Välkommen till Stockholms läns hembygdsförbund!

Stockholms läns hembygdsförbund är en paraplyorganisation för länets hembygdsrörelse. Vi ger stöd och service till lokala hembygdsföreningar i arbetet med kulturarvet och vi företräder hembygdsrörelsens intressen i kontakter med kommuner och beslutsfattare.

Vi arrangerar bland annat kurser och aktiviteter för våra 119 medlemsföreningar, men också för allmänheten. Läs mer om vad som händer i vår regi men också vad våra medlemsföreningar gör i aktivitetskalendern här bredvid.

Skärgårdskryssning med hembygdsrörelsen 11 september

Hembygdsrörelsen i Sverige firar 100 år i år, vilket firas landet runt, och i Stockholm firar vi med en skärgårdskryssning!

Skärgårdens ca 30 hembygdsföreningar och Stockholms läns hembygdsförbund inbjuder till en kryssning med Birka den 11 september. På rutten genom skärgården ges berättelser om varje bygd som fartyget passerar, via högtalare inomhus på den nya Terrassen, och ute på däck. Berättare är kapten Göran Sjödin, assisterad av ciceroner från hembygdsföreningarna. I konferensavdelningen finns representanter för de olika föreningarna, med möjligheter att ställa frågor, inhandla bygdelitteratur och att lösa medlemskap.

På utresan söndag kväll informeras om Djurgården, Ormingelandet, Vaxholm, Norra Värmdö, Österåker, Ljusterö, Ängsö, Furusund, Yxlan/Blidö och Rådmansö mellan kl 18 och 21. På måndagen mellan ca kl 12 och 15 passerar vi och lyssnar på historier om Rödlöga, Svartlöga, Kallskär och den norra ytterskärgården, vidare förbi Möja, Runmarö, Djurö, Södra Värmdö, Resarö, Rindö, Tynningö och Lidingö.
Förutom detta erbjuder kryssningen allt det som alltid följer med en kryssning med Birka, i form av måltider, underhållning och taxfree-försäljning.
Här är länken till bokningen med hembygdsrabatt  https://www.birka.se/boka/kryssning/valj-datum/?product=bipakhem

Ny postadress!

Vi avlslutar vår postbox och den nya postadressen är;

Stockholms läns hembygdsförbund
Sabbatsbergsvägen 6
113 61 Stockholm

Nytt nr av Bladet!

Kulturväxtgruppens nyhetsbrev nr 3 finns ute nu!
Massor av bra utflyktstips för dig som är intresserad av trädgård.

Upprop för hembygdens år

Upprop för Hembygdens år
Hembygdsrörelsen finns över hela landet. Hos oss finns stoltheten och glädjen att få leva i ett land befriat från krig och präglat av humanism och demokratiska traditioner. Hos oss finns också minnen från ett förflutet med stora sociala klyftor och umbäranden som fick många
att emigrera. Hundratusentals människor som f
lytt från förföljelse och krig finns nu i Sverige! Vi uppmanar alla goda krafter att bjuda till för att välkomna dessa människor, inte minst barn och unga, och hjälpa dem att knyta an till sin nya hembygd. Kulturarvet delas av alla. Föreningslivet ger gemenskap och tillhörighet i lokalsamhället.

Sveriges Hembygdsförbund, Hembygdens år 2016

Hembygdsrörelsens värdegrund
Hembygdsrörelsen är en del av det levande samhället. Den skapar broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden. Hembygdsrörelsen har ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Den är öppen för alla, oavsett bakgrund. Den respekterar kulturarvets skiftande former i tid och rum. Hembygdsarbetet skapar gemenskap, trygghet och identitet. Intresset för kulturarvet är drivkraften i engagemanget för hembygden. Här möts alla generationer.

Ladda ned uppropet som formgiven pdf i A4-format

Gilla uppropet på Stockholms läns hembygdsförbund Facebooksida
Dela inlägget till dina vänner, till Facebookgrupper och på föreningens egen Facebooksida om föreningen har en sådan www.facebook.com/stockholmshembygd

Utdelning av förbundets kulturpris

 

19 april delades förbundets Kulturpris för 2015 ut till Gustaf Bråkenhielm, VD för Nya Djurgårdsvarvet. Så här lyder motiveringen…

Förbundets kulturpris 2015 tilldelas Gustaf Bråkenhielm, VD för nya Djurgårdsvarvet. Gustaf får priset för att han varit drivande i arbetet med att bevara resterna efter en varvsmiljö som funnits på plats sedan 1700-talet. Han arbetade för att de gamla skjulen skulle bevaras och fyllas med traditionellt gammal hantverkskunskap med marin anknytning och för att verksamheten skulle vara öppen för besökare, något som Stockholms läns hembygdsförbund uppskattar alldeles extra i dessa dagar då allt fler platser faller in under ”gated community”- tanken.

Berätta om en plats som är viktig för dig!

Under hela Hembygdens år 2016 samlar vi in berättelser om mötesplatser i samarbete med Nordiska museet. Alla som vill kan bidra med text och bild. Det behöver inte vara långa berättelser, en kort beskrivning kan räcka.Vilka träffas, vad händer, vad är din personliga relation till platsen och hur har mötesplatsen förändrats under tidens gång? Det kan till exempel vara torget, kaféet, skolan eller en virtuell plats i Sociala medier. Insamlingen kommer att förvaltas av Nordiska museet och bidra till en samtidsbild av Sverige 2016.

Lämna din text, samt läs och kommentera det andra har skrivit på:

www.minnen.se/tema/motesplatser

In memoriam

Stockholms Läns Hembygdsförbund får med stor sorg meddela, att vår ordförande Lars Hjeltman avlidit.

Med sitt mångåriga engagemang inom hembygdsrörelsen både på lokalplanet och inom förbundsstyrelsen var han ett självklart val vid 2015 års stämma.

Lars arbete under denna alltför korta tid kom att präglas av klarsyn och styrka.  Han hade tydliga visioner för den utveckling, som han såg som nödvändig för den 100-årsjubilerande hembygdsrörelsen. Med sin klara stämma visade han en målmedvetenhet och en entusiasm, som påverkade och inspirerade hela hans omgivning.

Sorgen och saknaden är stor.

Lars Hjeltman kommer att bevaras i tacksamt minne.

Aktuella yttranden från förbundet

Stockholms läns hembygdsförbund yttrar sig om Sperlingens backe och om Nobel Center. Läs yttrandena i länkarna.

Almanacka för 2016

Nu finns Textil- och dräktgruppens almanacka för 2016 till försäljning!

Mejla till ann@hembygd.se och beställ.
100 kr/st eller 80 kr/st om du köper tio stycken eller fler.

 

Hembygdens år 2016

”Mötesplatser” – Ett insamlingsprojekt i samarbete med Nordiska museet Som en del i 100-årsfirandet genomförs ett insamlingsprojekt med temat Mötesplatser i samarbete mellan Sveriges Hembygdsförbund och Nordiska museet. Insamlingen blir en del av jubileumsårets fokus på berättande och kommer också att bidra till en samtidsbild av Sverige 2016. Alla som vill kan bidra med berättelser på ­webbplatsen www.minnen.se/tema/motesplatser från och med 1 ­ ­januari 2016. Läs mer om insamlingsprojektet och jubileumsåret här