Själevads Hembygdsförening

Caféöppet ytterligare en vecka

Vi håller caféöppet ytterligare en vecka, alltså t.o.m. den 8/8, därefter stänger vi för denna säsong. Många, både från när och fjärran, har besökt vår hembygdsgård och flera av dem har besökt oss flera gånger under sommaren. Det gläder oss naturligtvis. Alla är lika välkomna varje gång!

De sista veckorna har vi fått njuta av underbar sommarsol och värme. Värmen kom till slut trots att sommaren till en början var kall. Trots kyla, blåsväder och emellanåt regn valde många att fira midsommar på vår hembygdsgård – Själevadsbor är inga veklingar! – och det blev tack vare detta en fin samvaro med traditionsrik prydning av midsommarstång, dans kring denna och naturligtvis en hel del spelmanslåtar samt folkdans av Nolagillet och Nybyggarna. Barn med hjässorna prydda med blomsterkransar gav midsommaraftonen på gården den sällsamma lyster vi vant oss vid, och barnens framträdanden på huvudbyggnadens trappa kan man lyssna till om och om igen år efter år, det är helt betagande. Vad vore midsommar i Själevad utan dessa?  Tack alla ni som kom. Tack vare er blev det en riktig midsommar även i år!

Spelmansstämman d. 26/7 blev ordentligt varm. Vi fick tillbaka med råge den värme vi saknade under midsommar! Håll med om, att det är en alldeles speciell stämning på spelmansstämmor. Spelmännens spelglädje och samstämmighet är en själens fröjd både för dem själva och vi som får lyssna. Avslutningen på dagen – konserten med Anders Eriksson, Håkan Olsson och Urban Andersson väckte av och till rent jubel. ”Runnlogen” var fylld av entusiastisk publik, som lyssnade och njöt med varje fiber i kroppen. Det är givet, att man tänkte på betydligt fler än en, som man visste verkligen skulle ha uppskattat detta, men som inte var där.  Förhoppningsvis får vi ha dessa superduktiga spelemän hos oss även nästa år!

Gudstjänsterna på midsommardagen och söndagen efter spelmansstämman blev också de berikande. På midsommardagen fick vi njuta av kyrkkaffet efteråt vid tända brasor, dels inne i hembygdsgården, dels i grillkåtan och på något sätt skapade denna brasvärme mitt i bitande kyla en större närhet.

Dagen efter spelmansstämman är också hembygdens dag. I år medverkade också ungdomar från ”Sommarkyrkan”, vilket var mycket givande. Gudstjänsten inleddes med spelmansmusik och folkdans, som också blev inslag under den gudstjänst som Peter Perman höll.

Sammantaget har vi fått ha en mycket fin sommar på vår hembygdsgård. Vi vill tacka alla som kommit och naturligtvis alla som hjälpt till under sommaren. Ett stort och varmt tack!


Välkommen till Själevads hembygdsförening!

Midsommarfirande 2014 på Själevads hembygdsgård

Midsommarafton d. 20/6

13.00    Vi pryder midsommarstången med blommor
- alla barn hjälper till

13.30    Midsommarstången reses
- dans och lekar kring stången

14.30    Nolagillets spelemän och folkdanslag uppträder

”Upp till 12″
Barn och ungdom upp till 12 år:
Du som kan sjunga, spela eller berätta en historia!
- anmäl dig hos Christina (som inleder dagen och dansen) eller Per (som spelar gitarr)
Alla som uppträder får pris!

Värdpar: Christina och Per Moraeus

Överraskning till alla barn med blomsterkrans i håret

Försäljning av hembakat tunnbröd

*  Servering       *  Fiskdamm
*  Lotterier        *  Chokladhjul

 

Midsommardagen d. 21/6

11.00        Sommargudstjänst med Ulla-Britt Sundin
Kyrkkaffe

 

Hembygdsgårdens sommarprogram

20 juni     Midsommarafton   -  Traditionellt firande med dans kring den klädda    midsommarstången, folkdans av Nolagillet med spelemän, servering, lekar m.m.

21 juni     Midsommardagen  -  Friluftsgudstjänst med Själevads församling, kyrkkaffe

26 juli      Spelmansstämma med många musikaliska inslag, servering

27 juli      Gudstjänst på logen. Även spelmän medverkar.

Caféöppet:    

23/6 – 1/8 måndag till fredag kl. 12.00-16.00.Servering av kaffe, kaffebröd, tunnbrödsmacka, våfflor och glass.

Onsdagar i juli:  Tunnbrödsbakning och försäljning

 Du är varmt välkommen!