Åsaka-Björke Hembygdsförening

Välkommen till Åsaka-Björke Hembygdsförening

Hembygdsföreningen bildades 1981.På senare tid,år 2004 fick man tillfälle att köpa denna fastighet. Fastigheten ligger i nära anslutning till gamla nedlagda Nossebrobanan som gamla Gullhönan gick.

Årsmötet genomfört!

Ingvar Hermansson visade i mycket belysande bilder hur landskapet och djurhållningen förändrats under hans tid som veterinär. Idag finns det inte så många hushållshöns och -grisar och mjölkkobesättningarna är lätträknade var som helst, där det för 50 år sedan fanns hundratals. Vi blev inte heller alldeles utan historier, om ”fruntimrena i Stockholm”, grisförvaring i vedlåren och kalvförlamningsbehandling till ackompanjemang av himmelska toner…

Sven Andersson förärades diplom av Tage Brolin från Västergötlands hembygdsförbund för insatser under lång tid.

Även kaffekommittén uppmärksammades för sitt ständiga arbete vid våra sammankomster, där avgående Anita Gustafsson särskilt avtackades.

 


Här har vi nyheter. Har de försvunnit  härifrån?
Titta under  t ex ”Årets aktiviteter”!

 


Skrift nr 7 finns nu att köpa i hembygdsgården – vi har ju ”öppet” måndag förmiddagar – eller hos Kryddlunds. Pris: 100:-.

 

 


Veckans bild; ibland blir det bilder

(Tidigare bilder finns under ”Bildarkiv” t v)

Den 24 mars 1916,

för 101 år sedan, föddes det tvillingar i Storegården i Åsaka, Elsa och Evert Svensson. Det året var vintern så svår, att när de nyfödda någon dag efter födseln skulle beses av morföräldrarna, kunde man köra med häst och släde tvärs över alla gärdsgårdar mellan Nilsgården och Storegården. Då har ju marssnön varit lindrigare i år…

På bilden härunder har vintern i alla fall släppt sitt grepp och tvillingarna har fått några månader på nacken.