Om oss

Asa Hembygdsförening bildades 1939 och är således 80 år i år. Föreningens förste ordförande blev pastor Carl Lindsten. På den tiden fanns det olika åsikter om var i Asa en Hembygdspark skulle ligga. I början av 1950-talet inleds förhandlingar med Domänverket ( nuv. Sveaskog ) och slutligen enas man om Klockhagen, nära kyrkan. Det dröjer till 1964 innan det blir invigning av Hembygdsparken. Innan dess hade man flyttat dit Taggastugan och de andra byggnaderna som idag tillhör Hembygdsparken. Dagens Hembygdsförening består av ca 170 medlemmar. Vår målsättning är att vårda och använda våra vackra miljöer vid Hembygdsparken, Kvarnen och Ordenshuset. Vi vill stärka intresset för hembygden och dess traditioner. Dessutom vill vi vara en länk mellan fast boende, utflyttade, sommarboende och alla som har rötter i Asa.

Läs mer >

Nyheter

Vårstädning i Hembygdsparken

Lördagen den 27 april samlades 8 personer för traditionell vårstädning. Taggastugans luckor öppnades. Fönsterputsning och gardinerna sattes upp.
Ute blev det lövräfsning men viktigast allt: ”lyftestenen” fick sin plats vid den stora eken.
En fin vårdag.

Byavandring i Hjälmaryd

Den 25/8 var det dags för Byavandring i Hjälmaryd. Strålande väder och ca 25 besökare. Eskil hade mycket att berätta om sin by. Vi fick bland annat höra om byns förändring genom åren, den gamla kyrkvägen, urmakaren i byn och andra spännande levnadsöden. 
Alvar visade en karta på byn före...

Läs mer >

Bilder från slåttergillet den 10 juli

30 personer deltog i vårt slåttergille den 10/7. Full fart på liar och räfsor.
När allt var klart smakade det bra med risgrynsgröt och smörgåsar.

Uppsnyggningen av dasset har börjat

Arbetet ska bli klart till Hembygdens Dag den 4 augusti. 

Midsommarafton 2019

På förmiddagen kom 24 personer för att klä midsommarstången. Av eklöv från Klockhagen och en del blommor blev det en fin stång. Monica förstärkte den medhavda fikakorgen med traditionell jordgubbstårta.

På eftermiddagen blev det publikrekord runt midsommarstången. Minst 130 personer från när och fjärran. Dans kring midsommarstången med Irmelin, Agne på...

Läs mer >

Asadagen 2019

Nationaldagsfirandet blev även i år en härlig dag att minnas. Varmt och soligt väder med olika aktiviteter, god mat, underhållning och ”gofika”

Kyrksidan bjöd på fina utställningar i både Kvarnen och Hembygdsgården. Båda ställena hade sång och musik av Agne och Jenny. I Hembygdsgården invigdes lyftestenen från Fågelkullen av Lennart Nilsson....

Läs mer >

Info om arbetsdagar och årsavgiften

Årsavgiften för barn ( 0-18 år) är i år 0 kr. Ett förslag från Hembygdsförbundet.

Arbetsdagar i juli:

  • 1  juli 9:00 - 12:00
  • 2 juli 9:00 - 12:00
  • 17 juli och 24 juli 17:00 - 20:00


Vi jobbar vidare på Ordenshuset enligt vård och underhållsplanen. I första hand med ”dasset” (rödfärgning +...

Läs mer >

Program för Asadagen 2019

 

Klicka här för att se hela programmet som PDF-fil med karta!

Program på Herrgårdssidan


A. Asa Herrgård serverar lunch mellan kl. 11-14
Boka gärna bord 0470-739180, [email protected]


B. Minibröllop, vigsel nere vid vattnet
framför Asa Herrgård kl. 11-16:30
För info kontakta Mina på [email protected]


...

Läs mer >

Firandet av Hembygdens Dag 2019

Ett sextiotal personer deltog i firandet av Hembygdens Dag. Dagen började med gudstjänst av komminister Anna Borgström och kantor Sara Karinsdotter. Irmelin berättade kort om dagens jubilar Asa Hembygdsförening. Sedan bjöd föreningen på födelsedagsfika och uppskattad underhållning av Agne och Roland. Stefan Bergqvist beskrev hur han blev medlem i Hembygdsföreningen...

Läs mer >

Årsmötet 2019

Den 7 april hade vi årsmöte. Även detta år var vi 33 personer samlade. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar blev det fika med hembakat i det vårpyntade Ordenshuset. Det blev gemytlig stämning vid kaffeborden.
Sedan kom det utlovade lotteriet för alla som betalt sin årsavgift. Första priset var ett presentkort på Asa...

Läs mer >

Visa fler