Hitta aktivitet

feb15
Öppet hus på AHLSTORP


Till aktivitet


mar15
Öppet hus på Ahlstorp


Till aktivitetÅRSMÖTE

Torsdagen den 19 februari kl. 19.00 i Uddby gårdskafé Sedvanliga årsmötesförhandlingar Monica Wallstedt spelar och sjunger för oss

Tyresö Hembygdsförening

Kutur i höstmörkret den 11 november

Eric Magnusson berättade om kulturarv i förändring – i naturreservatet kring Alby och Uddby har det inte bedrivits någon skogsvård på flera decennier varför en igenbuskning skett och därmed många fågelarter försvunnit. Äldre och nytagna bilder visades. Vi var 65 personer som lyssnade i Kvarnhjulets lokal Nyfors.

okänd

Fotograf: okänd

 


Visafton på Uddby gårdskafé

Kerstin Engberg

Fotograf: Kerstin Engberg

Den 16 oktober framträdde vår medlem Monica Wallstedt från Visans vänner med gitarr, egna sånger, traditionella visor och dikter i en mycket uppskattad visafton på Uddby gårdskafé. Monica ackompanjerades av Alf Hansson på dragspel. Han spelar även bas i Tyresö jazzband. Publiken medverkade med bravur i alla allsångsinslagen.


Vandring till Måndalsfortet på Kulturarvsdagen den 14 september 2014

Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström

Hembygdsföreningens vandring utmed en del av Korvlinjen med besök i Måndalsfortet samlade i september ett 40-tal deltagare. Korvlinjen kallas det fasta försvar för Stockholm som började byggas för mer än 100 år sedan. En serie befästningar skulle hindra fienden att nå fram till Stockholm. Från nedgrävda och gjutna skydd vid strategiska punkter skulle man med gevär och kulsprutor stoppa fiendens framfart. Befästningarna låg 15 – 20 km söder och norr om Stockholm.

På den tiden var det privatpersoner som samlade in medel för att genomföra bygget. Namnet Korvlinjen kommer från de halvrunda takkonstruktionen i betong som slingrade sig liksom en korv genom landskapet. Avsikten var att kunna bemanna linjen med cirka 40 000 soldater.

Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström

De flesta befästningarna är numera rivna eller håller på att tas över av naturen, men några fort och värn i Tyresö är fortfarande efter över 100 år i förvånansvärt gott skick.

Vid vandringen var Björn Svanström, tidigare verksam inom Stockholms försvarsområde, vår utmärkta guide.


Från vernissagen av utställningen Längs vägen den 14 juni

Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström


Jan Bergström

Fotograf: Jan Bergström