Hitta aktivitet

Dec7
Julmarknad på Ahlstorp


Till aktivitetTyresö Hembygdsförening

Visafton på Uddby gårdskafé

Kerstin Engberg

Fotograf: Kerstin Engberg

Den 16 oktober framträdde vår medlem Monica Wallstedt från Visans vänner med gitarr, egna sånger, traditionella visor och dikter i en mycket uppskattad visafton på Uddby gårdskafé. Monica ackompanjerades av Alf Hansson på dragspel. Han spelar även bas i Tyresö jazzband. Publiken medverkade med bravur i alla allsångsinslagen.


Vandring till Måndalsfortet på Kulturarvsdagen den 14 september 2014

Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström

Hembygdsföreningens vandring utmed en del av Korvlinjen med besök i Måndalsfortet samlade i september ett 40-tal deltagare. Korvlinjen kallas det fasta försvar för Stockholm som började byggas för mer än 100 år sedan. En serie befästningar skulle hindra fienden att nå fram till Stockholm. Från nedgrävda och gjutna skydd vid strategiska punkter skulle man med gevär och kulsprutor stoppa fiendens framfart. Befästningarna låg 15 – 20 km söder och norr om Stockholm.

På den tiden var det privatpersoner som samlade in medel för att genomföra bygget. Namnet Korvlinjen kommer från de halvrunda takkonstruktionen i betong som slingrade sig liksom en korv genom landskapet. Avsikten var att kunna bemanna linjen med cirka 40 000 soldater.

Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström

De flesta befästningarna är numera rivna eller håller på att tas över av naturen, men några fort och värn i Tyresö är fortfarande efter över 100 år i förvånansvärt gott skick.

Vid vandringen var Björn Svanström, tidigare verksam inom Stockholms försvarsområde, vår utmärkta guide.


Från vernissagen av utställningen Längs vägen den 14 juni

Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström


Allsång vid Ahlstorp i skönt försommarväder den 15 juni 2014

Ulla Magnusson

Fotograf: Ulla Magnusson


Bild från Gökottan


Gökotta

Till Östra Styran i Ösmo gick årets gökottefärd. Under Ivan och Magnus Glennståls kunniga ledning försökte vi att se och framför allt höra skillnaderna på de olika fågelarterna. Bland kärrhök, tranor, änder m.fl. sågs också den fina domherren, ja hela 56 fågelarter noterades i protokollet. Solen värmde upp den kyliga morgonen och matsäcken smakade gott vid rasten på det fint skötta gravfältet.

Valborg vid Ahlstorp

Valborgsmässofirandet vid Ahlstorp samlade 400- 500 personer i den något kyliga kvällen. Fårdala egnahemsförening sålde facklor så brasan tog sig snabbt. Tyresökören bidrog traditionsenligt med sköna vårsånger och Alf Hasselgren hälsade våren välkommen.

IMG_0167


Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström