Hembygdsgårdarnas dag 5/8 – Öppet hus

Denna varma söndag besöktes Gammelgården av ett 50-tal personer. Utställningen ”Kvinnokraft” visar utsökta textila arbeten. DET FINNS ÄVEN MÖJLIGHET I KOMMANDE VECKA (6-10/8) MELLAN KL 14 OCH 16 ATT KOMMA OCH TITTA!!
Det är en spännande mix av gammalt och nytt. Karin Carlsson, 24 år, visar egendesignade kläder i hållbara material, även broderade kuddar. Barbro Emilsson kunde visa ett vackert gammalt brudtäcke, som tillverkades till Anna och Emanuel Rylander 1896, och Vadstenaspets i broderad kudde gjord av Rut Emilsson, Vadstena. Kerstin Gustafsson hade dukat med en vacker duk tillverkad av hennes mormor Elsa Berling. Det är många vackra handarbeten som vittnar om kvinnors arbete vid sidan av de dagliga sysslorna som skulle skötas. En lust och skönhetslängtan som fick sitt uttryck på detta sätt i många hem.
Vi fick också se den gamla svarven i aktion. Magnus Niklasson och Allan Jansson har genom sin medverkan i Örebro Träsvarvare i Wadköping fått hand om den 100-åriga svarven och ställt den i ordning. Här fick vi nu tillfälle att se svarven i aktion och duktiga svarvare provade på. Bengt Lundberg visade prov på sina utsökta lövsågssarbeten.
Till kaffet med gott bröd, som serverades av våra flinka fika-damer, fick vi dessutom njuta av musik från verandan, där Kerstin och Janne Gustafsson spelade dragspel och cello.

 
 
 
 
 
 

Besök i kulturreservatet Karlslund 12/6

Tillsammans med några medlemmar från Ervalla hembygdsförening samlades vi i den vackra sommarkvällen vid Tekniska kvarnen. Vi fick en utförlig guidning av Hans Fredell och Hans-Olov Andersson från Karlslunds hembygdsförening. Den vittnade om en intressant historia och forna glansdagar i Karlslundsområdet. Att fors och vattenfall och den bördiga jorden i Karlslund och Snavlunda bidragit till industrier och rikedomar, kunde vi se i gamla byggnader och stengrunder.
I dag njuter besökare av fågel- och växtliv runt Svartån, som slingrar sig behagfullt vidare mot Hjälmaren. Karlslunds herrgård lockar med evenemang, ridskola, Teknikens hus och trädgårdsverksamhet liksom pittoreska butiker och utställningslokaler. Flera intresseföreningar och konstutövare har sitt säte härute och hembygdsföreningens gård, Långkatekesen från 1763 är intressanta utflyktsmål för örebroare och tillresta.

 
 
 
 
 

NATIONALDAGEN FIRAS

Traditionsenligt firande på Gammelgården. Efter inledande ord av Ordf Solweig Magnusson överlämnas årets stipendium till Göran Sturve. Prästen Karin Eriksson ger oss en sommarbetraktelse och kören sin sommarbild med Anna Pettersson vid pianot. Musikkapellet bidrog med sång och spel och gästerna njöt av allt vid kaffeborden under vår blågula fana i solskenet.

Nationaldagsfirande på Gammelgården

Kl. 15.00 firar vi med musik, sång och tal. Nationaldagskören med körledaren Anna Pettersson. Betraktelse av prästen Linda Wallgren. Utdelning av stipendium. Kaffeservering med vår Nationaldagsbakelse.

Vårutflykt till Gammelgården

Torsdag den 3 maj var Ingrid Pettersson ansvarig för ett program för bygdens seniorer. Det kom många gäster och man kunde med lust och glädje delta i allsången. Det var Stenbosångarna från Lillåträffen som ledde sången och Torsten Sundström var ackompanjatör på pianot. Kerstin och Karl-Erik hade satt ihop ett varierat sångprogram och Kerstin kunde berätta något om varje schlager. I pausen kunde vi njuta av gott kaffe med hembakat och goda tårtor vid de vackert dukade borden med vårens nyutslagna blommor.

Kuriosa kuriositeter 25/4

Trots många konkurrerande aktiviteter denna afton var vi ett antal åhörare som fick ta del av Carl Anders Lindstens berättelser och bilder. Några intressanta iakttagelser från länet och Sverige i övrigt visade flera speciella och ovanliga företeelser, ibland svårförklarliga rent av magiska. Ibland bara tidstypiska. Många av dessa kuriositeter kom säkert att locka till någon trevlig sommarutflykt framöver. Dessutom kaffe och kvällsmacka plus godbit gav oss en trevlig vårkväll på Gammelgården.

60-talsnostalgi kring korvkiosken

Onsdag den 4 april fick vi i ett fullsatt Gammelgården lyssna till en underhållande ”korvgubbe”, nämligen Morgan Deile. Han kåserade kring 60-talet i Örebro och livet runt hans korvkiosker. I hans sammanfattning av 60-talet kände många igen sig och uppskattningen av hans skådespelartalang visade sig i många applåder och glada skratt. Den trevliga kvällen avslutades förstås med servering av varmkorv med bröd i gemytlig samvaro.

Morgan Deile kåserar

Morgan Deile kåserar

Deiles Special

Deiles Special

Kö till "korvkiosken"

Kö till ”korvkiosken”

Utspisning

Föreläsning 12/2

Dimma och snöslaskiga vägar denna afton.Trots detta ville många se och höra journalisten Sven-Erik Ardhage berätta och visa sina filmer Regementet I3 och Året i Rynningeviken. Intressant om gammalt och nybyggnation på I3-området med omnejd. Vackra bilder på det rika fågellivet vid Hjälmaren som vi nu har möjlighet komma nära.

Årsmöte 23/2

Mötet inleddes med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Till mötesordf valdes Lars Elmqvist och sekr. Ingrid Pettersson.Som ny representant i styrelsen invaldes Sven Olof Jansson. Barbro Emilsson och Anita Åkerberg Carlsson avtackades. Musikanterna Ulf Helmer och Daniel Wester underhöll med visor och gitarrspel.
Landgång och kaka till kaffet bjöds de nära 70-talet medlemmarna, som deltog i mötet.

Naturreservatet Rynningeviken/Oset

Den 7 februari gästades vi av kommunbiologen Mats Rosenberg. Han berättade för drygt 60 intresserade medlemmar om det enorma arbetet med att förvandla ett område som tidigare varit militärt övningsområde, industrimark med oljehamn och inte minst soptipp, till Örebroarnas populäraste utflyktsmål och stolthet, naturreservatet Oset/ Rynningeviken.
Under ett 20-tal år genomfördes en stor restaurering av landskapet. Våtmarker, betesmarker och ängar skapades och fina raststugor uppfördes vid Hjälmarens strand m.m.
Utvecklingen och utvidgningen av området fortsätter, nu åt öster mot Myrö och Kvismaren. Mats Rosenberg, som har varit ansvarig och drivande i detta arbete, går nu i pension. Vi önskar honom lycka till med pensionärslivet och tackar för allt som han gjort för oss Örebroare.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter