Om oss

Åmmebergs bygdeförening bjuder in till utflykter och andra aktiviteter för att sprida kunskap om lokalhistoria, traditioner och jobbar för att vårda och visa upp vårt unika samhälle.

Nyheter

Slåttergille i kvarndalen

Traditionell höslåtter.

Välkomna till Kvarndalen i Åmmeberg som ligger i korsningen Kajvägen/Zinkgruvevägen i Åmmeberg

Söndagen den 26 juni kl 11.00-13.0

Medtag kaffekorg.

Aktiviteter

VÅRA BESÖKSMÅL

Torells promenad

Alltid tillgängligt.

En vandring genom Åmmeberg och dess historia

År 1916 tillträdde Otto Torell som direktör för gruvbolaget Vieille Montagne som drev omfattande verksamhet i Zinkgruvan där gruvorna ligger och i Åmmeberg där malmen förädlades. Otto blev kvar på sin post till 1946 då hans son Sven Torell tog över. Sven var...

Läs mer >

Katolska Kyrkogården

2021-05-01 till 2022-12-31

När det belgiska bolaget Vieille Montagne 1857 köpte rättigheterna till gruvdrift runt Åmmeberg och Zinkgruvan tog man med sig personal som hade kunskaper om hur man etablerar en gruva. Många av dem var valloner och kom från Belgien, Frankrike och Tyskland och var därför ofta katoliker.

Många stannade kvar och levde...

Läs mer >

Vena gruvor

2021-05-01 till 2022-12-31

Klämmelyckegruvorna, Stora Galtgruvan och Tröstgruvorna. Ja det är tre av drygt tjugo namngivna gruvor som finns inom Vena gruvfält som bara är 2,5 km långt och runt 300 m brett. Totalt finns det mer än 130 större eller mindre öppna gruvhål. Gruvfältet ligger strax öster om sjön Åmmelången i Åmmeberg.

Läs mer >

VISA MER