Hembygdsresa 18 maj 2014

En strålande dag i Sollefteåområdet!

Ångermanlands hembygdsförbunds resekommitté anordnade en hembygdsresa den 18 maj 2014. Vädret visade sig från sin allra bästa sida och de 37 deltagarna njöt av en varm och solig dag med besök och guidningar vid hembygdsgården i Para, Holms Säteri och Textilarkivet i Sollefteå med Mariann Hedmans internationella textilutställning.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Pia Hedberg berättade initierat om byggnaderna vid Hembygdsområdet i Para

Dagen började med samling vid Sånga-Överlännäs Hembygdsgård i Para med gott fika och intressant information då Pia Hedberg berättade om byggnadernas och föreningens historia.

 

 

 

 

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Deltagarna i Hembygdsresan njuter av solen och gott fika framför Ångermanlandsgården i Para

Ångermanlandsgården från 1700-talet är en korsbyggnad (en byggnadstyp som varit mycket vanlig i Ångermanland och som har ett rum i varje hörn) och den står fortfarande på sin ursprungliga plats.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Utsikt från Ångermanlandsgården i Para

 

Efter den härliga kaffepausen ute på gårdstunet var det dags för en invändig rundtur i den vackra gamla Ångermanlandsgården från 1700-talet.

 

 

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

En interiörbild från Ångermanlandsgården i Para

Pia Hedberg och Ann Renström gav också deltagarna en bakgrundsbild av nästa besöksmål genom att berätta om dess intressanta historia. Därefter ställdes färden mot Holms Säteri – Norrlands enda säteri.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Ulla Olsson berättar minnen från sin tid vid Holms Säteri

Vid framkomsten möttes besökarna av Ingvar Ståhl som berättade om de olika byggnaderna vid säteriet och därefter lämnade Ulla Olsson – som var en av deltagarna i Hembygdsresan – några personliga minnesbilder från sin tid som privatchaufför åt Jontha Hedberg på Holm.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

På väg in i mangårdsbyggnaden vid Holms Säteri

Holms Säteri är i privat ägo och mangårdsbyggnaden är inte öppen för besökare numera. Därför var detta ett unikt tillfälle där Hembygdsresans deltagare fick se den vackra interiören i den snart 250-åriga byggnaden.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Interiör från Rosa salongen. Denna återställdes vid restaurering 1928 till den ursprungliga inredningen.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Ett annat av de vackra rummen i mangårdsbyggnaden på Holms Säteri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom rundvandringen i den vackra mangårdsbyggnaden fick besökarna även ta sig en titt i vagnslidret som ursprungligen kommer från Sånga Mo. Detta har under åren vid Holms Säteri bland annat använts som sädesmagasin. Nu förvaras här ett antal vackra gamla vagnar.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Bild på en gammal likvagn som förvaras vid Holms Säteri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter den intressanta rundvandringen på Holms Säteri var det dags att fortsätta till Sollefteå för en rejäl lunch på restaurang Nipan. När deltagarna kände sig mätta och belåtna återstod så det tredje besöksmålet på resan – Textilarkivet i Sollefteå där Mariann Hedman visade och berättade om sin innehållsrika internationella textilutställning.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Mariann Hedman demonstrerar den utsökta kvaliteten på tyget i en av sina saris.

M-L MårtenssonFotograf: M-L Mårtensson

Här visar och berättar Mariann Hedman om hur batikmönstren skapas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För den som ännu inte haft möjlighet att se Mariann Hedmans internationella textilutställning på Textilarkivet i Sollefteå finns chansen under ytterligare några dagar! Den är öppen till och med den 25 maj 2014 och alla deltagarna i Hembygdsresan kan nog skriva under på att alla som har möjlighet bör ta tillfället i akt att se denna fantastiska utställning.

När deltagarna summerade sina intryck innan man skildes för den här gången var alla samstämmiga i att denna form av Hembygdsresa är något som vi vill göra fler gånger. Förutom att man fick se så mycket intressant uppskattades också tillfället att träffa deltagare från olika hembygdsföreningar, knyta nya kontakter och få tips och idéer. En stor eloge till Ångermanlands hembygdsförbunds resekommitté: Ulla Nätterlund, Ann Renström och Mariann Hedman som arrangerat detta evenemang på ett föredömligt sätt!