Världspremiären av ”Med fötterna på jorden”

 Film av Troell hade världspremiär i Ankarsrum

Ankarsrums Hembygdsförening fick det stora previlegiet att arrangera filmvisningen för allmänheten i Ankarsrums Folkets Hus 15 oktober 2011.

Den här gången var det Agneta Ulfsäter-Troell som gjort filmen. Hon är känd för att ha gjort TV-serien ”Famna livet” som handlade om hennes mors släkt runt Julita i Södermanland.

Sin fars släkt visste hon ingenting om, mer än att Esbjörn och hans bror Gunnar kom från Göteborg med namnen Ulfsäter respektive Ulvéus. Esbjörn blev disponent på Västerviks pappersbruk. Det var när Agneta forskade i hans släkt hon stötte på Maria Larsson och blev så fascinerad att hon skrev boken ”Att människan levde, Maria Larssons eviga ögonblick”.

Med den boken som grund gjorde maken Jan Troell filmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” med Mikael Persbradt och Maria Heiskanen i huvudrollerna.

Agnetas far var intresserad av jakt, och därför köpte han en av gårdarna i Stormandebo by. Det är nu Agnetas sommarställe och där träffade hon Aldor och Gunn Johansson. De sista brukarna av kulturlandskapet i denna by med anor från stenåldern. I filmen ”Med fötterna på jorden” skildrar hon på ett nära och humoristiskt sätt deras liv, landbygdens och det närbelägna brukssamhällets utveckling.

Jan Troell på väg till premiären