion. Magnus Niklasson och Allan Jansson har genom sin medverkan i Örebro Träsvarvare i Wadköping fått hand om den 100-åriga svarven och ställt den i ordning. Här fick vi nu tillfälle att se svarven i aktion och duktiga svarvare provade på. Bengt Lundberg visade prov på sina utsökta lövsågssarbeten.
Till kaffet med gott bröd, som serverades av våra flinka fika-damer, fick vi dessutom njuta av musik från verandan, där Kerstin och Janne Gustafsson spelade dragspel och cello.

 
 
 
 
 
 

Besök i kulturreservatet Karlslund 12/6

Tillsammans med några medlemmar från Ervalla hembygdsförening samlades vi i den vackra sommarkvällen vid Tekniska kvarnen. Vi fick en utförlig guidning av Hans Fredell och Hans-Olov Andersson från Karlslunds hembygdsförening. Den vittnade om en intressant historia och forna glansdagar i Karlslundsområdet. Att fors och vattenfall och den bördiga jorden i Karlslund och Snavlunda bidragit till industrier och rikedomar, kunde vi se i gamla byggnader och stengrunder.
I dag njuter besökare av fågel- och växtliv runt Svartån, som slingrar sig behagfullt vidare mot Hjälmaren. Karlslunds herrgård lockar med evenemang, ridskola, Teknikens hus och trädgårdsverksamhet liksom pittoreska butiker och utställningslokaler. Flera intresseföreningar och konstutövare har sitt säte härute och hembygdsföreningens gård, Långkatekesen från 1763 är intressanta utflyktsmål för örebroare och tillresta.

 
 
 
 
 

NATIONALDAGEN FIRAS

Traditionsenligt firande på Gammelgården. Efter inledande ord av Ordf Solweig Magnusson överlämnas årets stipendium till Göran Sturve. Prästen Karin Eriksson ger oss en sommarbetraktelse och kören sin sommarbild med Anna Pettersson vid pianot. Musikkapellet bidrog med sång och spel och gästerna njöt av allt vid kaffeborden under vår blågula fana i solskenet.

Nationaldagsfirande på Gammelgården

Kl. 15.00 firar vi med musik, sång och tal. Nationaldagskören med körledaren Anna Pettersson. Betraktelse av prästen Linda Wallgren. Utdelning av stipendium. Kaffeservering med vår Nationaldagsbakelse.