Bygdespel


Bygdespelspremiär

Saxat ur artikel av Arnold Wester i Krönikan 1995-96: 

”Du har ju liksom lite gammel släkt du där börtä i Runtunä, du, å ja tror de ä ett bra kvinnfolksras di där, för du ä´nte så börta du heller.

Så säger fader Frans till mor Maja i ett bygdespel, som skrevs mer än hundra år tidigare av folklivsforskaren Gustaf Ericsson i Härad. Repliken sades i samband med att Frans och Maja skulle skaffa hustru till sin son Anders ”som gått å stuta så länge, så de går aldri väl te sist”.

Varför Gustaf Ericsson i sitt spel valt just Runtuna som plats att skicka ”ärndes-kar´n” för att fria vet man inte, men visst håller man med om, att han hade ett gott öga för var det finns ”ett bra kvinnfolksras”.

Gustafs författarådra går igen

Manusen till bygdespelen skrev Arnold Wester tillsammans med Margareta Söderberg, Det var när föreningens första spel ”Bondbröllop” var skrivet, då Margareta en sista gång ville kontrollera riktigheten i en replik, som hon gick till Gustaf Ericssons böcker. Hon fann då början till ett bygdespel, som också handlade om frieri och bröllop skrivet 100 år tidigare och där Runtuna var nämnt. Margareta var lite blek om nosen, när hon visade Arnold ovan citerade stycke. Gustaf Eriksson är nämligen Margaretas mormors far. Att han skrivit på samma tema 100 år tidigare hade Arnold och Margareta ingen aning om! (Vad man vet skrev han dock ej spelet färdigt).

Bygdespel i ropet igen

Bygdespel, lokalrevyer och diverse andra underhållningar har varit ute en tid men började nu mer och mer att komma tillbaka. Kanske var det längtan ut ur passiviteten framför TV:n med alla sina kanaler, kanske var det också så, att i svårare tider söker vi oss tillbaka till våra rötter.

Vilket motivet än må vara, så hade i alla fall bygdespelet som underhållningsform nu nått även Runtuna. Men för dem, som arbetat med de två bygdespel som dittills framförts i Runtuna (ett tredje var under arbete när ursprungsartikeln till detta skrevs 1996), har det inte bara funnits en målsättning att roa, utan också att så riktigt som möjligt kunna återge seder, bruk och uttryck från den tidsålder man speglat.

Hur blir då ett bygdespel till?

Man har gått tillväga så, att man samlats i en studiecirkel, ett tiotal personer, och där samlat material om det ämne som valts att bygga bygdespelet på. Detta material har hämtats från olika källor, bl a ovannämnde Gustaf Ericssons alla böcker.

När sedan material och gamla uttryck (många uttryck har kommit fram genom deltagarna i studiecirklarna) har samlats i tillräcklig mängd, har det varit Arnold och Margaretas tur att skapa en handling och repliksätta spelen.

Så har det då varit skådespelarnas tur att läsa och öva in spelet. Dessa har varit rena amatörer med anknytning till Runtuna, men för att överhuvudtaget aldrig ha spelat regisserad teater, och i en del fall inte ens stått på en scen tidigare, har man visat förbluffande färdigheter att roa och underhålla publiken.

De två huvudämnen man hunnit med t o m 1996 är ”Bondbröllop” och ”Midsommarfirande”. Bondbröllopet avhandlade hela händelseförloppet från frieri till bröllopsfesten, med musik från brudmarsch, via steklåt och skänklåt, till brudvals.

Midsommarfirandet skildrades i spelet ”Klaras sista midsommar”. Mycken undran föregick spelet om vem denna stackars Klara kunde vara. Hon visade sig vara en höna, som miste livet när två av rollfigurerna något påstrukna kom hem från tjuvjakt och vid åsynen av Klara trodde att hon var en tjäder.

Byfånen en återkommande rollfigur

Redan i första spelet fann man ett antal rollfigurer, som fick följa med till det andra spelet och som säkerligen kommer att dyka upp i spel nummer tre: Johan, lat men klurig bonde, spelad förtjänstfullt av Ulf Hagberg. Hans hustru ”Mor Lina” tolkad suveränt av Gunilla Lindberg. Skomakaren och

Byfånen, spelad med den äran under alla bygdespel av Karl-Erik Gustafsson   Klicka på ikonen

byfånen spelas med glimten i ögat av Karl-Erik Gustavsson. Han är också en av deltagarna i studie-cirkeln och det första han sade vid första sammanträdet var: ”Ja, jag får väl vara med som byfåne?!” och på den vägen blev det. Han var också den som försåg bygdespelsförfattarna med flest gamla uttryck och ramsor, som han tycktes besitta i en aldrig sinande ström. Prästen, som spelades av Torgny Oscarsson, gjordes så verklig, att folk trodde att han var präst på riktigt. Så kan man hålla på och berömma rollprestation för rollprestation.

I ”Klaras sista midsommar” deltog också barn i olika roller. Det var en underbar syn, att i kaffepauserna på repetitionskvällarna se sexåringar samsas kring kakfaten med vuxna som nått sjuttioårsåldern.

När det gäller gamla ramsor och uttryck glömmer nog aldrig nioåriga Hedvig sin replik, när hon tillfrågades om hårlössen bet henne ojämnt: ”Jaa, ja ha smort med så mycket salva, ja ha gnidi me sabadilljefrö, ja ha rivi så di ligger halva, men ta mig tusan att di vill dö”. Den ramsan lever säkert kvar i Hedvigs minne, och förhoppningsvis för hon den vidare till nästa generation.

Den viktigaste ingrediensen för dem som höll på med bygdespelen var dock publiken. Och den har kommit. Vart och ett av spelen har setts av ungefär 700 personer, som fått sig till livs gamla ramsor, seder och bruk och som har fått träffas och umgås vid föreningens vackra hembygdsgård.

Bygdespelen under åren

Sammanställt av Joe Eklöf

Brudparet på väg in på "scenen" 1994   Klicka på ikonen

I samband med invigningen av hembygdsföreningens stuga ”Grenadjärtorpet Löfåsen” framfördes det första bygdespelet i Runtuna-Lids hembygdsförenings regi. Spelet fick namnet ”Ett Bondbröllop” och hade premiär lördagen den 6 augusti 1994. Det handlade om ett bröllop under 1800-talet och framfördes av ortens amatörteater. Cirka 500 besökare bevistade detta spel på premiären. Spelet framfördes ytterligare en gång den 17 juni året därpå. Cirka 150 personer kom den gången.

Manus:
Margareta Söderberg och Arnold Wester                           

Regi:
Arnold Wester

Regiassistenter:
Margareta Söderberg och Bernt Axelsson

Medverkande:

Britta Carina Lundgren
Anders Kent Gustavsson
Lina Gunilla Lindberg
Johan Ulf Hagberg
Kerstin Kerstin Pettersson
Erik Lennart Thorsson
Skomakar`n Karl-Erik Gustavsson
Prästen Torgny Oscarsson
Spelmännen Evert och Torgny Lindberg
Karolina Carola Karlsson
Lotta Lotta Lönnmo
Sara Sara Renström
Kokerskan Fru Ersson Helena Eriksson
Bröllopsgäster Elsa Gustavsson
  Eivor Hellström
  Rune Hellström
Kusken Nthanael Hylander
en häst Linda


 

Oxarna Per och Pål gör entré på "scenen" med Nathanael Hylander på kuskbocken   Klicka på ikonen

Under 1995 hade föreningen även ett nytt bygdespel att förevisa. Premiären skedde den 5 augusti och spelet hade fått namnet "Klaras sista midsommar". Som framgår var det i stort sett samma skådespelare som framträdde även vid detta bygdespel, men med ännu fler engagerade till de olika rollerna, bland annat två oxar. Mellan 500 och 600 personer besökte detta bygdespel.

Manus:
Margareta Söderberg och Arnold Wester

Regi:
Arnold Wester

Medverkande:

Klara Klara
Lina Gunilla Lindberg
Johan Ulf Hagberg
Kerstin Elsa Gustafsson
Erik Lennart Thorsson
Skomakar`n K-E Gustafsson
Fru Ersson Helena Eriksson
Britta Gabriella Claesson
Anders Kent Gustafsson
Prästen Torgny Oscarsson
Karolina Carola Karlsson
Lotta Lotta Lönnmo
Sara Sara Renström
Erika Erika Claesson
Kalle i Fredriksdal Per-Åke Lindgren
Österåkersborna Eivor och Rune Hellström
Brobybonn Natanael Hylander
Brobydrängen Bernt Axelsson
Hedvig Hedvig Oscarsson
Fru Natt Maria Åberg
Jacob Johan Åberg/Nicklas Hultgren
Gröngubbar Emma Hellström
  och Henrik Renström
Marcus Marcus Gustafsson
Rasmus Rasmus Gustafsson
Hampus Hampus Åberg
samt två hemliga gäster  
Spelmännen Evert och Torgny Lindberg

                                          

Hjälp med teknisk utrustning:
P-O Johansson, Bildtjänst

Hjälp med kläder:
Gunilla Edwall, Valstaäng

De två första årens bygdespel hade föregåtts av en studiecirkel i Vuxenskolans regi med ett tiotal deltagare och Arnold Wester som ledare.

 

Bygdespelen fortsätter

Till de två första bygdespelen hade besökarna kommit utöver förväntan. Man hade nu fått blodad tand och fortsatte därför med ytterligare ett spel för tredje året i rad. Som tidigare var det i stort sett samma personer i rollistan. Bygdespelets namn var ”Tro´t om Ni vill”, och handlade om tro – vantro – övertro. Premiären var lördagen den 29 juni 1996 och bevistades av cirka 500 personer. En andra föreställning ägde rum den 10 augusti samma år. Den gången kom cirka 200 personer.

Manus:
Margareta Söderberg & Arnold Wester

Regi:
Arnold Wester

Danser:
Maria Wester

Regiassistent:
Bernt Axelsson

Medverkande:

Lina Gunilla Lindberg
Johan Ulf Hagberg
Kerstin Elsa Gustavsson
Erik Lennart Thorsson
Oskar Per-Åke Lindgren
Skomakar`n Karl-Erik Gustavsson
Britta Carola Karlsson
Anders Kent Gustavsson
Sven Rune Hellström
Prästen Torgny Oscarsson
Prästfrun Eivor Hellström
Sörbyar`n Nathanael Hylander
Skogsrået Maria Åberg
Näcken Evert Lindberg
Älvor Elin Malmkvist
  Madelene Sundkvist
  Josefin Zetterblom
Småfolk Stefanie Malmstedt
  Linus Karlsson
  Hedvig Oscarsson
  Johan Larsson
en häst Linda


Hjälp med kläder:
Gunilla Edwall, Valstaäng

Hjälp med slåtter och rekvisita:    
Arne Gustafsson, Fredriksdal

 

För fjärde året i rad hade man ett nytt bygdespel att förevisa vid föreningens stuga. Återigen var det i stort sett samma skådespelare som uppträdde. Namnet blev ”Lina gör de´” och spelet handlade om att inte vara slarvig vare sig med sanningen eller andra saker. Premiären ägde rum den 28 juni 1997 och ytterligare en föreställning skedde den 9 augusti samma år. Tillsammans mellan 650 och 700 personer besökte de två föreställningarna.

Manus:
Margareta Söderberg & Arnold Wester

Regi:
Arnold Wester

Regiassistent:
Bernt Axelsson

Medverkande:

Lina Gunilla Lindberg
Johan Ulf Hagberg
Kerstin Elsa Gustavsson
Erik Lennart Thorsson
Anders Kent Gustavsson
Ida Ida Öggemar
Skomakar`n Karl-Erik Gustavsson
Skräddar`n Evert Lindberg
Länsman Torgny Oscarsson
Länsmanskusken Nathanael Hylander
Maria, Stina och Johanna Elin Malmkvist
  Madelene Sundkvist
  Josefine Zetterblom
Gårdens goda väsen Hedvig Oscarsson
  Linus Karlsson
  Johan Larsson
en häst Linda

 

Hjälp med kläder: 
Gunilla Edwall, Valstaäng

Rekvisita:
Hembygdsföreningens eget museum

Runtuna-Lids Hembygdsförening bjöd för femte året i rad på bygdespel vid Löfåsen. Kärnan i skådespelartruppen, liksom författare och regissör har varit desamma sedan spelen började med ”Bondbröllop” 1994. Årets upplaga hade fått namnet ”Gränsfall” och handlade om svårigheten att ta till sig det nya under 1850-1860-talen. Premiär blev den 28 juni 1998 med ytterligare en föreställning den 8 augusti samma år. De två föreställningarna besöktes av tillsammans 650-700 personer.

Manus:
Margareta Söderberg och Arnold Wester

Regi:
Arnold Wester

Inspicient:
Bernt Axelsson

Regiassistent:
Margareta Söderberg

Ljud:
j-zon ljud

Medverkande:

Bonden Johan Ulf Hagberg
Hans hustru Lina Gunilla Lindberg
Drängen Gustaf Per-Åke Lindgren
Erik Lennart Thorsson
Hans hustru Kerstin Elsa Gustavsson
Anders Kent Gustavsson
Skomakar`n Karl-Erik Gustavsson
Gårdfarihandlar`n Erik Skog
Positivhalaren Erik Skog
En snokande snokare Kent Gustavsson
Sörbyar`n Nathanael Hylander
Fjärsman Rune Hellström
Ett väsen i natten Sophie Göransson
Småfolket Sigrid Hellberg
  Emelie Karlsson
  Ida Öggemar
  Johan Larsson
  Andreas Ståhl


 

Bygdespelsgruppen har inte gett upp – ännu 

Den vid det här laget väldigt samspelta Bygdespelsgruppen gav för sjätte året i rad ut ett bygdespel vid Runtuna-Lids Hembygdsförenings stuga Löfåsen. Spelet handlade om hur man såg på badandet år 1875. Året innan kom en lag om att ”gift kvinna får själv disponera sin arbetsinkomst”. Den lagen hade viss inverkan på spelet som döptes till ”Rent Ut Av”. Totalt besågs spelen av cirka 700 besökare. Premiären skedde söndagen den 4 juli 1999 med ytterligare en föreställning den 7 augusti.

Manus:
Margareta Söderberg och Arnold Wester

Regi:
Arnold Wester

Inspicienter:
Bernt Axelsson / Rune Hellström

Regiassistent:
Margareta Söderberg

Ljud:
j-zon ljud

Medverkande:

Bonden Johan Ulf Hagberg
Hans hustru Lina Gunilla Lindberg
Drängen Gustaf Per-Åke Lindgren
Pigan Sigrid Sigrid Hellberg
Erik Lennart Thorsson
Hans hustru Kerstin Elsa Gustavsson
Skomakar`n Karl-Erik Gustavsson
Anders Kent Gustavsson
Luffar-Erker Erik Skog
Sörbyar`n Nathanael Hylander
Busungar Emilie Karlsson
  Ida Öggemar
  Rasmus Karlsson
Sörbydrängar Thomas Wulf
  Rune Hellström
  Bernt Axelsson


Hjälp med tryckning av manus: 
Carlson Fonder

Hjälp med kläder:
Gunilla i Valstaäng

”Ompyssling”:
Inger och Arne i Fredriksdal

Utformning av programblad:
Barbro Stålheim

 

Folklivsspel kallades det sjunde årets spel som framfördes vid Löfåsen, eftersom det bättre speglade vad Bygdespelgruppen höll på med. Det är om folkets liv och seder som spelen gjorts, inte om någon särskild händelse i bygden. Spelet detta år handlade om dröm och verklighet samt fick namnet ”Myror i huvudet”. Premiären framfördes den 2 juli år 2000 med en repris den 5 augusti. Nytt publikrekord uppstod med mellan 800 och 900 personer på de båda föreställningarna tillsammans.

Manus:
Margareta Söderberg och Arnold Wester

Regi:
Arnold Wester

Inspicienter:
Bernt Axelsson
Rune Hellström          

Ljud:
j-zon ljud

Medverkande:

Bonden Johan Ulf Hagberg
Hans hustru Lina Gunilla Lindberg
Drängen Gustaf Per-Åke Lindgren
Drängen Oskar Kent Gustavsson
Erik Lennart Thorsson
Hans hustru Kerstin Elsa Gustavsson
Skomakar`n Karl-Erik Gustavsson
Kloka gubben Erker Stig Nordin
Anna i Fredrikslund Vibeke Nielsen Svedman
Två flickor Emelie Karlsson
  Ida Öggemar

 

Man ska sluta när man är på topp, heter det i idrottskretsar. Så har även Bygdespelgruppen gjort. Inget år tidigare har så många besökare varit på plats för att bese spelen. Detta blev alltså det sista bygdespelet till många åskådares saknad. Än idag kan man höra förfrågningar från olika håll om inte Runtuna-Lids Hembygdsförening ska arrangera fler bygdespel. Detta låter sig inte göra utan en väldigt entusiastisk grupp, både vad gäller manusförfattande, regi och framförande. Hela gruppen har under åren gjort ett alldeles utmärkt arbete och dessutom spätt på hembygdsföreningens kassa avsevärt. Någon ny grupp som kan ta vid där den förra slutade är inte inom sikte för närvarande.

Den som händelsevis funderar över varför man inte angett ett exakt antal besökare vid varje föreställning får svaret att de yngsta besökarna inte behövde betala inträde och därför inte heller hamnade i någon besöksstatistik.

Som Runtuna-Lids Hembygdsförenings medarrangör har under alla sju åren varit SV Vuxenskolan.

Förening:

Runtuna-Lids Hembygdsförening

Skapad av: (2012-02-14 13:46:13) Kontakta föreningen
Ändrad av: Runtuna-Lids Hembygdsförening (2024-01-14 16:34:26) Kontakta föreningen