Utflykt till ÅRSTA SLOTT 3 september

Söndagen den 3 september 2017

ÅRSTA SLOTT med sin lilla romantiska Fredrikapark, Runsten, Lämningar från gamla Årsta, Vikingatida gravfält och Fornstigar

– En plats med mycket lång historia från forntid fram till Fredrika Bremer!

 

Årsta slott fotoFotograf: Årsta slott foto
Plan över Årsta områdetFotograf: Plan över Årsta området

Vi samlas vid runstenen vid bilparkeringsplatsen vid slottet strax efter bussens ankomst, kl. 10.33.

Kommunantikvarie och arkeolog Anna Röst kommer att ta med oss på en spännande resa, berätta om runstenen och järnålderslandskapet.

Vi följer med Anna längs allén till lämningarna från det medeltida Årsta. Åter till Årsta slott äter vi lunch (på egen bekostnad) på restaurangen. Vid kaffet kommer Anna Röst att berätta vad det innebär att vara kommunantikvarie i Haninge kommun. Efter lunchen får vi höra om slottets 1600-tal, Fredrika Bremer och se de luxuösa inredningarna från 1910-talet. För de intresserade fortsätter vi med en titt på det närliggande vikingatida gravfältet. Vi räknar med att ha avslutat besöket på Årsta ca kl. 16.

Anmälan: Gunilla Hammarsjö, epost: [email protected] senast den 23 augusti.  Max antal: 40 personer

Avgift: medlem 50 kr, för icke-medlem 100 kr. Om du har tänkt betala kontant, ta med jämna pengar. Har du tänkt betala genom att swisha, gör det till mobil: 070- 453 98 85 (Gunilla Hammarsjö).

Kommunikation: Pendeltåg från T-centralen till Västerhaninge kl. 09.34. Byte till buss 846 kl. 10.12. Från Årsta slott buss 846 kl. 14.39, 15.39, 16.39.

Lunch: Restaurangen är välbesökt under helgen, så vi behöver boka bord. Vi kan endast boka för lunchgäster i matsalen. Meddela i anmälan om du önskar Söndagsbuffé med sillbord 129 kr eller slottsstekstallrik 99 kr. Bägge alternativen inkl. smör, bröd, sallad, måltidsdryck samt kaffe och kaka.

Utflykt till Helgö lördagen den 12 augusti 2017

Kom med till heldagsguidning av Helgö

Vår guide, Linda Wåhlander, från Birka och Historiska museet, kommer att levandegöra den förhistoriska handels- och verkstadsplatsen där unika utgrävningar skett de senaste 30 åren. Området består bland annat av sju husgrupper, fem gravfält och en fornborg från 200 till 500 år e Kr. När vi har ätit vår medhavda picknick guidar Linda oss vidare till fler fornlämningar.

Linda möter upp vid SL:s busshållplats Luruddsvägen (första hållplatsen efter bron till Helgö)  strax efter 11.00 för att visa oss något på vägen till fornlämningsområdet.

Ta buss 176 från Brommaplan kl. 10.25 till Ekerö centrum/Centrumslingan. Byte till buss 309 mot Kaggeholm som avgår från Ekerö centrum/Ekerövägen kl. 10.43 med ankomst till Luruddsvägen strax efter kl. 11.00. Alternativt egen bil, en mindre p-plats finns vid fornlämningsområdet, Helgöboplatsen. De som åker med egna ”fortskaffningsmedel”, får gå bakåt utmed vägen till hållplatsen Luruddsvägen.

Kostnad medlem 50 och icke-medlem 100 kronor. Max 35 deltagare. Kontant betalning på plats eller med Swish.

Anmäl deltagande till Berit Gustafsson, 070 538 89 38, senast måndagen den 7 augusti

Guidade visningar av arkeologiska utgrävningar på Jordbrogravfältet

Den 10 – 23 maj utför Stockholms läns museum tillsammans med Stockholms universitet en arkeologisk utgrävning på Jordbrogravfältet. Det är första gången någon har gjort en utgrävning på Jordbrosidan av det stora gravfältet som är 2-3000 år gammalt, så det blir väldigt spännande att se vad de hittar

—————————

Guidade visningar av arkeologiska utgrävningar på Jordbrogravfältet

Visningar sker dagligen 10 – 23 maj kl 13:00

Utgrävningen är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms läns museums och Stockholms universitet och är både en forskningsundersökning och en utbildningsgrävning där studenterna på universitetet lär sig att gräva. Två gravar och ett område som ser tomt ut kommer att undersökas (för att se om det verkligen är tomt). ”

 

Utflykt till Nordians hög och Åshusby-området

Utflykt till Nordians hög och Åshusby-området

Lördagen den 22:a april 2017

 

Välkommen att följa med oss på Arkeologisektionens utflykt lördagen den 22:a april 2017. Vi kommer att tillbringa dagen vid Åshusby i Norrsunda socken, mellan Rosersberg och Arlanda. Här ligger en av Upplands finaste kungshögar, Nordians hög, liksom flera intressanta gravfält, hålvägar, stensträngar och forntida boplatser. Vår guide för dagen blir den kunnige docent Anders Carlsson vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms Universitet.

Vi börjar dagen med medeltid: ett besök i Skånela kyrka. Det är en av fyra tidigmedeltida s.k. östtornkyrkor i Uppland, en ovanlig arkitektur som verkar ha fått visst fäste i trakten (två andra östtornkyrkor är de närliggande Norrsunda och Husby-Ärlinghundra). Kyrkan har rester av kyrkmålningar från två olika epoker. På kyrkbacken står två fina runstenar.

Efter kyrkvärdens guidning i Skånela fortsätter vi till dagens höjdpunkt (i dubbel bemärkelse) i form av Nordians hög, en storhög (kungshög om man så vill), c:a 11 meter hög med ett spektakulärt mittblock på den avplattade toppen. Platsen är Åshusby – husabyn på åsen. Här etablerades en betydelsefull storgård eller gårdskomplex troligen under folkvandringstid, en by som sannolikt fick sitt Husby-namn och ny administrativ roll under sen vikingatid. ”Åsen” är Stockholmsåsen/ Brunkebergsåsen, en rullstensås som kan följas utmed en stor del av vägen mot Arlanda.

Runt Nordians hög ligger ett vackert gravfält med 191 anläggningar, i huvudsak högar och stensättningar men också några resta stenar, treuddar och två hålvägar. Det är inte undersökt i modern tid, men på 1890-talet grävde man och tog bort 30 gravar, vilket gav ett fyndmaterial i huvudsak till vendeltid.

Efter Nordians hög beger vi oss (med bussen) en knapp kilometer norrut där vi intar vår medhavda matsäck vid foten av rullstensåsen. Vi fortsätter sedan upp utmed åskrönet och studerar några ensamliggande stensättningar, innan vi når nästa stora gravfält, det som (lokalt) kallas Skoby-gravfältet. Här står vi inför några närmast monumentala stensättningar på åsryggen, och ett trettiotal mindre, av olika former. Inte heller detta gravfält är undersökt. Tidsställningen är oklar men kanske kan vi tillsammans med vår guide reda ut gravtyper och troliga dateringar.

På tillbakavägen till bussen studerar vi de stensträngar som finns på västra sidan av åsen. Det handlar om rester av det stensträngslandskap som en gång präglade åkerbygderna i Uppland och Östergötland (liksom Öland/Gotland). Dessa hägnader var dåtidens avgränsningar av åker/ängsmark från kreaturen, och dateras typiskt till romersk järnålder. De kan ibland vara svåra att upptäcka, men här kan vi följa dem hundratals meter. I närheten låg några boplatser som undersöktes i samband med Arlandabanans sträckning; gårdar som daterats till förromersk och romersk järnålder. Ett samband mellan boplatserna, stensträngarna och de stora gravarna på Skoby-fältet är inte alltför långsökt – kanske föregångare till centralplatsen vid Åshusby längre söderut.

 

Buss avgår från: Universitets T-banestation (vid SL-bussarna) kl. 09:00 lördag 22 april 2017. Hemkomst kl. 16:00-16:30.

Anmälan:  Till Mats Hansson, e-mail: [email protected] eller tfn. 08-7605209, samt genom att betala in deltagaravgiften.

Kostnad: 110:- för medlemmar, 150:- för icke medlemmar. Sätt in beloppet på Arkeologisektionens plusgiro 497 36 80-4, senast 18/4. Märk inbetalningen med ditt namn. Begränsat deltagarantal (50st).

Medtag matsäck för dagen (inget restaurang-stopp) samt oömma skor och kläder. Vi går mestadels på väl upptrampade stigar, med en och annan avstickare ”ut i snåren”.

Toalett kommer att finnas på bussen.

Årsmöte

Årsmöte tisdagen den 14 mars 2017 kl 18.00

som följs av ett föredrag kl 18.45:

Bolmörtens historia i Sverige. Örtmagi och medicin i myt och verklighet

av Jens Heimdahl, arkeobotaniker och  fil dr i kvartärgeologi från Arkeologerna, Historiska Museet

OBS Lokal: Sjöfartshotellet, Bergrummet, Slussen, Katarinaväen 26

Anmälan

till Gunilla Hammarsjö, [email protected], 070-453 98 85. Ange ditt mobilnummer samt din eventuella gästs namn.

Medlemmar är välkomna att ta med sig en gäst eftersom lokalen rymmer 50 personer (max).

Kom ihåg att betala årsavgiften 100 kr före årsmötet genom att sätta in den på plusgiro  497 36 80-4

 

 

Albertus Pictor i Bromma kyrka

ALBERTUS PICTOR I BROMMA KYRKA

Lördagen den 19 november kl. 15.00 – 16.00.

Föredragshållare är en av Sveriges främsta specialister på Albertus Pictor och medeltida muralmåleri

– docent Pia Bengtsson Melin.Albertus Pictor i Bromma kyrka

Bromma kyrka med sina bibliska berättelser, målade av Albertus Pictor och hans lärjungar, är åskådliggjorda på ett sådant sätt att ingen iakttagare kan undgå att förstå budskapet.

De är fantastiska berättelser med massor av detaljer som avslöjar tidens sätt att återge de bibliska berättelserna och avslöja de sociala konstruktionerna.

Ingen föranmälan.

Ingen kostnad för medlem.

Icke-medlem betalar 50 kronor.

Sprid inbjudan till er omgivning!

Denna gång finns det ingen brist på sittplatser!

Dessa berättelser i Bromma kyrka fascinerar både ung som gammal.

Kommunikationer:
Buss 117 från Brommaplans T-banestation, eller från Spånga pendeltågsstation. Hållplats ”Bromma Kyrka”. Bussen går varje kvart på lördagar. För att komma i tid måste man SENAST ta bussen som går 14:38 från Brommaplan, eller SENAST 14:31 från Spånga station.
Pia B. Melins doktorsavhandling kan finns kvar till försäljning på Medeltidsmuséet, annars i antikvariat.

 

Rapport från Fornborgsseminariet klar

Rapporten från seminariet hösten 2015  finns att köpa.

Titel Fornborgar, höjdbosättningar – aktuell forskning.

Innehåller bidrag från Anders Bornfalk Back, Elin Engström, Åsa Alering, John Hamilton och Michael Olausson, se  Innehåll för bidragens titlar.

Köp den genom att sätta in 148 kr (självkostnadspris) på föreningens plusgirokonto 4973680-4 och mejla namn och fullständig adress till [email protected]

Årsmöte

Onsdagen den 2 mars 2016

Tid: 18.00

Plats: Stockholms läns hembygdsförbund, Sabbatsbergsvägen 6, Stockholm

Efter årsmötet föreläsning kl. 18.45 föreläser John Hamilton, SHM Arkeologiska Uppdragsverksamheten om utgrävning i

En komplex miljö centralt i Botkyrka med boplatsanläggningar från mellersta bronsåldern till Folkvandringstid och medeltida kyrkby med klockgjutningsplats.

Anmälan: Erica Nyström, [email protected], 070-535 98 08

Fornborgar – Höjdbosättningar

Seminarium 3-4 oktober 2015:

Fornborgar – Höjdbosättningar.

Aktuell forskning

Ett referat av seminariet skrivet av Nils Ringstedt finns att läsa: Seminariet Fornborgar

Program Seminarium Fornborgar rev 22 sept

Seminariet arrangerades av Arkeologisektionen vid Stockholm läns hembygdsförbund i samarbete med Stockholms läns museum

 

STENVÅRD – Runstenar/Runhällar

Ett referat av mötet den 18 april 2015 med stenkonservator Helen Simonsson, Riksantikvarieämbetet finns nu för nedladdning: Noteringar från möte med Helen Simonsson 2