Naturreservatet Rynningeviken/Oset

Den 7 februari gästades vi av kommunbiologen Mats Rosenberg. Han berättade för drygt 60 intresserade medlemmar om det enorma arbetet med att förvandla ett område som tidigare varit militärt övningsområde, industrimark med oljehamn och inte minst soptipp, till Örebroarnas populäraste utflyktsmål och stolthet, naturreservatet Oset/ Rynningeviken.
Under ett 20-tal år genomfördes en stor restaurering av landskapet. Våtmarker, betesmarker och ängar skapades och fina raststugor uppfördes vid Hjälmarens strand m.m.
Utvecklingen och utvidgningen av området fortsätter, nu åt öster mot Myrö och Kvismaren. Mats Rosenberg, som har varit ansvarig och drivande i detta arbete, går nu i pension. Vi önskar honom lycka till med pensionärslivet och tackar för allt som han gjort för oss Örebroare.

Program för Vår och Sommar 2018

IMG_0001

IMG

Kungens lilla piga 17 /1 2018

Tillsammans bjöd vi säkert över 700 kakor i kvällens kakbuffé, vilket ändå var en smula jämfört med vad kvällens underhållare Mirjam Andersson hade bakat som Husfru på Örebro slott under sina år där. Mirjam berättade om sin uppväxt i Ludvika-trakten och om arbeten och utbildningar som så småningom ledde henne till flytt till Örebro och giftermål och bostad i Garphyttan. Hon beskrev trovärdigt om hur hon på ett otroligt sätt hade blivit erbjuden arbetet som husfru på slottet hos landshövding Sigvard Marjasin. Hon var duktig på att baka….men lärde sig efterhand många tunga arbetsuppgifter och trivdes varje dag med sitt arbete. Landshövdingarna Marjasin, Gerd Engman, Sören Gunnarsson, Rose-Marie Frebran och Maria Larsson avlöste varandra och många kända gäster och kungligheter fick sitta vid hennes vackert dukade bord. Alla har hon hälsat lika välkomna på sitt charmerande sätt och fått mycket uppskattning. Förutom Mirjams husliga talanger visade hon oss prov sin konstnärliga ådra i form av oljemålningar och tryckta alster och vykort. De 70-talet gäster, som trotsat det snöiga vädret, lät sig sen väl smaka av alla goda bakverk och hade trevliga pratstunder i stugvärmen.

Vi lär känna våra vårfåglar

Fotografen Torbjörn Arvidson fick oss, ett 40-tal åhörare, att börja längta efter våren, trots att vi under dagen hade den första snön på marken. Hans underbara bilder och information om fåglarna gjorde att vi fick ytterligare kunskaper om dessa härliga glädjespridare i vår närmiljö. Efteråt en trevlig samvaro till kaffet.

OBS! Ändrat program på måndag 20/11.

Fotografen Torbjörn Arvidson visar oss sitt program ”Lär känna våra vårfåglar”. Plats: Församlingshemmet i Lillån måndag den 20 /11 kl. 19.00. Se Aktivitetsrutan!

Gus Hedin – The Swedish Trapper

I den kylslagna onsdagskvällen (8/11) fick vi – ett 40-tal åhörare – lyssna till Bengt Lundbergs föredrag om Gus Hedin, en särling med ett märkligt livsöde. Mannen bodde en kort tid i Axberg på gården Södra Listre och genom speciella omständigheter fick sentida släktingar tag på honom genom en artikel i NA då en Leif Larsson berättade om honom efter ett möte i Tasmanien i södra Australien. Genom en systerson från Glanshammar, som närvarade under kvällen, fick vi även en känsla av den nära kontakt till hans öde.
Vi fick sen se den film som Viktoria Sahl, studerande vid Mälardalens högskola, gjort tillsammans med en kamrat. Efter efterforskningar i Canada och Australien, och efter många intervjuer och filmer har de framställt en utomordentligt fin film över hans öde. Personer i British Colombia vittnade om hans hårda ensliga liv som pälsjägare där, men också om den bragd han utförde då han räddade livet på fem amerikanska militärer vid en förlisningskatastrof på sjön, där han bodde. Han erhöll medalj för bragden men kunde inte komma över tanken på de fyra personer han inte kunde klara i sin lilla roddbåt i den stormiga sjön. Det sägs vara orsaken till att han tog en båt som via Australien gick till Sverige. Efter ett kort besök här flyttade han till Australien och var haj- och krokodiljägare i många år. Han var i ungdomen drabbad av engelska sjukan men trots detta en duktig gymnast och skytt och levde upp i 90-års-åldern. Han dog 1989 och återvände aldrig till Sverige.

Hembygdsgårdens dag – Öppet hus 17-08-06

Här var nu tillfälle för föreningar att visa något utöver det vanliga.
Kvinnor i bygden hade uppmanats att visa upp broderiskatter gömda i linneskåp och lådor. Fram kom vackra arbeten gjorda av både kvinnor och män.
Här visades hur lövsågning går till och några fina arbeten fanns att se.
Efter många dagars arbete för att få igång en 100-årig trampsvarv, som föreningen nyligen fått till skänks, lyckades man under dagen visa skärsvarvning på en sådan.
Stort intresse fanns att titta på bildband om Bygdeband, som utökats med flera gårdar från bygden. Kaffe med dopp smakade bra inomhus idag, när regnet stundtals höll i sej under eftermiddagen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nationaldagsfirande 2017

 
 
 
 
 
 
I strålande vackert sommarväder firade vi Nationaldagen på Gammelgården. Ordf Solweig Magnusson hälsade över hundratalet deltagare välkomna efter att dräktparaden under ledning av fanbärare och spelmansmusik tågat in. Sång och musik följdes av Margareta Wiklunds framförande där hon berättade om sitt engagemang i en skola i Nepal för barn med utvecklingsstörning med stöd av Axbergs församling. Den jämförelse hon visade på mellan Nepal och vårt land stärkte vår tacksamhet för det land vi har förmånen bo och leva i. ”Nationaldagskören” under ledning av Christina Henriksson sjöng tre sånger med Anders Bergström på flöjt. Kören gladdes speciellt åt att årets kulturstipendium överlämnades till en överraskad körledare tillika kantor i Axbergs församling. Efter en andakt av kyrkoherde Tomas Rådehed avslutades dagen med en kaffestund i det varma solskenet.

År 8 från Lillåns skola besöker Gammelgården

 
 
 
 
 

Vårutflykt till Gammelgården 4 maj

En trevlig vårutflykt till Gammelgården för seniorer från Ölmbrogården, Punkten i Hovsta, Lillåträffen och bygden. Karl-Erik och Kerstin Johansson hade sammanställt ett sångprogram med tema blommor. Stenbosångarna framförde sångerna tillsammans med gästerna ur det framtagna sånghäftet och avnjöt i pausen gott kaffe med hembakat bröd och goda tårtor.

 
 
 
 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter