Rörmuséet

Den 17:e juli 2016 invigdes det nya VVS-museet i Läckeby. Det är Åby Hembygdsförening tillsammans med företagaren Kjell Axelsson och två av hans bröder, Rune Axelsson och Stig Axelsson, som startade det hela.
– Egentligen kom idén från min bror Rune om att öppna ett VVS-museum och då tog vi kontakten med Lennart Ohlsson, som var dåvarande ordförande, för Åby Hembygdsförening och han tände på idén. Så vi träffades, planerade och startade en arbetsgrupp med Rune, min andra bror Stig och sedan Jan Ohlslöf, och Ronny Karlsson som gör jättemycket för Hembygdsföreningen. I början var även Lennart med, säger Kjell.

Nedan ett reportage från tidningen VVS-Forum.

Ett VVS-museum blev två.
För ett par år sedan slog VVS-museet i Katrineholm igen sina portar för gott. Flera organisationer, företag och personer i VVS-branschen startade därefter ett nytt museum i Ahlsells lokaler i Bromma som invigdes i maj. Men bara drygt en månad senare öppnade Kjell Axelsson tillsammans med sina bröder ett ytterligare ett museum med föremål från Katrineholm.

I Läckeby strax norr om Kalmar hamnade delar av inventarierna från det nedlagda VVS-museet i Katrineholm. Initiativtagaren till Smålandssvaret på VVS-branschens eget museum i Bromma är VVS-företagaren Kjell Axelsson, i dag ordförande i Famax-gruppen som drivs av hans söner.
– Själva syftet med museet är att visa ungdomar och yrkesverksamma hur det såg ut i branschen för mindre än en mansålder sedan. Museet är en referenspunkt som tydliggör utvecklingen och ger perspektiv på förutsättningarna då och nu, säger Kjell Axelsson

Bilder från Hembygdsdagen 2016 med invigningen av rörmuséet