Hitta aktivitet

Dec1
JazzåBoo


Till aktivitet


Dec6
Julmarknad


Till aktivitet


Dec15
JazzåBoo


Till aktivitetÖppettider

Hembygdsgården i Koldalen är öppen på torsdagar 10-12 och söndagar 13-15.

Loppmarknad

Stängt med undantag av marknadsdagen den 6 december. Öppnar åter i april 2016. Prylar går att lämna i Ladan när hembygdsgården är öppen.

Boo hembygdsförenings startsida

Telefon till hembygdsgården: 0738 038 058
e-postadress: [email protected]

LARMET vid hembygdsgården. Om Du ser eller hör larmet, och det är brand eller uppenbart inbrott – Ring 112. Ring annars till någon funktionär, tack.
Närmast hembygdsgården bor: Clas-Erik Erikson 747 84 88, 073-0302350
och Bo Norinder 715 97 57, 070-6521015

Boo hembygdsgård ligger på Nämdöstigen 1. När den är öppen (anges i en gul ruta) är vanligtvis en enklare servering och föreningens arkiv tillgängliga.

Busshållplats Nämdöstigen, linje 471, 444 och 446.

Med bil parkerar man på Sjöängsvägen.

Litteratur om Boo har utökats.


Seglande sumpar under 300 år

 

Vid berättarafton den 25 november fick hembygdsföreningen besök av Lars G. Soldéus som har forskat ett tiotal år med fokus på sumpskeppare som försåg Stockholm med färsk fisk.

Det rådde kaotisk situation på fiskmarknaden och år 1666 instiftades ”Fiskköparämbetet” som skapade ett monopol och såg till att det blev ordning och reda. Ordningen sträckte sig inte bara till de stora sumpskeppens handel inne i staden utan även till påfyllningen av fisk ute i skärgården såväl på den svenska som på den åländska och finska sidan.

Under 300 år fungerade dessa regler. Några noteringar från det faktaspäckade anförandet är att man skilde på strömming och fisk. Strömming ingick inte i de seglande sumparnas verksamhet.

En annan kommentar är att sumprunkare var personer som såg till att båten gungade så att det blev cirkulation på vattnet inne i sumpen under tiden som fartyget låg vid kaj.

En uppfattning om storleken av verksamheten framgår av uppgiften att en seglande sump hade kapacitet för två ton levande fisk.

Text och foto: Tage Lind

Omslagsbilden till boken om fiskaffärerna visar en segelsump vid passage av flottbron i Skurusundet.

 

Redovisningar för genomförda program kan visas på denna sida i några veckor, men också under fliken ”Händelser i föreningen”    Hjälp att söka på en hemsida