Hitta aktivitet

Nov29
Örbyskolan 100 år   

Örbyskolan 100 år 
Till aktivitet


Nov30
Berättelser runt bilder

Arbete med föreningens digitaliserade bildarkiv
Till aktivitet


Dec6
Julmarknad

Julmarknad
Till aktivitetVälkommen till Brännkyrka hembygdsförenings hemsida!

Brännkyrka Hembygdsförening finns och verkar i Brännkyrka och Vantör församlingar med omnejd i södra Stockholm. Se vidare Om föreningen


Musik på Lerkrogen

Trångt och trevligt på Lerkrogen den 15 november 2015.

Musikanter på Lerkrogen Foto: Evy Kjellberg

Emma Augustsson och Anton Svanberg tolkade Karin Boye på sitt sätt med sång och musik.

 


Vigsel på Lerkrogen

Foto: Evy Kjellberg

Den 23 sept. hade vi för första gången en borgerlig vigsel på Lerkrogen. På bilden syns i centrum vigselförättaren Majvi Andersson, tillika stadsdelsnämndens ordförande, flankerad av brudparet Birgit Strandberg och Bo Fischer och ytterst vittnena Karl-Erik Ryman och Synnöve Ryman.


Program hösten 2015

Detaljer om föreningens program för hösten 2015 finns nu upplagt under ”Aktiviteter” uppe till höger.

Söndagsöppet klockan 13:00 -16:00 på Lerkrogen
Besök Lerkrogen och titta/forska i vårt rika bok- och bildarkiv varje söndag 27/9 t.o.m 6/12  (ej Allhelgonadagen 1/11). Drick en kopp kaffe/te med hembakat bröd. Försäljning av årsboken 2014 ”Lokal kommers”, 100-årsboken, andra böcker, skrifter, film samt vykort m.m. till bra priser.
Under ”Söndagsöppet” finns alltid ett programinslag med t.ex. utställning, föreläsning etc. Detaljer om detta hittar du under ”Hitta aktiviteter” upp till höger på skärmen. Notera att programinslagen nu oftast startar kl 13:30 för att när så erfordras kunna dubblera inslaget samma dag.

Onsdagsöppet med IT-café klockan 12:00 – 17:00
På onsdagarna fr.o.m. 2/9 t.o.m. 9/12 kan du även få hjälp med enklare data­support. Du får hjälp med att utveckla dina kunskaper att använda IT och de tjänster och möjligheter som tekniken ger. Hjälp med praktiska och tekniska frågor om datorer, program och Internet kan också ges, vilket kostar 50:- kr/gång. För medlemmar är de två första gångerna gratis.
Ring gärna och boka en tid på telefon nummer 08-88 89 92 vx


Hedersdiplomerad Brännkyrkabo

Stockholms Läns Hembygdsförbund firade i år 40-årsjubileum och firade detta i samband med årsmötet på Skansen den 28 mars. Vid jubileumsmiddagen tilldelades Alva Skoglund från vår förening ett Hedersdiplom för föredömlig och värdefull insats i hembygdsrörelsen. Hon har sedan 1946 varit aktiv i Hembygdsrörelsen och från 1964 medlem i Brännkyrka Hembygdsförening. Efter flera års aktivt styrelsearbete har hon sedan ett par år varit hedersledamot i vår styrelse och leder bl.a. hantverksaktiviteten ”Händernas kunskap” och handleder dem som vill tillverka sin egen Brännkyrkadräkt.


Årsskriften 2014


Föreningens Årsskrift 2014 handlar om butikerna i Älvsjö och Långbro och i någon mån om människorna både bakom och framför disken. Den innehåller också mängder av bilder från olika delar av 1900-talet. Det fanns i mitten av 1900-talet 100-tals butiker i området, kanske några av dem på din gata.

Boken är i A4-format och innehåller 68 sidor (inkl. omslaget) och kostar 100:- kronor. Den ingår i årsavgiften för medlemmar i föreningen (1 bok per hushåll) och kan hämtas från och med 2015-01-25 på Lerkrogen.

 


Jubileumsboken – Brännkyrka 1913 – 2013

DSC_3189-1 Bok_diplomFotograf: DSC_3189-1 Bok_diplomFotograf: DSC_3189-1 Bok_diplom

Årets Hembygdsbok på bokmässan i Göteborg 2014

Vårt gemensamma projekt för hembygdsföreningarna i Söderort i samarbete med Trafik-Nostalgiska Förlaget har resulterat i att vi fått priset för Årets Hembygdsbok.

Tyvärr har vi hittat ett tryckfel i boken. Under bilden på Dalens torp sid 183 anges ”Fotograf okänd”. Det har efter trycket framkommit att fotografen heter Arne Stråby.   Vi beklagar att uppgiften missats. Läs mer ….

Vantörs församling

Om du har kunskaper om stadsdelarna inom Vantörs församling, t.ex. beträffande deras historia, framväxt och kulturella värden, så vill vi gärna ha kontakt med dig. Läs mer