Hovgården, Adelsö

Hovgården på Adelsö – bland gravhögar och kungar från folkvandringstid till medeltid

Söndagen den 23 september 2018 kl. 12 – 16

Denna höstdag inbjuder Arkeologisektionen till en guidetur runt Hovgårdens synliga och osynliga fornlämningar med arkeolog Linda Wåhlander.

Hovgården är en del av världsarvet Birka-Hovgården. Idag är det en litet slumrande lantlig idyll men en gång i tiden var platsen händelsernas centrum!

Vilka delar ingår i en centralplats, vad låg egentligen i graven kallad Skopintull, vad hände på Hovgården efter vikingatiden och vilka höll till i Alsnö hus en gång i tiden?

Det är några av funderingarna som tas upp under vandringen och som vi kan smälta med lite medhavd fika som avslut uppe på ruinen av ett av Sveriges första tegelhus, med utsikt över Björkfjärden.

 Vi samlas vid Adelsö kyrka kl. 12.00.

 Med kollektivtrafik: Buss 312 från Brommaplan kl. 10.45 mot Adelsö kyrka med byte till en mindre buss 312 vid Sjöängen. Återfärd med buss 312 från Adelsö kyrka kl. 16.15.

Med bil: Från Brommaplan via Ekerö Träkvista mot Munsö och Adelsö.  Färjan till Adelsö går med halvtimmes trafik och lämplig avgång kl. 11.30 (Alsnöleden Trafikverket)

 Anmälan: Till Lena Schultz, [email protected] eller tfn 070-770 45 58.  Sista anmälningsdag är måndagen den 17 september.

Kostnad: 50 kr för medlem i Arkeologisektionen och 100 kr för övriga. Betalning sker på plats med Swish eller kontant (helst jämna pengar).

Oömma skor och en matsäck kan vara lämpligt.

Besök på Gunnes gård i Upplands Väsby och en vandring bland gravfält och runstenar

Välkommen att följa med oss på Arkeologisektionen när vi besöker Gunnes gård i Upplands Väsby den 26 augusti 2018.

Gunnes gård är ett friluftsmuseum, placerat i direkt anslutning till ett fornlämningsområde, där en vikingatida gård från början av 1000-talet har rekonstruerats. På programmet står först en specialvisning och presentation av gården där guiden kommer att berätta om livet på en gård under vikingatiden, dess hus och hur de var byggda; vad åt man; kläder; djurhållning – odling; tro och gravskick, etc..

Vi kommer även att få ta del av resultaten från en utgrävning av två vikingagravar som gjordes på platsen år 1996.

Efter en fikapaus vid gården är vi redo för nästa punkt på programmet som är en vandring längs en fornslinga (ca 1,7 km) som utgår från Gunnes gård och det område som kallas Smedby för att så småningom komma till ett annat område som kallas Vilunda, därefter tillbaka till utgångsplatsen. Längs fornslingan hittar vi ett antal fornlämningar: Runstenar, färdvägar, stensträngar, stensättningar – rösen och gravfält. Dessa lämningar representerar nästan 3000 år av bygdens historia!

Hur kommer man till Gunnes gård?

Adressen är Ryttargatan 270, 194 71 Upplands Väsby. Vi samlas på gårdstunet kl.11.

Med bil: Ta av från E4:an vid Upplands Väsby trafikplats, avfart 176 och åk sedan Mälarvägen (skyltat från Mälarvägen) mot Ekebovägen och Ryttargatan. Vid slutet av Ryttargatan finns en parkering, därefter en kort promenad till Gunnes gård.

Med kollektivtrafik: Pendeltåg till Upplands Väsby station och därefter buss 536 (läge F) eller 560 (läge H) åk till hållplats Ryttargatan. Därefter promenad (ca 700 m), följ skyltarna.

Anmälan: Görs till Johnny Wallin, [email protected], eller tfn 070-3890556. Observera att deltagarantalet är begränsat till 35 st. och att sista anmälningsdag är måndagen den 20 augusti.

Kostnad: 60:-/person. Betalning sker på plats med Swish eller kontant (helst jämna pengar, tack!).

Övrigt

  • Ta med matsäck för dagen
  • Oömma skor och kläder eftersom vandringen (tar ca 1,5 tim) längs fornslingan går på skogsstigar. Notera dock att fornslingan inte är anpassad för rullstol och barnvagnar. Vidare finns det ett par stättor som måste klättras över.

Rundvandring i Sigtuna

Rundvandring i Sigtuna

Söndag 27 maj kl. 11-13

Söndagen den 27:e maj träffas vi i Sigtuna kl. 11:00 för en guidad promenad runt stadskärnan. Vår guide är en av våra främsta Sigtuna-experter: Sten Tesch, doktor i arkeologi och tidigare chef för Sigtuna museum. Promenaden tar två timmar och är omkring en kilometer lång (större är inte stadskärnan i denna lilla småstadspärla). Vi får höra om utgrävningarna i staden, om gravgårdar och märkliga fynd och se kyrkoruiner. Efter promenaden kan man i egen regi besöka Sigtuna museum, öppet till 16:00.

Sigtuna är en av Sveriges absolut äldsta städer och grundades redan i slutet av 900-talet, strax efter att Birka ödelagts. Staden blev under medeltiden ett kungligt och kyrkligt centrum med en ökande handel, men redan under slutet av medeltiden skedde en tillbakagång.

Mer att läsa om utfärden finns i  Rundvandring Sigtuna av Mats Hansson

Samling på Stora Gatan utanför Sigtuna museum. Från busstorget rundar man Pressbyrån och går in på gågatan Stora Gatan. Man fortsätter c:a 300 m fram till man har det faluröda Sigtuna museum på vänster sida och Systembolaget till höger. Platsen kallas Lilla Torget och här samlas vi kl. 11:00.

Kommunikationer: Pendeltåg till Märsta, från Märsta station buss 570 eller 575 till hållplats ”Sigtuna busstation” (=Busstorget). För att ha god marginal bör man ta pendeltåget som går 09:21 från Stockholm City.

För de som kommer med egen bil finns parkering nära busstorget.

Kostnad: Medlem 50 kronor och icke-medlem 100 kronor. Kontant betalning på plats eller med Swish.

Anmäl deltagande till Mats Hansson, 08-760 52 09, e-mail [email protected] senast 21 maj.

Årsmöte

Årsmöte den 19 mars 2018

Arkeologisektionens årsmöte äger rum kl. 18.00 på Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Wallenberglaboratoriet, Lilla Frescativägen 7 (vid vändplanen), Stockholms universitet, Frescati.

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar föreläser doktorand Moa Råhlander om

Vikingatida pärlor

Hennes kommande avhandling handlar om att uppnå ny förståelse för den ställning pärlorna hade i en social, kulturell och ekonomisk kontext under tidsepoken i fråga. Pärlor är värdefulla, långlivade föremål med anknytning till såväl genusroller, mytologi och vidskepelse som till den transeuropeiska handeln under förhistorisk och tidig historisk tid i Skandinavien.
Moa har en bred utbildning, gått på hantverks- och konstskolor som bronsgjutning och stenhuggeri i Skinnskatteberg, konstsmide på Nyckelviken, garveri och skinnsömnad på Bäckedal, glaspärle­tillverkning på bl.a. Kosta Boda, och hållit kurser i Sculptural flamework i Sverige och USA.
Hon har egen glashytta i sin pappas garage.

Anmälan
Till Gunilla Hammarsjö, helst via epost till [email protected]. Mobil 070-453 98 85.
Anmälan senast den 14 mars.

Lokalen rymmer 45 personer (max), gäst kan i mån av plats medfölja.

 Årsmöteshandlingar
Årsmöteshandlingar läggs på sektionens hemsida strax före årsmötet och mailas till de som anmält sig till årsmötet.

Hitta till årsmötet
T-banan
till Universitet, ca 8 minuters promenad
Alternativt söderifrån:T-banan till Tekn.högskolan och åk en station med Roslagsbanan (alla linjer stannar vid Universitetet), 5 min promenad
Roslagsbanan till Universitetet, 5 min promenad
P-platser finns utanför (p-avgift)

Känn på yxan

Visning av fornföremål ur Sven-Gunnar Broströms samlingar
Onsdagen den 14 februari 2018 kl 19-21

OBS obligatorisk anmälan, se nedan

Vid visningen kommer Sven-Gunnar att lägga ut och berätta om fynd från vitt skilda tidsperioder. Främst är det olika stenartefakter men även keramik och ben ingår. Bland annat visas Stockholms äldsta ristade människoavbildning på ben!

Plats: Hembygdsförbundets lokaler i Klarahuset, Sabbatsbergsvägen 6
Avgift: Ingen deltagaravgift. Begränsat deltagarantal – endast för medlemmar.
Anmälan: Senast måndag 5 februari 2018, till Sven-Gunnar Broström [email protected] eller tfn. 070-942 36 14.

Utflykt till ÅRSTA SLOTT 3 september

Söndagen den 3 september 2017

ÅRSTA SLOTT med sin lilla romantiska Fredrikapark, Runsten, Lämningar från gamla Årsta, Vikingatida gravfält och Fornstigar

– En plats med mycket lång historia från forntid fram till Fredrika Bremer!

 

Årsta slott fotoFotograf: Årsta slott foto
Plan över Årsta områdetFotograf: Plan över Årsta området

Vi samlas vid runstenen vid bilparkeringsplatsen vid slottet strax efter bussens ankomst, kl. 10.33.

Kommunantikvarie och arkeolog Anna Röst kommer att ta med oss på en spännande resa, berätta om runstenen och järnålderslandskapet.

Vi följer med Anna längs allén till lämningarna från det medeltida Årsta. Åter till Årsta slott äter vi lunch (på egen bekostnad) på restaurangen. Vid kaffet kommer Anna Röst att berätta vad det innebär att vara kommunantikvarie i Haninge kommun. Efter lunchen får vi höra om slottets 1600-tal, Fredrika Bremer och se de luxuösa inredningarna från 1910-talet. För de intresserade fortsätter vi med en titt på det närliggande vikingatida gravfältet. Vi räknar med att ha avslutat besöket på Årsta ca kl. 16.

Anmälan: Gunilla Hammarsjö, epost: [email protected] senast den 23 augusti.  Max antal: 40 personer

Avgift: medlem 50 kr, för icke-medlem 100 kr. Om du har tänkt betala kontant, ta med jämna pengar. Har du tänkt betala genom att swisha, gör det till mobil: 070- 453 98 85 (Gunilla Hammarsjö).

Kommunikation: Pendeltåg från T-centralen till Västerhaninge kl. 09.34. Byte till buss 846 kl. 10.12. Från Årsta slott buss 846 kl. 14.39, 15.39, 16.39.

Lunch: Restaurangen är välbesökt under helgen, så vi behöver boka bord. Vi kan endast boka för lunchgäster i matsalen. Meddela i anmälan om du önskar Söndagsbuffé med sillbord 129 kr eller slottsstekstallrik 99 kr. Bägge alternativen inkl. smör, bröd, sallad, måltidsdryck samt kaffe och kaka.

Utflykt till Helgö lördagen den 12 augusti 2017

Kom med till heldagsguidning av Helgö

Vår guide, Linda Wåhlander, från Birka och Historiska museet, kommer att levandegöra den förhistoriska handels- och verkstadsplatsen där unika utgrävningar skett de senaste 30 åren. Området består bland annat av sju husgrupper, fem gravfält och en fornborg från 200 till 500 år e Kr. När vi har ätit vår medhavda picknick guidar Linda oss vidare till fler fornlämningar.

Linda möter upp vid SL:s busshållplats Luruddsvägen (första hållplatsen efter bron till Helgö)  strax efter 11.00 för att visa oss något på vägen till fornlämningsområdet.

Ta buss 176 från Brommaplan kl. 10.25 till Ekerö centrum/Centrumslingan. Byte till buss 309 mot Kaggeholm som avgår från Ekerö centrum/Ekerövägen kl. 10.43 med ankomst till Luruddsvägen strax efter kl. 11.00. Alternativt egen bil, en mindre p-plats finns vid fornlämningsområdet, Helgöboplatsen. De som åker med egna ”fortskaffningsmedel”, får gå bakåt utmed vägen till hållplatsen Luruddsvägen.

Kostnad medlem 50 och icke-medlem 100 kronor. Max 35 deltagare. Kontant betalning på plats eller med Swish.

Anmäl deltagande till Berit Gustafsson, 070 538 89 38, senast måndagen den 7 augusti

Guidade visningar av arkeologiska utgrävningar på Jordbrogravfältet

Den 10 – 23 maj utför Stockholms läns museum tillsammans med Stockholms universitet en arkeologisk utgrävning på Jordbrogravfältet. Det är första gången någon har gjort en utgrävning på Jordbrosidan av det stora gravfältet som är 2-3000 år gammalt, så det blir väldigt spännande att se vad de hittar

—————————

Guidade visningar av arkeologiska utgrävningar på Jordbrogravfältet

Visningar sker dagligen 10 – 23 maj kl 13:00

Utgrävningen är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms läns museums och Stockholms universitet och är både en forskningsundersökning och en utbildningsgrävning där studenterna på universitetet lär sig att gräva. Två gravar och ett område som ser tomt ut kommer att undersökas (för att se om det verkligen är tomt). ”

 

Utflykt till Nordians hög och Åshusby-området

Utflykt till Nordians hög och Åshusby-området

Lördagen den 22:a april 2017

 

Välkommen att följa med oss på Arkeologisektionens utflykt lördagen den 22:a april 2017. Vi kommer att tillbringa dagen vid Åshusby i Norrsunda socken, mellan Rosersberg och Arlanda. Här ligger en av Upplands finaste kungshögar, Nordians hög, liksom flera intressanta gravfält, hålvägar, stensträngar och forntida boplatser. Vår guide för dagen blir den kunnige docent Anders Carlsson vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms Universitet.

Vi börjar dagen med medeltid: ett besök i Skånela kyrka. Det är en av fyra tidigmedeltida s.k. östtornkyrkor i Uppland, en ovanlig arkitektur som verkar ha fått visst fäste i trakten (två andra östtornkyrkor är de närliggande Norrsunda och Husby-Ärlinghundra). Kyrkan har rester av kyrkmålningar från två olika epoker. På kyrkbacken står två fina runstenar.

Efter kyrkvärdens guidning i Skånela fortsätter vi till dagens höjdpunkt (i dubbel bemärkelse) i form av Nordians hög, en storhög (kungshög om man så vill), c:a 11 meter hög med ett spektakulärt mittblock på den avplattade toppen. Platsen är Åshusby – husabyn på åsen. Här etablerades en betydelsefull storgård eller gårdskomplex troligen under folkvandringstid, en by som sannolikt fick sitt Husby-namn och ny administrativ roll under sen vikingatid. ”Åsen” är Stockholmsåsen/ Brunkebergsåsen, en rullstensås som kan följas utmed en stor del av vägen mot Arlanda.

Runt Nordians hög ligger ett vackert gravfält med 191 anläggningar, i huvudsak högar och stensättningar men också några resta stenar, treuddar och två hålvägar. Det är inte undersökt i modern tid, men på 1890-talet grävde man och tog bort 30 gravar, vilket gav ett fyndmaterial i huvudsak till vendeltid.

Efter Nordians hög beger vi oss (med bussen) en knapp kilometer norrut där vi intar vår medhavda matsäck vid foten av rullstensåsen. Vi fortsätter sedan upp utmed åskrönet och studerar några ensamliggande stensättningar, innan vi når nästa stora gravfält, det som (lokalt) kallas Skoby-gravfältet. Här står vi inför några närmast monumentala stensättningar på åsryggen, och ett trettiotal mindre, av olika former. Inte heller detta gravfält är undersökt. Tidsställningen är oklar men kanske kan vi tillsammans med vår guide reda ut gravtyper och troliga dateringar.

På tillbakavägen till bussen studerar vi de stensträngar som finns på västra sidan av åsen. Det handlar om rester av det stensträngslandskap som en gång präglade åkerbygderna i Uppland och Östergötland (liksom Öland/Gotland). Dessa hägnader var dåtidens avgränsningar av åker/ängsmark från kreaturen, och dateras typiskt till romersk järnålder. De kan ibland vara svåra att upptäcka, men här kan vi följa dem hundratals meter. I närheten låg några boplatser som undersöktes i samband med Arlandabanans sträckning; gårdar som daterats till förromersk och romersk järnålder. Ett samband mellan boplatserna, stensträngarna och de stora gravarna på Skoby-fältet är inte alltför långsökt – kanske föregångare till centralplatsen vid Åshusby längre söderut.

 

Buss avgår från: Universitets T-banestation (vid SL-bussarna) kl. 09:00 lördag 22 april 2017. Hemkomst kl. 16:00-16:30.

Anmälan:  Till Mats Hansson, e-mail: [email protected] eller tfn. 08-7605209, samt genom att betala in deltagaravgiften.

Kostnad: 110:- för medlemmar, 150:- för icke medlemmar. Sätt in beloppet på Arkeologisektionens plusgiro 497 36 80-4, senast 18/4. Märk inbetalningen med ditt namn. Begränsat deltagarantal (50st).

Medtag matsäck för dagen (inget restaurang-stopp) samt oömma skor och kläder. Vi går mestadels på väl upptrampade stigar, med en och annan avstickare ”ut i snåren”.

Toalett kommer att finnas på bussen.

Årsmöte

Årsmöte tisdagen den 14 mars 2017 kl 18.00

som följs av ett föredrag kl 18.45:

Bolmörtens historia i Sverige. Örtmagi och medicin i myt och verklighet

av Jens Heimdahl, arkeobotaniker och  fil dr i kvartärgeologi från Arkeologerna, Historiska Museet

OBS Lokal: Sjöfartshotellet, Bergrummet, Slussen, Katarinaväen 26

Anmälan

till Gunilla Hammarsjö, [email protected], 070-453 98 85. Ange ditt mobilnummer samt din eventuella gästs namn.

Medlemmar är välkomna att ta med sig en gäst eftersom lokalen rymmer 50 personer (max).

Kom ihåg att betala årsavgiften 100 kr före årsmötet genom att sätta in den på plusgiro  497 36 80-4