Hitta aktivitet

Inga aktiviteter


Hembygdsföreningen Gamla Varberg

Diplom till Lyrestedts

 

Marina Lyrestedt som driver färghandel i Varberg får årets kulturhistoriska diplom av Hembygdsföreningen Gamla Varberg. Diplomet delades nyligen ut av föreningens ordförande Lars Grimbeck.

De som tar emot diplomet ska verka i Gamla Varbergs anda, till exempel genom att främja ”känslan för staden och dess ur historisk och kulturell synpunkt värdefulla traditioner”.

I Lyrestedts fall handlar det om att försköna stadsmiljön i det lilla formatet. Detta genom att bevara traditionen med ovanligt inspirerande butiksskyltning. Lyrestedts bidrar därigenom till en levande stadskärna i en historiskt värdefull miljö.

Detta var fjärde gången diplomet delades ut. Tidigare mottagare har varit år 2012: Martin Jönsson (renoveringen av gården i Pilhagen), år 2013: Gatuförvaltningen i Varberg (förnyelsen av Engelska parken), år 2014: Galtabäcksskeppets Bygglag (restaureringen av Astrid på Skärets fastighet).

Vem eller vilka tycker du borde få diplomet nästa år?

Lars Grimbeck överlämnar diplometFotograf: Lars Grimbeck överlämnar diplomet


025 Mab och Mya - kopiFotograf: 025 Mab och Mya – kopi

 Nu börjar kampen för gamla Textilfabriken!

Gamla Varberg vill att gamla textilfabrien (Sweda) ska räddas åt eftervärlden. Vi har därför publicerat en debattartikel i Hallands Nyheter som du kan läsa på sidan Senaste nytt och program.

Bild: www.flygfotohistoria.se

 

                                      —————————————————————-


——————————————————————————————

Hembygdsföreningen Gamla Varberg bildades 1985 och ägnar sig åt att på olika sätt bevara det som är skyddsvärt i Varbergs stadsbild. Vi ordnar föreläsningar, skriver yttranden, ber makthavare komma och redovisa hur de tänker när de planerar, bjuder på nostalgiska tillbakablickar i form av bildvisningar och gör studiebesök. Föreningen vill inte motverka utvecklingen men verka för att den ska ske med respekt för stadens historia. Däremot har Gamla Varberg ingen samling av föremål. Du är välkommen som medlem. För medlemsavgiften på 100 kr har du gratis inträde på de tio arrangemang som föreningen svarar för varje år.

Vill du läsa stadgarna så finns de under Medlemskap. Klicka där!